Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sváb dallal indult a tanév

2013. szeptember 2. 0:33
A város számos iskolájába tértek vissza a diákok vasárnap. Mi a Lovassy László Gimnázium tornacsarnokában kezdtük a tanévet szeptember elsején.

A diákokat Schultz Zoltán igazgató köszöntötte. Vannak pillanatok - mondta -, amikor nehezen lehet motiválni a fiatalokat, és az év kezdete ezen alkalmak közé tartozik. A lovassysoknak hagyományápolást, korrektséget és folyamatos megújulást ígért.

Schultz ZoltánSchultz Zoltán

Mozgalmas nyáron vagyunk túl, a melegrekordok, fesztiválok, strandolások mellett alkotótáboron vehettek részt az iskola tanulói, aktívak voltak a sportolók és a színjátszósok is. Ott voltak a Pannon Egyetem által középiskolásoknak szervezett tudományos, tehetségkutató táborokban is.

Nincs iskolai ünnepség statisztikák nélkül! Tavaly a 126 végzős diák közül 64, vagyis az érettségizők több mint fele kitűnő vizsgaeredményt ért el. A végzősök között hárman voltak, akik nem akartak továbbtanulni, százhuszan jutottak be főiskolai vagy egyetemi képzésekre, ez a jelentkezők 97,6 százaléka. Tíz felsőoktatásba felvett lovassysból kilenc államilag finanszírozott képzésen vehet részt, a legnépszerűbb célpont a BME és a Corvinus volt. Az eredményeket a közönség soraiban Szauer István tankerületi igazgató és Porga Gyula polgármester is elégedetten hallgatta.

Schultz Zoltán felhívta a figyelmet a változásokra is. A most kezdő évfolyam már új pedagógiai program szerint tanul majd, az új házirend életbe lépése pedig a többieket is érinti, így az első napon különösen figyelni kell az osztályfőnöki órán. Az igazgató felhívta a figyelmet az idei tanév egyik kiemelkedő eseményére, a Helikonra is, amelyen a gimnázium hagyományosan jól teljesít, legutóbb, 2012 tavaszán a Lovassy volt a legsikeresebb helikoni középiskola.

1993. szeptember elsején, éppen húsz éve kezdték meg tanulmányaikat a Lovassyban az első német nemzetiségi tagozatos diákok. Azóta több mint 600 diák tanult a tagozaton, számos nemzetközi programon vettek részt, használható nyelvtudásra tettek szert, és soha nem beszéltek úgy, mint a nyáron népszerűvé vált vírusvideón.

A német tagozatot a polgármester Pro Meritis díjjal tüntette ki, diákok pedig sváb zenei produkcióval szórakoztatták az egybegyűlteket.

Porga Gyula jelezte, a több mint háromszáz éves intézmény tanévnyitóján felszólalni nem kis felelősség. Ehhez a háromszáz évhez mérve a német tagozat húsz éve meglehetősen rövidnek tűnik, de ez idő alatt bebizonyosodott: a városnak és az iskolának szüksége van erre a tagozatra. Ennek a tájegységnek, és különösen a városnak fontos az, hogy németségünket, német kultúránkat, kapcsolatainkat ápoljuk, megőrizzük.

Porga GyulaPorga Gyula

A Lovassyban a tanítás hétfő reggel nyolckor kezdődik, a tankönyveket az első napon vehetik át a tanulók.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. tegnap 18:22 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.