Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
16°C
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
16°C

Elindult a hazai részvénypiac idei legnagyobb tranzakciója

2013. szeptember 10. 11:34
Elkezdődött és szeptember 19-ig tart a Business Telecom Nyrt. (BTel) nyilvános részvényértékesítése.

A már meglévő részvények értékesítéséből és az azt követő tőkeemelésből álló folyamat végén jelentős friss forráshoz juthat a társaság.

A hazai piacon már régen nem zajlott ilyen méretű tranzakció. Ha a felkínált összes részvény elkel, akár bőven 1 Mrd Ft fölött lehet a bevont források értéke, de már egy százmilliós nagyságrendű tranzakció sem szokványos a hazai tőkepiacon, így az év egyik kiemelkedő eseményének is tekinthetjük a ma indult értékesítést.

A BTel, ahogyan vezető alternatív szolgáltatóhoz illik, a távközlési szolgáltatások széles körét kínálja (bérelt vonal, ADSL, VoIP, IPTV, mobil internet). Amiben a piacvezető szolgáltatóknál és a kisebb alternatívoknál többet nyújthat az ügyfeleknek és ezáltal közvetve a leendő részvényeseknek is, az a társaság rugalmassága, a korszerű saját hálózatok kiépítésének képessége, a tartós növekedést biztosító piacok felkutatása és meghódítása.

Két területen lát lehetőséget a BTel komoly növekedésre a következő időszakban. Az egyik a folyamatosan fejleszteni és bővíteni tervezett, saját mikrohullámú hálózatra alapozott szolgáltatások, melyekkel a versenytársakhoz képest 20-30%-os megtakarítást kínálhat az intézményi, közületi és a lakossági ügyfeleknek. Egy adott településen vagy kistérségben néhány hónap alatt kiépíthető a saját hálózat, a beruházás igen rövid idő alatt megtérülhet – egy olyan időszakban, amikor a nagy szolgáltatók a különféle adóterhelések miatt meglehetősen óvatosak a fejlesztésekkel. Az országnak azon részében, ahol ez már megéri, a BTel saját optikai gerinchálózatát is kiépíti, hogy még tovább függetlenedhessen a külső infrastruktúrától.

A növekedés másik forrása az a műholdas szolgáltatás, mely Magyarországon és a régióban is ritkaságként nem csak TV-t, hanem megfizethető árú internetet is biztosít. Ez a szolgáltatás az országban bárhol hozzáférhető, azokon a kistelepüléseken vagy akár csak 1-2 potenciális előfizetővel bíró helyszíneken is, ahová vezetékes szélessávú szolgáltatást egyszerű költség-haszon elemzés alapján egyetlen szolgáltató sem épít ki. A műholdas szolgáltatással a piac jókora fehér foltjai válthatnak át a BTel színeire, nemsokára akár a régió több országában is.

A BTel a háta mögött jelentős növekedéssel, üzleti terveinek eddig folyamatos teljesítésével, és ami igen fontos, nyereséges gazdálkodással lép ki részvényeivel most már ténylegesen is a tőkepiacra. Bár a részvényeket már tavaly május óta jegyzik a BÉT-en, a csekély közkézhányad miatt a forgalom eddig minimális volt. Így az augusztus végi frankfurti bevezetés után ez a mostani nyilvános értékesítés lehet az igazi megmérettetés a BTel vezetése, a társaság és a főként a részvény számára.

Az 1120 Ft-os értékesítési ár, amely egyébként jelentős diszkontot tartalmaz a múlt heti árfolyamhoz képest, véleményünk szerint komoly potenciált rejt. Igaz, nekünk volt lehetőségünk alaposan átnézni a BTel következő évekre vonatkozó terveit –ugyanezt a lehetőséget megkapták azok az intézményi és professzionális befektetők is, akik az utóbbi hetekben a zártkörű értékesítések során 750 ezer részvény vásároltak, mindannyian 1200 Ft-os árfolyamon.

Úgy gondoljuk, alapos tájékozódás és a kockázatok mérlegelése után kár lenne szó nélkül elmenni a Buda-Cash Brókerház Zrt. értékesítésével zajló BTel részvényértékesítés mellett.

Lámpi Ferenc
Buda-Cash Brókerház ZRt
Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.