Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
12°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
12°C

Sikertörténet: válogatott focistákat nevelnek Veszprémben / A királynék városában nem csak beszélnek, tesznek is a jövő labdarúgásáért

2008. október 18. 12:52
A négy évvel ezelőtt alakult Veszprém FC Utánpótlás SE fennállásának legsikeresebb évét zárta a 2007/2008-as idényben. Valamennyi korosztályos csapat dobogós volt az aktuális bajnokságban, három gárda pedig bajnok lett.

Az egyesület hatvanhét fővel kezdte a működését 2004-ben, ma pedig már ötszázan rúgják a bőrt az Erdész utcai focicentrumban, köztük kétszázötven óvodás. A megyeszékhelyen folyó munka elismerése a kilenc korosztályos válogatott játékos, akik eddig szerepelhettek a különböző utánpótlás-válogatottakban. A fiatalok sikereiért nyolc edző dolgozik, akik valamennyien rendelkeznek az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) minősítésével. A focicentrum működéséből természetesen a Veszprém FC felnőtt csapata is profitál, jelenleg nyolc sajátnevelésű játékos sportol az NB III-ban szereplő gárda felnőtt keretében.


A sikerekről, nehézségekről, motivációról Irmes Zsoltot, a VFC USE elnökét kérdeztük.

– Az előző szezon az egyesület legeredményesebb idénye volt. Minek köszönhető ez?

– Hosszú évek óta tartó megalapozott, tudatos és szisztematikus munka folyik nálunk, amit 2000-ben kezdett el Rugovics Vendel és Kelemen Miklós. A klub az óta is ezen az úton halad.

– Mivel lenne elégedett az idei szezon végén?

– Minden csapatunknak dobogós helyen kellene végezni. Azért nem az első helyen, mert a korosztályok évről évre vándorolnak, így évről évre újra kell építeni minden csapatot. Egy ekkora népességű városban nem lehet biztosítani, hogy minden évben bajnokok legyünk. Nem is ez a cél, hanem az, hogy olyan képzett gyerek kerüljenek ki, akik bármikor beépíthetőek egy megfelelő játékrendszerű csapatba. Olyan játékosokat akarunk adni a felnőtt csapatnak, akik 17-18 éves korukban hasznosíthatóak.


– Egyre több labdarúgó-akadémia működik az országban. Hogyan maradhat versenyképes a VFC USE?

– Van egy erőteljes elszívó hatás. Itt van Győr, Zalaegerszeg, Szombathely, Siófok, Székesfehérvár, Felcsút, Agárd. Itt NB I-es akadémiák között nagyon nehéz megmaradni. Szeretnénk itt tartani a játékosokat, de ha kiugró tehetségünk van, a fejlődése érdekében nem gördítünk akadályt a távozása elé. Nekünk ugyanis nincsen anyagi lehetőségünk akadémiát építeni.


– Mire a legbüszkébb az egyesület négyéves történelmében?

– A korosztályos válogatottakra, most legutóbb Iszlai Bence Európa-bajnoki bronzérmére. Valamint arra, hogy ez egy jó szellemű egyesület, s hogy a felnőtt csapatba felkerült játékosaink bizonyították, hogy komoly képzést kaptak.


– Személy szerint önt mi motiválja nap mint nap a munkájában? Hiszen az utánpótlás-nevelés nem éppen a rövidtávú sikerekről szól…

– Ez egy csodaszép munka. Egykori pedagógusként örülök, hogy láthatom, hogy egy 5-6 éves gyerek 18 éves korára milyen változáson tud keresztülmenni, s ehhez valamilyen módon hozzájárulhatok. Az motivál, hogy a kis palántákból jó focista legyen, s szeretném, ha Veszprémnek nagyon komoly focija lenne.

Zatkalik Dávid
további cikkek
Soha nem volt jogosítványa, mégis rendszeresen vezetett Soha nem volt jogosítványa, mégis rendszeresen vezetett A veszprémi rendőrök egy hónap alatt kétszer vontak felelősségre egy 29 éves férfit. ma 15:05 A harctéri életmentést gyakorolták A harctéri életmentést gyakorolták A NATO tagállamok és partnerországaik közül harminchárom nemzet mintegy 1600 fővel vett részt a gördülékeny többnemzeti katona-egészségügyi feladatvégrehajtás, illetve az egészségügyi területen való interoperabilitás érdekében rendezett Vigorous Warrior gyakorlaton Bakonykútiban. ma 14:45 SVSE: egy hétvége, tizenhét érem SVSE SVSE: egy hétvége, tizenhét érem Sikeresen kezdte a májusi szereplést a Sportolj Velünk SE: az elmúlt hétvégén Győrben rendezett korosztályos területi liga első fordulójában tizenhét érmet gyűjtöttek a veszprémi fiatalok. A legeredményesebb versenyző Pandur Huba volt, aki triplázni tudott: 100 m síkfutásban, 300 m-en és 100 m gátfutásban is bajnoki címet szerzett. ma 14:40 A fiatalok is szívesen adnak borravalót, de már nem készpénzben A fiatalok is szívesen adnak borravalót, de már nem készpénzben Továbbra is népszerű a borravaló intézménye Magyarországon, bár a fiatalabbak már jobban meggondolják, mennyivel adjanak többet a szolgáltatásokért - ismerteti felmérése alapján a Hellopay fizetési rendszereket üzemeltető társaság az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. ma 13:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.