2023. június 3.
//
Klotild névnap

5,8 százalékkal kerestünk többet tavaly

2013. október 1. 17:17
A 2012-es személyi jövedelemadó bevallások tapasztalatait ismertette sajtótájékoztató keretében Dégi Zoltán, a NAV Veszprém megyei adóigazgatója kedden.

Előzetesen a főbb törvényi változtatásokkal kapcsolatosan elmondta, 2012. január 1-jétől az összevont adóalapra vonatkozó jövedelmeknek az évi 2 millió 424 ezer forintot meghaladó részére kellett csak alkalmazni az úgynevezett adóalap-kiegészítést, illetve megszűnt az adójóváírás.

A személyi jövedelemadó bevallások száma 1,6 százalékkal csökkent 2011-hez viszonyítva, összesen 166 ezer 202 adóbevallást dolgoztak fel a NAV szakemberei, ezek alapján az összevont jövedelem a megyében 278 milliárd 882 millió forint volt, ami viszont 5,8 százalékos (több mint 15 milliárd forint) emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Dégi ZoltánDégi Zoltán

2012-ben több mint 141 ezren rendelkeztek munkaviszonyból származó bérjövedelemmel a megyében, az átlagos havi jövedelem 150 ezer forint, ez 12 ezer forintos növekedést jelent. A havi átlagos összevont jövedelmek országos összehasonlításában megyénk a középmezőnyben helyezkedik el. A legtöbb fizetést a fővárosban élők tudhatják magukénak, átlagosan több mint 221 ezer forintot, ezzel szemben a szabolcsiak alig több mint 129 ezer forint bérjövedelemmel rendelkeznek.

Családi kedvezmény címén az összevont jövedelmet valló magánszemélyek közül több mint 40 ezren csökkentették adóalapjukat, az összes adóalap-kedvezmény 41 milliárd 406 millió forintot tett ki, ennyivel maradt több pénz a munkavállalóknál - húzta alá Dégi Zoltán.

2012-ben Veszprém megyében a legmagasabb munkaviszonyból származó éves jövedelem 96 millió forint volt, mely közel 25 százalékkal több mint az előző évben tapasztalt. Az összejövedelmet tekintve 2011-ben az első hely megszerzéséhez 99,4 millió forintra volt szükség, 2012-ben ezzel szemben egy adózó 194,2 millió forintot vallott be.


 

Cseh Zoltán

További cikkek

Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Veszprémben történt rabláshoz hívták a rendőröket szerdára virradó éjszaka.
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Pénzesgyőr mellett a Gerence patakban véletlenül bukkantak rá azokra a csontokra, amelyek a szakértő szerint már kétszáz éve heverhettek ott.