2023. március 28.
//
Gedeon névnap

Segítséget kérnek a Balaton tudósai / – álhír a kutatóintézet eladása–

2008. április 16. 12:48
Álhírnek minősítette az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének eladásáról szóló pletykát az intézmény igazgatója. A Vehír számára adott interjújában dr. Bíró Péter megerősítette: szó sincs a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonában lévő kutatóintézet eladásáról. Az azonban gondokat okozhat, ha nem kapják meg a működéshez szükséges anyagi támogatáson felüli, a kutatásokra fordítandó pénzeket.
 

– Igazgató úr, mit tettek annak érdekében, hogy zavartalan legyen a működés, s a kutatás zavartalanul folyjék? 

– Segítségért fordultunk Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszterhez, hiszen tavaly óta nem jutottunk a kiegészítő, Balaton-kutatásra fordítható pályázati pénzekhez.

– A szakemberek szerint – de ezt a laikusok is láthatják – a Balaton vízminősége kitűnő, s ez jó részben a limnológiai intézetnek is köszönhető.

– Az utóbbi évtizedben a Balaton-kutatás eredményeire alapozva sikerült a tó vízminőségében látványos javulást elérni, s ez nemzetközi viszonylatban is sikertörténetnek számít.

– Az elmúlt esztendőben mi alkotta a kutatóintézet fő tevékenységét, s mekkora költségvetésből?

– Ez évek óta 280 millió forint, így látható, hogy nem követte az inflációt. Hangsúlyozom: ez a működtetési költség, amelybe a bérek, eszközök, épületfenntartás tartozik. Kutatási tevékenységünkhöz azonban pályázati pénzeket használunk fel. Ami a kutatási területet illeti: ez természetesen a Balaton, ezen belül a tápelem-forgalom (foszfor és nitrogén), az algakutatás, a gerinctelen szervezetek állománydinamikája, továbbá a halállomány feltárása, valamint a befolyó vizek.    

– Visszatérve a működtetéshez. Hány főt foglalkoztat a kutatóintézet, s milyen megosztásban?

– Hetvennyolcan vannak állományban, s ebből a kutatói létszám 39-41 fő, a többi adminisztratív és segéderő.

– Most nyugodtak a kedélyek, hiszen a víz minősége kiváló, a vízszint hasonlóképp (hiszen épp a közelmúltban kellett megnyitni a Sió zsilipjét). Ülhetünk-e ölbe tett kézzel?

– Semmiképp, hiszen a mi vizsgálataink, kutatásaink alapján születtek, s születnek (és ez minden bizonnyal a jövőben is így lesz) igen nagy horderejű környezetvédelmi és politikai döntések a tó jövőjét illetően. Csak egy-két témát kiragadva: éghajlatváltozás, parti beruházások, befolyó vizek terhelése, a halfajok jelenlétének kutatása stb. Ezek mind-mind a jelen és a jövő kutatási témái.

– Említette, hogy a kutatási és a működtetési költségek nem moshatók össze. Milyen forrásból kapják a kutatásra fordítható összegeket?

A kilencvenes évek közepétől a Miniszterelnöki Hivatal biztosította a tó kutatásának anyagi keretét, kezdetben 120 millió forintot, majd 80-at, 30-at, 2006-ban már csak 20-at. Időközben a támogatás ügye átkerült a területfejlesztési minisztériumhoz, ahonnan tavaly már egy fillért sem kaptunk. Ezért is fordultam Bajnai Gordonhoz levélben, hogy tekintse át a lehetőségeket.

– Vannak, lehetnek ilyenek a mai pénzszűke világban?

Becslések szerint évente 500-600 milliárd forint a balatoni üdülőrégió idegenforgalmi bevétele. Ebből ha csak töredéket, 0.0001%-ot, 50-60 millió forintot is visszaforgatnának a Balaton-kutatásra, akkor hosszú távon is biztosítható lenne a tó kitűnő vízminőségének és egészséges élővilágának megőrzése. Legalábbis a mi részünkről. Várhatóan rövidesen megérkezik a tárca válasza. Bízunk a kedvező elbírálásban.

– Felreppent a hír, hogy a rendkívüli értékes ingatlant privatizálni akarják. Mi az igazság?

– A Klebelsberg Kunó alapította intézmény tavaly óta van az MTA tulajdonában. És bár sokaknak fájhat a foga egy ilyen értékes és szép ingatlanegyüttesre, nyugodtan jelentem ki: nem eladó… 

                

– Összefoglalva: mit kér, és mit remél a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének igazgatója, kutatógárdája?

Mindenekelőtt azt, hogy a tudományos kutatás tekintélye újra visszakerül abba pozícióba, amelyben korábban volt, és a tudományos eredményekről szóló korrekt tájékoztatást a jól felkészült szakemberektől várja a közvélemény, s ne kóklerekre és szélhámosokra hagyatkozzon.

Zatkalik András

További cikkek

Samiha Ayoub egyiptomi színésznő üzent a színház világnapján
Samiha Ayoub egyiptomi színésznő üzent a színház világnapján
A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.
Zirci lelkészt választottak a Magyar Pünkösdi Egyház elnökének
Zirci lelkészt választottak a Magyar Pünkösdi Egyház elnökének
Megújult a Magyar Pünkösdi Egyház vezetése. Az egyház közgyűlése a hétvégén megválasztotta az új elnökséget, ezzel megalakulhat az új összetételű egyháztanács is, miután az elmúlt hetekben a négy egyházkerületben már döntöttek a régiók új vezetőiről. Az egyház elnökének Földesi Tamás zirci lelkipásztort, az egyház Stratégiai Tanácsadó Testületének vezetőjét választották meg.
Módosító indítvány az MSZP-től a helyi útfejlesztési projektekért
Módosító indítvány az MSZP-től a helyi útfejlesztési projektekért
Több veszprémi útfejlesztési projekt kapcsán arra kérte Hartmann Ferenc, helyi szocialista önkormányzati képviselő az Országgyűlés MSZP-frakcióját, hogy nyújtsanak be módosító indítványt az ország 2023-as költségvetéséhez. Mindezt annak érdekében, hogy megvalósulhassanak ezek a beruházások, amelyeknek a tervei készen vannak, de a forrás jelenleg nem áll rendelkezésre.
80 év néhány pillanattal szemben
80 év néhány pillanattal szemben
Szentmisével és koszorúzással emlékeztek Olaszfaluban a II. világháború végén meggyilkolt ártatlan civil férfiakra.
Csodát tesz az agyunkkal az erdei séta – most már kutatás is bizonyítja
Csodát tesz az agyunkkal az erdei séta – most már kutatás is bizonyítja
Egy új tanulmányban a kutatók azt elemzik, hogy a természet hogyan hat az agyunkra.