Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Az Erzsébet-program idén 145 ezer emberen segített

2013. október 1. 12:32
A Kormány által támogatott Erzsébet-program több mint negyedmillió ember nyaralását, pihenését segítette. Ezzel nemcsak Magyarországon számít az elmúlt 20 év legkiemelkedőbb szociális programjának, de egész Európában egyedülálló.

Idén több mint 145 ezer emberen segített a Program, közülük mintegy 50 ezer gyermek vehetett részt Erzsébet-táborban. Az ország nyolc helyszínén, több mint 50-féle táborban nyaralhattak az iskolások: sporttáborokban, képzőművészeti és alkotótáborokban, média-, önismereti és természetvédelmi táborokban. Az egyhetes táborok díja a szociálisan rászoruló gyerekeknek mindössze 1000-2000 forint volt, teljes ellátással.

A Program nemcsak megvalósításában, de pénzügyi hátterében is egyedülálló, hiszen nem használ fel költségvetési forrásokat. Az Erzsébet-program működtetését az Erzsébet-utalványok forgalmazásának pénzügyi eredménye biztosítja.

Nyáridéző őszi kirándulás

Az Erzsébet-program őszi és a tavaszi kirándulásai is az Erzsébet Táborokba összpontosulnak, ahol minden percet kihasználnak a szórakozásra az általános és középiskolások, miként a Hungária Általános Iskola és Kollégium diákjai. A kispesti diákok Vajtán töltöttek három napot.

A kirándulóknak szerencséjük volt az időjárással, hiszen a napsütés erejéből senki sem gondolta volna, hogy itt az ősz, különösen akkor, amikor fürdőruhában a tábor közvetlen közelében található strand, termálvizes medencéjében játszottak. Kicsik és nagyok egyöntetű véleménye, hogy a fürdés volt a nap fénypontja.

A kispesti Hungária Általános Iskola és Kollégiumban elsősorban fővárosi, nehéz helyzetben élő családok gyermekeinek nyújtanak elhelyezést. A kollégiumba egyebek között az illetékes gyermekjóléti szolgálat közvetítésével kerülhetnek be a diákok, különböző okok miatt. Állhatnak anyagi gondok a háttérben, de fogadnak beilleszkedési, tanulási, magatartási problémákkal küzdő és sajátos nevelési igényű gyermekeket is.

Szikora Györgyi, a Hungária Általános Iskola és Kollégium tanítója elmondta, az Erzsébet-program Őszi kirándulásáról az interneten értesült kollégája, de nem először pályáztak. Tavaly nyáron az Erzsébet-táborban töltöttek el egy hetet, ahol nagyon jól érezték magukat.

Mivel diákjaink általában nem utaznak sehová a szüleikkel, ezért bármerre járunk, mindennek nagyon örülnek – jegyezte meg Szikora Györgyi. A náluk nevelkedő gyerekek között az átlagosnál is nagyobb az összetartás, szorosabb a kapocs, de az iskolán kívül töltött idő még inkább összehozza őket. A tanítónő véleménye szerint az Őszi kirándulás három napja nemcsak az új kalandokról szól, hanem arról is, hogy jobban megismerik egymást, mivel egy másik, a megszokottól eltérő élethelyzetben vannak együtt.

Az iskola számára minden lehetőség nagy segítséget jelent, így az Erzsébet-program pályázatai, amelynek köszönhetően kedvezményes pihenéshez jutottak most kora ősszel is. Olyan, mintha a Programot nekünk találták volna ki – fogalmazott a tanítónő.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.