Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
14°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
14°C

Vörösiszap-per: tűzoltókat hallgattak meg

2013. július 13. 9:27 // Forrás: mti
A vörösiszap-katasztrófa napján a mentésben részt vevő tűzoltók tanúkénti meghallgatásával folytatódott a büntetőper tárgyalása pénteken a Veszprémi Törvényszéken.

Többen elmondták, hogy általános bevetési öltözetben vonultak ki. Egyikük szerint a hatfős egységükből kettőjüknek jutott úgynevezett mellesnadrág, amikor az iszapban gázolva embereket mentettek. Kollégája azt mondta: két gumicsizma volt náluk, csak a katasztrófa óta rendszeresítették a gumicsizmát és a védőkesztyűt. Volt, akiknek befolyt a csizmájába az iszap, ők marási sérülést szenvedtek.

Péntek délelőtt csaknem három órán át kérdeztek egy ajkai tűzoltót, aki  szerint tizenegy nappal a tragédia után az egyik tározónál a tizenharmadrendű vádlott W. Ferenc, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. környezetvédelmi felelőse elmondta: a Malnál tudták, hogy át fog szakadni a gát. A tanú emlékei szerint "a mérőkutak és a résfal közötti összhatás eredményeiből" gondolták korábban, hogy négy-öt hónapon belül át fog szakadni a tározó, de arra nem számítottak, hogy ilyen rövid idő alatt. A tűzoltó azonosította a tárgyaláson a vádlottat, de nem szembesítették őket, mivel a vádlott nem tett vallomást. A tanú vallomásához több vádlott is észrevételt tett. W. Ferenc hihetetlennek nevezte, hogy ezt mondta volna. Szerinte ő a környezetvédelemről "tartott órát" a tűzoltóknak. "Kijelenthetem, hogy erről (a gát átszakadásáról) nem tudhattam" - mondta. 

Az elsőrendű vádlott B. Zoltán vezérigazgató szerint a tanú félreértette a vádlottat, aki a X-es tározó rekultivációjának megkezdéséről beszélt, ami négy-öt hónap múlva lett volna esedékes. Az egyik szolgálatparancsnok megerősítette, hogy W. Ferenccel találkoztak. Érdemi információja nem volt arról, hogy beosztottjai miről beszélgethettek a vádlottal, neki nem jelentettek semmit, és egy másik parancsnok sem hallott a vádlott kijelentéséről.

Az egyik, sofőrként szolgáló tűzoltó a tárgyaláson - fenntartva a nyomozás során tett vallomásait - felidézte, hogy hallotta, amint ügyeletes kollégája a katasztrófa napján telefonon beszélt W. Ferenccel arról, mi történhetett. Egy másik tűzoltó - aki az első riasztást fogadta 12.20 körül - szintén fenntartotta a nyomozás során tett vallomásait. A tárgyaláson közölte: a rendőrség ügyelete hívta a tűzoltóságot azzal, hogy Kolontár felé a tározó oldalán folyik le az iszap. A szolgálatparancsnok a helyszíni információk alapján határozta meg a feladataikat, az anyag tulajdonságairól is ott, tőle szereztek tudomást - mondta a tanú.

Az utolsóként meghallgatott szolgálatparancsok vallomása szerint Kolontáron az ötödrendű vádlott D. Józseffel, a hidrátgyártás-divízió igazgatójával találkozott, tőle kért információt a vörösiszapról, amit elegendőnek minősített.

A tárgyalás az ítélkezési szünet után szeptember 23-án folytatódik.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.