Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Rendőri vezetők pere: "voltak kommunikációs hibák"

2013. szeptember 19. 20:12 // Forrás: mti
Nem tett vallomást, sem nyilatkozatot, és kérdésekre sem válaszolt a bíróságon M. Gábor, az MTV-székház ostromakor kirendelt helyszíni biztosítási parancsnok csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken. A tárgyaláson ismertetett vallomása szerint ugyanakkor azt mondta: voltak kommunikációs hibák a székháznál.

A 2006-os őszi események miatt rendőri vezetők ellen indított per negyedrendű vádlottja még a nyomozás során történt kihallgatásán - amelynek jegyzőkönyvét a bíró a csütörtöki tárgyaláson ismertette - azt mondta: 2006. szeptember 18-án a szabadságáról rendelték vissza, és mobiltelefonon kapta az utasítást felettesétől arra, hogy több helyszínre biztosítási tervet készítsen. Ebben az MTV székházára vonatkozó tervek nem szerepeltek. Amikor a Kossuth téren elhangzott, hogy a tüntetők menjenek át a tévészékházhoz, akkor bízta meg őt Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitány, hogy helyszíni biztosítási parancsnoki feladatot lásson el. 

M. Gábor alezredes - aki 2006-ban a BRFK biztosítási osztályvezetője volt - a történteket úgy jellemezte: kommunikációs zavar volt, küldtek a székházhoz úgy rendőröket, hogy arról őt nem értesítették, és az érkezők sem tudták, hogy ő ki. Példaként említette, hogy egy vidéki század parancsnokának tudta a mobilszámát, ám amikor a rendőrtiszt megsérült, már nem tudott velük kommunikálni.  Arról is beszámolt, nem tudta, hogy a televízió munkatársai az épületben vannak-e, és azt sem, hogy két politikus is az épületben van.     

Korábbi vallomásában azt mondta: valóban történtek szakmai hibák, amiért a kiszabható legalacsonyabb büntetést kapta a fegyelmi eljárása során. Úgy vélte, azért, mert az egész rendőrségen belül egyedül ellene indult fegyelmi eljárás. 

A vád szerint éjszaka, a székház körüli események nyomán Gergényi Péter másodrendű vádlott M. Gábor negyedrendű vádlottat jelölte ki helyszínparancsnoknak. Ő azonban nem volt képes feladatát ellátni, nem irányította, nem koordinálta a székházba vezényelt rendőri egységeket. Emiatt az ügyészség M. Gábort parancs iránti, jelentős hátrány veszélyével járó engedetlenséggel vádolja. 

A per jövő kedden további vádlottak meghallgatásával folytatódik.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.