Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Igazságügyi együttműködés Montenegróval

2013. szeptember 13. 14:46
Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a montenegrói miniszterelnök-helyettes, Navracsics Tibor és Duško Marković pénteken Veszprémben.

Montenegró csatlakozási tárgyalásokat folytat az Európai Unióval, és jó eséllyel hamarosan a 29. tagállam lehet. Magyarország és Montenegró együttműködése ennél korábbra nyúlik vissza - avatta be a sajtót Navracsics Tibor. - Magyarország az uniós tagságra készülő Horvátország számára is jelentős segítséget tudott nyújtani a felkészülésben, most pedig arra készülünk, hogy információinkkal és tapasztalatainkkal Montenegrót is segítsük ezen az úton.

Montenegróban magyar szakemberek négy alkalmas szemináriumot szerveztek, ami az adatvédelem, a korrupció visszaszorítása és a személyes jogok védelmének témaköreit érinti. Szintén az együttműködés része egy gyakornoki program, aminek köszönhetően egy magyar minisztériumi alkalmazott Montenegróban szakmai gyakorlaton vehetett részt, az első montenegrói gyakornok pedig vasárnap érkezik a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztériumba.

Duško MarkovićDuško Marković

Duško Marković elmondta: a montenegrói állami adminisztráció számára nagy feladat az uniós elvárások teljesítése. Ezt mások támogatása nélkül nem tudják teljesíteni, hiányoznak ugyanis az adminisztratív kapacitások és tapasztalatok. Az együttműködések által ezeket a hiányosságokat igyekeznek pótolni. Magyarországra partnerként és barátként tekintenek, mert már akkor is nagy bizalommal volt Montenegró iránt, amikor Brüsszel még nem: az EU szemléletváltása nem kis részben a magyar fél támogatásának köszönhető. A mai egyezmény aláírásával azt kívánják elérni, hogy Montenegróban célzatos, hatékony és igazságos igazságszolgáltatás alakuljon ki, mert ez az alapfeltétele a jogbiztonságnak, hogy a polgárok biztonságban érezhessék magukat.

A montenegrói igazságügyi miniszter abban bízik, hogy a megállapodás közelebb viszi országát az EU- és NATO-tagság felé.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre - ismertette Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 2024. április 16. 11:48 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46 Új otthonfelújítási programot indít a kormány az 1990 előtt épült lakóházak korszerűsítésére Új otthonfelújítási programot indít a kormány az 1990 előtt épült lakóházak korszerűsítésére Új otthonfelújítási programot indít a kormány 108 milliárd forint keretösszeggel az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére: egymillió forint önrész mellett maximálisan 6 millió forintos támogatás vehető igénybe, amelynek fele kamatmentes hitel, másik fele vissza nem térítendő támogatás - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján. 2024. április 5. 15:39 Ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak Ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak A magyar kormány legújabb fiatalokat támogató intézkedése szeptember 1-től lépérvénybe. 2024. március 14. 12:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.