2023. március 28.
//
Gedeon névnap

Öngyújtók voltak a gyermekszobában

2008. április 15. 19:07
Index/MTI
Feltehetőleg az anyát teszik felelőssé azért, hogy hétfőn három gyermek életét vesztette a Veszprém megyei Tüskeváron egy lakástűzben. A nő magára hagyta gyermekeit, a szobában öngyújtók is voltak, így keletkezhetett a tűz, aminek füstje a három gyermek halálát okozta.
 

Büntetőeljárást indított a rendőség a gyermekeit magára hagyó tüskevári anya ellen; a hétfő esti lakástűzben három gyermekét elvesztő asszony szabadlábon védekezhet - mondta Zanati Gyula százados, az ügyet vizsgáló nyomozó kedden. Az anyát a rendőrség több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűncselekményével gyanúsítja - tette hozzá a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozója.

Az anya mély depresszióba esett (hétfőn este erős nyugtató injekciókat kapott), és a tragédiát követően csak több órával tudták kihallgatni, orvosi felügyelet mellett. Elmondása szerint a három gyermek közül kettő aludt, amikor csupán néhány percre átszaladt a szomszédba hétfőn estefelé, és a visszatértekor azt látta, hogy nagy füst árad ki a gyerekek szobájából.

Az anya mindhárom - ájultnak látszó - gyermekét az utcára vitte, és az odarohanó emberekkel együtt igyekeztek őket életre kelteni. A mentők is gyorsan a helyszínre érkeztek, ám a négyéves fiút, a hároméves kislányt és az egyéves kisfiút már nem lehetett megmenteni, mindhárman életüket vesztették a füstben.

Az alkalmi munkákat vállaló férj ellen nem folytat eljárást a rendőrség, ő ugyanis a tragédia idején Ajkán dolgozott. A férfit - aki szintén erős nyugtató injekciót kapott - a rendőrség vitte haza hétfőn este a tüskevári lakásukra.

A helyszíni szemle során a gyerekszobában - ahol a függöny, a tollpárna és a pelenka gyulladt meg - két öngyújtót találtak a rendőrök.

A szülőknek az önkormányzat igyekszik minden segítséget megadni, mondta Molnár Levente, Tüskevár polgármestere. A család igen szerény, sőt "kimondottan szegény" körülmények közt élt, de semmilyen probléma nem volt velük, februárban költöztek Ajkáról Tüskevárra és igyekeztek beilleszkedni a település közösségébe.

A gyászoló szülőkkel a polgármester még nem tudott beszélni, pedig az önkormányzat gyorssegélyt kíván kiutalni a családnak, és a temetési költségeket is vállalják. Gondot okoz azonban, hogy a család tulajdonképpen nem tüskevári: hiába szólították fel már többször is őket, hogy jelentkezzenek be állandó vagy legalább ideiglenes tartózkodásra a településre, a válaszuk mindig az volt, hogy nincs pénzük Ajkára utazni a papírmunka intézésére. Mindennek ellenére az önkormányzat igyekszik megtalálni a törvényes módját annak, hogy a tragédiát szenvedetteken segíteni tudjon, hangsúlyozta a polgármester.

Beke G. László

További cikkek

Samiha Ayoub egyiptomi színésznő üzent a színház világnapján
Samiha Ayoub egyiptomi színésznő üzent a színház világnapján
A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.
Zirci lelkészt választottak a Magyar Pünkösdi Egyház elnökének
Zirci lelkészt választottak a Magyar Pünkösdi Egyház elnökének
Megújult a Magyar Pünkösdi Egyház vezetése. Az egyház közgyűlése a hétvégén megválasztotta az új elnökséget, ezzel megalakulhat az új összetételű egyháztanács is, miután az elmúlt hetekben a négy egyházkerületben már döntöttek a régiók új vezetőiről. Az egyház elnökének Földesi Tamás zirci lelkipásztort, az egyház Stratégiai Tanácsadó Testületének vezetőjét választották meg.
Módosító indítvány az MSZP-től a helyi útfejlesztési projektekért
Módosító indítvány az MSZP-től a helyi útfejlesztési projektekért
Több veszprémi útfejlesztési projekt kapcsán arra kérte Hartmann Ferenc, helyi szocialista önkormányzati képviselő az Országgyűlés MSZP-frakcióját, hogy nyújtsanak be módosító indítványt az ország 2023-as költségvetéséhez. Mindezt annak érdekében, hogy megvalósulhassanak ezek a beruházások, amelyeknek a tervei készen vannak, de a forrás jelenleg nem áll rendelkezésre.
80 év néhány pillanattal szemben
80 év néhány pillanattal szemben
Szentmisével és koszorúzással emlékeztek Olaszfaluban a II. világháború végén meggyilkolt ártatlan civil férfiakra.
Csodát tesz az agyunkkal az erdei séta – most már kutatás is bizonyítja
Csodát tesz az agyunkkal az erdei séta – most már kutatás is bizonyítja
Egy új tanulmányban a kutatók azt elemzik, hogy a természet hogyan hat az agyunkra.