2023. április 1.
//
Hugó névnap

14 dolog, amire Gyurcsány büszke

2008. április 16. 15:41
Hírszerző
Tizennégy érvet sorol fel a miniszterelnök legfrissebb blogbejegyzésében amellett, hogy a kormánynak "van mit felmutatnia eredményként".
"Hallgatom a parlamenti kritikákat arról, hogy mi történt és mi nem történt az elmúlt években. Ha csak azt tudnám, amit az ellenzéki képviselők mondanak - amit a már liberálisok pártelnöke is hangoztatott tegnap -, akkor bizony valóban meglehetősen szürke képet kapnánk. Ugyanakkor jól látszik, hogy ez csak az igazság egyik fele" - írja Gyurcsány Ferenc blogjában. A miniszterelnök 14 pontban sorolja fel azokat, amelyeket "az elmúlt évek kormányzása ért el". 

"2008-ban nagyjából 30 százalékkal többet érnek az átlagos keresetek, mint amennyit 2001-ben, ennyivel nőttek a reálkeresetek. Ma a nyugdíjak vásárlóértéke is - a nyugdíjkorrekció, a 13. havi nyugdíj eredményeként - 40 százalékkal magasabb, mint 2001-ben. A Start kártyák bevezetésével kedvezményben részesítjük és ösztönözzük a pályakezdők munkába állását, a GYES-ről, GYED-ről visszatérők elhelyezkedését" - sorolja a kormányfő. 

"Az átalakított szabályozás miatt idén várhatóan átlagosan is mérséklődnek a gyógyszerárak és már tavaly is mintegy kétezer gyógyszer ára csökkent. Úgy alakítottuk át a családtámogatást, hogy ne azok kapjanak többet, akiknek egyébként is magasabb a jövedelmük. Igazságosabb lett a családtámogatás és többet adunk a gyermekes családoknak, mint előttünk bárki bármikor" - írja Gyurcsány Ferenc. 

"A Magyar Univerzitás Programmal a felsőoktatásban az elmúlt fél évszázad legátfogóbb fejlesztési programja valósul meg. Alig van olyan felsőoktatási intézményünk, amely ne bővült volna oktatási épülettel, kollégiummal, könyvtárral az elmúlt időszakban. Autópálya ér Szegedig, Nyíregyházáig, Debrecenbe, Dunaújvárosba és végig a Balaton déli partján" - folytatódik a felsorolás. 

"A magyar gazdaság először a rendszerváltozás óta érdemben fehéredett. Százmilliárdos nagyságrendű jövedelme van az országnak abból, hogy ösztönzőkkel és szigorúbb ellenőrzéssel szűkítettük a szürke és a fekete gazdaság mértékét" - olvasható. 

"A mezőgazdaságban 2005 májusa óta lényegében folyamatosan nyugalom van. A mezőgazdasági termelők eredményei rendre felülmúlják a kilencvenes évtized eredményeit, a legutóbbi adatok szerint 60-70 milliárdnyi nyereségük van a gazdáknak, agrárvállalkozásoknak. Soha annyi fejlesztés nem volt a magyar mezőgazdaságban, mint manapság" - írja a kormányfő. 

"Az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Program keretén belül ma a mindenkori jegybanki alapkamatnál alacsonyabb - jelenleg hat százalék körüli - kamatokkal kaphatnak a legkisebb cégek hiteleket. Több tízezer vállalkozást támogatunk ilyen módon. Ilyen széles KKV fejlesztési program soha nem volt Magyarországon. Jelentősen egyszerűsödött a cégbejegyzés, rövidesen egy órán belül cégeket lehet bejegyezni. Általánossá válik az elektronikus adóbevallás, csökkent az adóbevallások, valamint az ívekben szereplő sorok száma, egyszerűsödött az adminisztráció" - olvasható. 

"A nulla tolerancia elv alkalmazásával a közlekedésben az év első pár hónapjában több tucatnyi emberi életet sikerült megmentenünk és megóvnunk. Magyarországon önkéntes és nem sorozott haderő van. Fiataljaink közül csak az lesz katona, aki azt hivatásának választja. Mindeközben a költségvetés lassan visszatér egyensúlyi állapotához, jövőre a hiány három százalék körüli szinten fog tartani" - írja a miniszterelnök. 

"Mi tagadás, robosztus, nehéz programot hajtunk végre. Mindaz, amit felsoroltam, sok tekintetben megviselte a gazdaság teljesítőképességét. De a kép csak akkor teljes, ha látjuk ezeket az eredményeket is" - zárja sorait Gyurcsány. 
Füssy Angéla

További cikkek

Várakozáson felüli sikere volt a Vehír sportkvízének
Várakozáson felüli sikere volt a Vehír sportkvízének
Péntek este lezárult a Vehír kvízjátéka, amelyben sportszerető olvasóink tesztelhették tudásukat, hogy mennyire vannak képben a hazai és a nagyvilág sporteseményeivel. Április 4-én pedig kiderül, hogy ki nyeri meg az aláírt Telekom Veszprém mezt, valamint a 30 ezer forint értékű utalványt a Saiko no Sushi ázsiai étterembe.
Bagolycsalád, kitüntetések és szegedi zakó márciusban
Bagolycsalád, kitüntetések és szegedi zakó márciusban
Állami és városi kitüntetések, bagolycsalád a belvárosban és Szeged-verés az arénában. Ez mind március hónapban történt Veszprémben, amiket aktuális hírösszefoglalónkban idézünk fel.
Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon
Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon
Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
A tavaszi szünetben is ingyen utazhatnak az általános iskolások Kajla útlevelükkel
A tavaszi szünetben is ingyen utazhatnak az általános iskolások Kajla útlevelükkel
Április 6. és 11. között minden gyerek, aki a jegyvásárlás során felmutatja pecsétgyűjtő Kajla útlevelét és személyazonosításra alkalmas igazolványát, korlátlan számban díjmentesen utazhat a MÁV-Start, a Volánbusz és a GYSEV belföldi helyközi járatain - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pénteken, a budapesti Déli pályudvaron tartott sajtótájékoztatón.
Egy egész mérnöki gárda vonult fel a Kossuth utcán
Egy egész mérnöki gárda vonult fel a Kossuth utcán
Csütörtök délután a Kossuth utcára települt ki a Thyssenkrupp német autóipari vállalat, akik 2021 óta működnek Budapest mellett már Veszprémben is. A cég a mérnöki pozícióit hirdette az utca emberének, és bemutatkozott egy kerekasztal-beszélgetésen, ahol a városvezetés és a Pannon Egyetem is képviseltette magát.