Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
21°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
21°C

GYAK XXXVI. rész: HáziMunkAnyu

2012. szeptember 24. 9:31
Anyaként azt hiszem, leggyakrabban a „mos-főz-takarít” Bermuda-háromszögében veszíthetjük el a fonalat. Mert már nem azért csináljuk, mert a belső kényszeren túl az Emberünk szava sem mindegy, hanem mert létszükséglet. A gyereknek tiszta ruha, étel és normális élettér kell…

Azt hiszem nálunk akkor állt be nagy változás, amikor eljutottam odáig, hogy a gyereknek a legjobb móka, ha azt csinálhatja, amit én. Kit érdekelnek a „csillivilli ezmegazok”, amikor van fakanál, műanyag tál, mosógép, és porszívó? Az összes játékgyár elmehet a … A kérdés csak az, anya hogy bírja idegekkel a segítőkész, ám még tapasztalatlan csimotát?!

De kezdjük az elején. A mosással mondjuk. Áldja meg a Jóisten azt, aki a gyerekzárat kitalálta! Az eldobható pelenka után azt hiszem nálam ez a második helyezett, hiszen szintén megkönnyíti az életünket. Legalábbis miután a gyerek segített bepakolni a ruhákat, és én hiszem, hogy nincs nagyban elütő színű darab a dobban, és ügyesen becsempésztem a vegyszereket százszor elmondva a „várjál, ezt anya” szavakat, a gyerekzáron a sor. Mert indítok, és lezárom az egészet. Utána már lehet tekergetni, nyomkodni, ütögetni és simogatni, ami véd, az véd. Így, Anya – Házimunka, 1:0.

Aztán jöhet a főzés. Amíg a gép mos, a kaja készülhet. Ez nálunk annyira nem egyszerű, mert ugye kettő a gyerek, meg anya lába is. Így, ha esetleg azt támad kedvük ölelgetni, akkor mozdulni sem lehet… Ám erre találták ki a jó kis babakéseket, amivel egy alaposan megmosott sárgarépát lehet trancsírozni, míg anya érdemben megpucol mindent. Ha ez uncsi, akkor némi száraztésztát lehet a legjobb helyekre pakolni, mert ugye edényt kéne találni neki, amiben megfőhet, legalábbis Anya úgy szokta. Edénynek minősülhet Apa papucsa is, ezt ne felejtsük el! Ám közben elkészülünk, így Anya – Házimunka, 2:0.

Végül pedig a takarítás. A gép mos, az ebéd rotyog a fazékban, reszkethetnek a porcicák! Mert ők a nyerők! A porszívó után az ágy alá mászó gyereknek legalábbis biztosan. Meg a portörlő rongy, amivel nem csak a polcot, de a cipőket, a mackókat és esetenként a nyelvüket is lehet tisztítani. Az ablakpucolásról már nem is szólva! Az a Minden! Vizes is, meg dörgölős is, meg habos is, meg büdös ecetszagú, az meg hogy papírral kell kalimpálni a végén!!! A takarítós bulik csúcsa, és hál’ Istennek nem kell túl gyakran csinálni. (A gyereknyál, a tenyérlenyomat, és a baracklé elfér egy darabig az erkélyajtón, utána a mosogatószer is megteszi.). Mire ez is kész, gép végzett, ebéd megfőtt, gyerek elfáradt. Anya biztosan. De: Anya – Házimunka, 3:0.

A lényeg, hogy a gyerek jót alszik a kicsit leegyszerűsített ebéd után, mi meg már kiteregettük az eredeti színükben pompázó ruhákat a furcsa módon közéjük keveredett építőkockával együtt, nem kell észrevenni a pókhálót a fotelból, ahova lerogytunk. A győzelem a fontos. Éppen úgy, mint amikor a gyerek az első önálló próbálkozásai sikerülnek. Nagy dolog ez mindenki életében! De ez már legyen egy másik történet… 

Czoma-Szegedi Nóra

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.