Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
22°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
22°C

Kibővíti hitelprogramját az MNB

2013. szeptember 12. 14:06
Az MNB a várakozásoknak megfelelően meghosszabbítja és kibővíti a Növekedési Hitelprogramot.

A mérték viszont talán felülmúlja a várakozásokat, a 750 Mrd Ft-os első kör után további 2000 Mrd Ft kedvezményes hitelt pumpálna a rendszerbe a jegybank. Az NHP első körét ugyanis igen sikeresnek értékelték.

A 2000 Mrd Ft-os keretből a 2. körre 500 Mrd Ft jut, melyről október és december között szerződhetnek a hazai hitelintézetek. A hiteleket továbbra is 0%-on kaphatják meg és legfeljebb 2,5%-on folyósíthatják az ügyfeleknek.

A keret zömét az I. pillér, azaz új beruházási hitelek adják majd, a 2000-ből 1800 Mrd Ft (és az 500-ból 450), a maradék juthat a II. pillérre, hitelkiváltásra.

A változás a kedvezményes MNB források kiosztásában lesz, ezúttal a hitelintézetek igényeik beérkezésének sorrendjében kaphatnak (szemben az eddigi allokációs szabályokkal); a felső korlát a szeptember végi hitelállományuk. Ha az igény nagyobb lenne, az 500 Mrd Ft-os keret növelhető.

Az MNB a beruházási kedv élénkülését várja a program kibővítésétől, a teljes 2750 Mrd Ft-os NHP Matolcsy György szerint 1,8-2,4 százalékpontot dobhat a GDP-n. Úgy véli, a már elindult növekedési fordulatot visszafordíthatatlanná teszi a program.

A piac ennél józanabbul vélekedhet. Egyrészt egyelőre még kevés az adat arról, mennyi ténylegesen új beruházás indult el az NHP-nak köszönhetően és mennyi volt a tartalmában csupán a korábbi, drágább hitelt kiváltó hitelfelvétel; így a folytatás arányai is kérdésesek. A kedvezményes hitelek iránt nagy volt az érdeklődés és el is fogyott az 1. csomag,  de hogy a beruházások mennyire élénkülnek, az majd csak később derülhet ki. Előfordulhat, hogy a hitelt igénybe vevők közül sokan inkább ténylegesen mégis kiváltották meglévő hiteleiket és a kamatmegtakarítást a működésre fordították.

Másrészt a hazai beruházások élénkülésének útjában a hitelkínálat csak egy akadály a sok közül, és valószínűleg nem a legkomolyabb. A valós és a hitelintézetek által vállalható kockázat mellett finanszírozható hitelkereslet a bizonytalan szabályozási környezetben és a még legfeljebb csak meginduló növekedés közepette egyelőre sajnos gyenge. Az NHP biztosan nem árt ennek, de hogy élénkíteni képes-e, az kérdéses.

Lámpi Ferenc
Buda-Cash Brókerház Zrt
Veszprém
88-561-218

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.