2021. december 6.
//
Miklós névnap

Mit veszít a VKSZ a rezsicsökkentéssel?

2013. július 11. 10:34
A legutóbbi közgyűlésen Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője napirend előtti kérdést tett fel a polgármesternek arról, hogy a VKSZ Zrt működésére milyen hatással van a rezsicsökkentés? Porga Gyula írásban válaszolt.

Milyen veszteséget szenvedett el a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt a rezsicsökkentés következtében, milyen forrásokat tud a fűtésszolgáltatás korszerűsítésére fordítani? Ezekre a kérdésekre válaszolt a polgármester, levelével azonban nem elégedett az LMP veszprémi stábja. Úgy gondolják ugyanis, hogy a rezsicsökkentés nem tükröz semmiféle hosszú távú szemléletet, és nem fenntartható – vázolta véleményét Gerstmár Ferenc csütörtöki sajtótájékoztatóján. A polgármesteri válaszból kitűnik, hogy a VKSZ folytatná a távhővezetékek cseréjét, jelentős felújítást hajtana végre a fűtőműben, amivel tízszázalékos földgáz-megtakarítást érhetne el.

Gerstmár Ferenc és Zelenák Adrián

Zelenák Adrián, az LMP veszprémi választmányának tagja szerint a rezsicsökkentés miatt fennálló bevételcsökkenés szűkíti a felújításra szánt keretet. Másrészt ismét előkerült az alternatív hőforrás fogalma, ami Zelenák szerint szemétégetőt jelent. Hangsúlyozta, az alternatív és a megújuló hőforrások nem összekeverendők, a szemétégetés nem számít megújuló hőforrásnak, azt az LMP rossz iránynak tartja. Valójában a hosszú távú tervként megemlített alternatív hőforrások telepítése is meghiúsulhat, a fűtőmű felújítása után ugyanis egyszerűen nem lesz pénz ilyen beruházásokra.

A veszprémi LMP ismét amellett foglalt állást, hogy a tartós, fenntartható rezsicsökkentést a lakások energetikai felújításával lehetne elérni.

A sajtótájékoztatón hivatkozott válaszlevélben a polgármester a következőket írta.

A „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. számára az eddigi rezsidíjcsökkentés 10 százalékos árbevétel-csökkenést jelentett a távhőszolgáltatás területén.

Azzal, hogy a társaság kamatigényt jelentett be a távfűtés késedelmes fizetésére, nem a rezsidíjcsökkentés miatti veszteségeit akarja mérsékelni, hanem a szerződéseiben rögzített jogos kamatterhet kívánja továbbterhelni.

A „VKSZ” Zrt. évente átlagosan a távhőellátó eszközök beruházására, felújítására, tárgyi eszközök értékcsökkenési leírásának (amortizációjának) megfelelő összeget fordít. 2013. évben a tervezett összeg 61,61 millió forint.

A hosszú távú, fenntartható rezsicsökkentés eléréséhez a távhőrendszerek folyamatos korszerűsítésével, megújuló/alternatív hőforrások bevonásával kíván megfelelni. Folytatni kívánja a források figyelembevételével a hőtávvezetékek korszerű, előreszigetelt, közvetlenül földbe fektetett kivitelére történő cseréjét (jelenleg 53% ilyen rendszerű).

Kiemelt projekt a Haszkovó úti fűtőmű rekonstrukciója, melynek eredményeképp 10% földgáz megtakarítás várható. Az erre vontakozó KEOP pályázat elbírálás alatt van.

Középtávon megújuló/alternatív hőforrásból származó, kedvező árú hő vásárlással számol a társaság.

Söge

További cikkek

Fejezzék be a cicaharcot!
Fejezzék be a cicaharcot!
Az épülő katonai bázis és a településrészi önkormányzat ügyében tartottak sajtótájékoztatót az MSZP-LMP-P frakció önkormányzati képviselői hétfő délelőtt Gyulafirátóton.
Orbán Viktor: kifizetjük a teljes 13. havi nyugdíjat
Orbán Viktor: kifizetjük a teljes 13. havi nyugdíjat
Orbán Viktor közölte: a magyar politikának van egy sajátossága, időről időre természetes módon létrejön egy olyan nagy párt, amely nem csak valamely elv és ideológia képviseletét, hanem az egész nemzet szolgálatát tűzi zászlajára. "Szép dolog az ideológia, a politikai rendezőelvek, a nemzetközi pályát befutó politikai eszmék, de a nap végén egyetlen megkerülhetetlen, kiválthatatlan és leválthatatlan erő, hatalmi tényező van": a magyar nép - mutatott rá a Fidesz vasárnapi tisztújító kongresszusán.
A Fidesz-KDNP önkormányzati frakciójának szóvivője segíti a városi ügyek átláthatóságát
A Fidesz-KDNP önkormányzati frakciójának szóvivője segíti a városi ügyek átláthatóságát
Halmay Gábor, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője a jövőben a frakció szóvivői feladatait is ellátja majd Veszprémben. A helyi politikus azt ígérte, új feladatkörében törekedni fog arra, hogy a helyi lakosok az önkormányzati döntésekről és az azokhoz vezető folyamatokról még közérthetően tájékozódhassanak.
Előválasztás után...
Előválasztás után...
Számomra nem volt váratlan MZP (Márki-Zay Péter) győzelme Karácsony visszalépését követően, miképp Csonka Balázs (DK) győzelme sem volt kiszámíthatatlan. Sőt meglepődve vettem tudomásul, hogy ez még a helyi kormánypártiak és DK-sok közt sem volt egyértelmű. Logikailag is ennek kellett történnie. - Adamecz Zoltán véleménycikke az előválasztásról és az előttünk álló időszakról.
Márki-Zay Péter nyerte a kaotikus előválasztást
Márki-Zay Péter nyerte a kaotikus előválasztást
Bár vasárnap este még nem volt teljes a szavazatok feldolgozottsága, Márki-Zay Péternek szinte behozhatatlan előnye van Dobrev Klárával szemben, így várhatóan ő lesz Orbán Viktor kihívója a jövő évi országgyűlési választáson.