Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
16°C
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
16°C

Apple részvény: meddig pirosodik az alma?

2013. augusztus 8. 13:10
Apple: rövid távú kihívások, hosszú távú optimizmus.

Az elmúlt fél év árfolyam alakulása komoly fejfájást okozhatott a társaság részvényesei számára, hiszen a papír árfolyama az éve eleje óta csökkenő trendben mozgott.  A társaság július 23.-án tette közzé második negyedéves gyorsjelentését, ami összességében felülmúlta az elemzői várakozásokat. Az, hogy a társaság hozni tudta a várt számokat az a cég ”zászlóshajójának” az iPhone-nak köszönhető, amiből vártnál többet tudtak értékesíteni. Szám szerint 31,2 millió darabot adtak el, ami közel 20 %-os növekedést jelent a bázishoz képest. A vállalat árbevétele is jól alakult, hiszen a 35 milliárd dolláros elemzői várakozás helyett, 35,3 milliárd dollárt értek el. Továbbá az is jó hatással volt az árfolyamra, hogy tovább duzzadt a cég készpénzállománya, ami az első negyedév végi szinthez képest 9,5 milliárd dollárral emelkedett, annak ellenére, hogy komoly készpénz-visszajuttatási programot hirdetett a társaság három hónappal ezelőtt. A gyorsjelentésből kiderült, hogy tovább csökkent a társaság profitja, de a lejtmenet kisebb volt a vártnál. A profit csökkenésében vastagon benne van, hogy ”csak” 14,6 millió iPad talált gazdára, ami a tavalyi hasonló negyedévhez képest 17 %-os csökkenést jelent. Összességében a nettó eredmény a bázishoz képest 22 %-kal 6,9 milliárd dollárra csökkent, ami részvényenként (EPS) 7,47 dollárt jelent, de így is meghaladta az elemzők által várt 7,30 dollárt.

A gyorsjelentés óta az árfolyam sikeresen kitört felfelé a csökkenő trendcsatornából, amiben január óta alakult. Az árfolyam nagyon közel került a 200 napos mozgóátlaghoz, aminek várható áttörése további emelkedést vetíthet előre.
Természetesen a beszámolót követően az elemző ”házak” rögvest kiadták friss ajánlásukat a részvényre, amiből kiderül, hogy a megkérdezett elemzők 76,9 %-ka vételre, 18,5 %-ka tartásra és 4,6 %-ka eladásra javasolja a papírt. A 12 hónapos konszenzusos célárfolyam 528,15 $, ami 12 %-os növekedési potenciált jelenthet a tegnapi árfolyamhoz képest.

A nagyobb bankok/elemzőházak friss célárfolyam ajánlásai:

Barclays – 525
Credit Suisse – 525
Deutsche Bank – 480
Goldman Sachs – 530
Jefferies – 450
JP Morgan – 545
Nomura – 420
Societe Generale – 500
UBS – 500

Ezek alapján a többség újra 500 dollár feletti árfolyamot vár a papírtól, ami újra elérhető közelségbe került. A fogyasztók és a befektetők egyaránt várják a cég újdonságait, legjobban talán az új iPhone-t és az iPadet. Egyre közeledik a bejelentés dátuma, és ahogyan azt már megszokhattuk egyre több pletyka és bennfentes információ lát napvilágot az újdonságokkal kapcsolatban. A legfrissebb pletyka, hogy a cég két iPhone-t fog bemutatni, amiből az iPhone 5S lesz az iPhone 5 felturbózott verziója, amivel továbbra is a prémium szegmenst célozzák meg, valamint lesz egy olcsóbb készülék, ami az iPhone 5C nevet fogja viselni. Piaci pletykák szerint a C jelzés a color, vagyis szín/színes rövidítése lesz, ami arra utal, hogy az eddigi szigorúan fekete-fehér készülékek után, több színben is kapható lesz a telefon.

Nemrég több kisebb céget vásárolt fel a társaság. A Locationary és a HopStop nevű cégek térképekkel foglalkoznak, várhatóan új szakértőkkel és technológiákkal szeretnék felfrissíteni az Apple Mapst. Egy fontos akvizíciót érdemes még megemlíteni. Az informatikai óriás megvásárolta a Passif nevű céget, ami alacsony energiafogyasztású chipekkel és low-energy Bluetooth technológiával foglalkozik. Ahogy az Apple kisebb méretű eszközök felé veszi az irányt (iWatch), annál inkább fontosabbá válik, hogy tehetséges szakértőkre, új szemléletmódra, technológiára és erőforrásokra tegyenek szert, ezért érthető, hogy miért olyan fontos a Passif megvásárlása.

Az idén megjelenő termékek hatására az árfolyam újra komolyabb emelkedésbe kezdhet, aminek már itt az ideje, hiszen a tavaly szeptemberi mindenkori csúcs (705 $) óta esésben volt az árfolyam, majd áprilisban 400 $ alá gyengült. Az árfolyam valamint az elemzői ajánlások alapján ismét jó beszállási lehetőséget jelenthet a mostani árfolyam, ami a megjelenő termékek kedvező piaci fogadtatása esetén komolyat emelkedhet.

 

Lámpi Ferenc

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.