Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
15°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
15°C

Bemutatták a vörösiszap-katasztrófa hatástanulmányát

2013. június 10. 15:20 // Forrás: mti
Elkészült a 2010. október 4-én Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet sújtó vörösiszap-katasztrófa komplex társadalmi hatástanulmánya.

A devecseri önkormányzat megbízásából a Monitor Társadalomkutató Intézet és Módszertani Központ által készített 172 oldalas zárótanulmányt a kutatás két vezetője hétfőn mutatta be a Veszprém megyei településen. 

Ferencz Zoltán kutatásvezető közölte: az átfogó szociológiai felméréshez a kérdezőbiztosok márciusban 360 családot kerestek fel személyesen Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen.  A módszertanról elmondta, hogy a 83 kérdésből álló felméréshez a lakosságot két csoportra osztották: azokra, akik közvetlenül kárt  szenvedtek, illetve akiket kisebb kár ért, vagy nem voltak közvetlenül érintettek. Emellett mélyinterjút készítettek a mentésben jelentős szerepet játszó 12 segélyszervezet munkatársaival, továbbá fókuszcsoportos vizsgálatot végeztek intézményvezetőkkel, civil szervezetekkel.


A kutatás megállapításai:

- Kolontáron és Devecserben jelentősen csökkent a lakosság száma.

- A gyerekek körében jelentősen nőtt az asztmások aránya.

- A felnőtteknél kiemelkedően nőtt a magas vérnyomással, az immunrendszerrel és viselkedészavarokkal kapcsolatos betegségek száma.

- A megkérdezettek 97 százaléka a legsúlyosabb kárnak az ingatlankárokat tartotta, 86 százalékuk a közösség megbomlását és a lelki szenvedést sorolta a második helyre. A felmérésben résztvevők 81 százaléka az egészségi problémákat vélte a katasztrófa okozta harmadik legsúlyosabb kárnak.

- Legtámogatottabb fejlesztések: az iskolafelújítás, az orvosi rendelő megléte és a csatornázottság

- Legvitatottabb fejlesztések: Rotary-ház és az emlékpark

- Jövőbeli feladatok: munkahelyteremtés és a leszakadó családok segítése.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.