2023. március 28.
//
Gedeon névnap

"Pedagógusok a kistelepülésekért"

2008. április 16. 12:09
Idén is kitünteti a Pannontérség Fejlődéséért Alapítvány a kistelepülések iskoláinak pedagógusait. Tavaly három díjat adtak át, idén Talabér Márta, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnökének jóvoltából hatan részesülhetnek a kitüntetésben, illetve az azzal járó pénzjutalomban. A "Pedagógusok a kistelepülésekért" díj célja, hogy felhívja a figyelmet a falvak oktatási intézményeinek fontosságára.
A Pannontérség Fejlődéséért Alapítvány tavaly hirdette meg először a pályázatot hagyományteremtő céllal. Már akkor sikerült elérni, hogy mások is fontosnak tartsák a kistelepülések pedagógusainak motiválását, így csatlakozott a kezdeményezéshez Talabér Márta, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke - mondta Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, az alapítvány elnöke. A tavalyi évben 14 településen hirdették meg a pályázatot, és három pedagógust tüntettek ki, idén bevonték a programba a zirci kistérséget is, így ez alkalommal már harminc településről jelölhetnek pedagógusokat a díjra az önkormányzatok, képviselőtestületek, szülői közösségek és a civil szervezetek. Horváth Zsolt hangsúlyozta, hogy az alapítvány a díj finanszírozási hátterét biztosítja, de a döntést egy független, öt főből álló védnöki testület fogja meghozni. Ennek a testületnek tagjai Dobos Krisztina oktatási szakpolitikus, Felföldi Zoltán, a nagyvázsonyi általános iskola igazgatója, Garai György, a szentgáli általános iskola igazgatója, valamint Halmai György, a veszprémi Szilágyi Erzsébet Katolikus Általános Iskola igazgatója. A testület a későbbiekben egy, a zirci kistérségből érkező taggal is bővülni fog.Talabér Márta szerint példaértékű ez a kitüntetés, ezért ajánlotta fel az együttműködés lehetőségét, s abban bíznak, hogy másoknak is sikerül példát mutatni és sikerül bevonni a kezdeményezésbe az egész megyét. A politikusok a díj kapcsán elmondták, hogy a kormányzati poltika az elmúlt időszakban azt üzente a kistelepüléseknek: nincs szükség rájuk. El is kezdődött egyfajta leépülés a falvakban. Iskolákat, óvodákat kellett bezárni, a polgármesterek pedig sok esetben hiába küzdöttek ezen intézkedések ellen. A falvakban ugyanakkor kiemelt szerepet kellene biztosítani az intézményhálózatnak, ezen belül az oktatási intézményeknek, ahol a tanároknak nem csak az a feladatuk, hogy írni, olvasni tanítsák a diákokat. Egy kis faluban egy iskolának a kultúra, a nevelés, a művelődés rugójának kell lennie, s ha lehetőségük van, ennek a feladatnak meg is felelnek. Minden fórumon fel kell lépni a kistelepülések leépítése ellen, az iskolabezárások ellen - mondta Horváth Zsolt. Ebben mutat pozitív példát a falusi iskolák pedagógusainak kitüntetése. Téves felfogás, hogy csak a nagyvárosokban lehet magas szintű oktatást folytatni. Jómagam is egy falusi iskolában tanultam - tette hozzá a képviselő. Igenis érdemes mindenkinek a szülőfalujában maradnia, hiszen így a család közelében marad a gyerek is, és egy bensőséges, családias környezetben tanulhat. Ha azt üzenjük, hogy csak a városokban lehet érvényesülni, tovább folytatódik a vándorlás, és ezek a falvak teljesen elöregednek majd, aminek súlyos következményei lesznek - hangsúlyozta Talabér Márta.
A pályázati felhívást minden érintett önkormányzatnak kiküldik. Az ajánlásokat május 15-ig várja az alapítvány. A "Pedagógusok a kistelepülésekért" díjat - fejenként 50 ezer forintot -, illetve a Herendi Porcelánmanufaktúra által külön erre az alkalomra készített ajándékot május 31-én ünnepélyes keretek között adják át a megyeházán. A pályázati kiírás már megtekinthető az alapítvány honlapján: www.pannonterseg.hu
Füssy Angéla

További cikkek

Samiha Ayoub egyiptomi színésznő üzent a színház világnapján
Samiha Ayoub egyiptomi színésznő üzent a színház világnapján
A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.
Zirci lelkészt választottak a Magyar Pünkösdi Egyház elnökének
Zirci lelkészt választottak a Magyar Pünkösdi Egyház elnökének
Megújult a Magyar Pünkösdi Egyház vezetése. Az egyház közgyűlése a hétvégén megválasztotta az új elnökséget, ezzel megalakulhat az új összetételű egyháztanács is, miután az elmúlt hetekben a négy egyházkerületben már döntöttek a régiók új vezetőiről. Az egyház elnökének Földesi Tamás zirci lelkipásztort, az egyház Stratégiai Tanácsadó Testületének vezetőjét választották meg.
Módosító indítvány az MSZP-től a helyi útfejlesztési projektekért
Módosító indítvány az MSZP-től a helyi útfejlesztési projektekért
Több veszprémi útfejlesztési projekt kapcsán arra kérte Hartmann Ferenc, helyi szocialista önkormányzati képviselő az Országgyűlés MSZP-frakcióját, hogy nyújtsanak be módosító indítványt az ország 2023-as költségvetéséhez. Mindezt annak érdekében, hogy megvalósulhassanak ezek a beruházások, amelyeknek a tervei készen vannak, de a forrás jelenleg nem áll rendelkezésre.
80 év néhány pillanattal szemben
80 év néhány pillanattal szemben
Szentmisével és koszorúzással emlékeztek Olaszfaluban a II. világháború végén meggyilkolt ártatlan civil férfiakra.
Csodát tesz az agyunkkal az erdei séta – most már kutatás is bizonyítja
Csodát tesz az agyunkkal az erdei séta – most már kutatás is bizonyítja
Egy új tanulmányban a kutatók azt elemzik, hogy a természet hogyan hat az agyunkra.