Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Háborítatlanul, boldogan

2011. október 20. 10:05
Minden napra egy mese ‒ igaz történetek szülésről, születésről. Babáké, anyáké, apáké és családoké.

Már megszületett a sokadik születésmese a http://tortenetek.szules.hu honlapon. A megjelenő írások születéstörténetek. Anyukák és apukák engednek minket bepillantani azokba az intim óráikba, amikor gyermekük született. Megosztják gondolataikat, érzéseiket. Elmesélik, mi is történt azon a napon, hogyan készültek a szülésre, mitől féltek, vagy mire vártak. Többségében természetesen az anyák avatnak be ebbe a szinte szavakkal ki sem fejezhető csodába. Fennkölten, könnyedén, természetesen vagy nehezen, hosszabban vagy csak néhány mondatban, de leírják élményeiket, érzéseiket. Mindenfélét.

Megnyílik tehát a „szülőszoba” ajtaja. Ezek azonban nem a manapság klasszikusnak számító kórházi szülészeti helyiségek, hanem az otthonszülés helyszínei. Ezek a kisbabák általában bábával, a bábai protokollok szerint születtek. Izgalmas lehetőség, hogy születéseiket mi is elkísérhetjük.

A történeteket olvasva rájön az ember, hogy mennyire hétköznapi dolog igazándiból szülni, mennyire természetes és sima. Érezni a sorokból azt a hatalmas női erőt, amelyet a természet ad ilyenkor a leendő anyának, azt az elsodró örvénylést, amibe ilyenkor a gyermekét világra hozó asszony beleárad, mert itt bele tud áradni.

Ilyenkor megszűnik minden külső dolog, mert otthon, az ismert, megnyugtató környezet ezt megengedi neki. Nem kérdezik, nem utasítják, de még csak nem is kérik meg semmire. A dúla és a bába csak és kizárólag őt figyeli. Az anyát, aki vajúdik. Maximum feladattal látja el a jelen lévő, ám magát ilyenkor már nem biztos, hogy feltalálni képes apát. Megnyugtató jelenlétük megoldja az esetleg felmerülő feszültséget, félelmeket. Az anya keresheti helyét, énekelhet, ehet-ihat, ölelhet vagy kúszhat-mászhat, ha úgy hozza fájdalma-kedve. Senki nem irányítja ágyba. Ha kell, állva engedi kipottyanni gyümölcsét, akit ölelő-védő karok várnak, ha így hozza a sors. Itt van lehetőség. És van helye a fájdalomnak is. Ami segít. Ami jelzi, hogy mikor indul ki a világba a pici gyerek. Hogy jönne. És megvárják, ha kicsit tétovázik is. Van helye a várakozásnak, ha nincs az a fájás. Van helye az időnek. Nem siet senki. Ha az anya megijed, lelki támogatást kap, amitől újra erőt nyer. Sokszor azonban az egész csak annyi, mint meginni egy pohár vizet. Természetes, és magától értetődő.

Az oldalon minden nap egy újabb történet olvasható a kisbabák és sokszor az anyák és az apák fotójával is.

Minden napra egy mese ‒ igaz történetek szülésről, születésről. Babáké, anyáké, apáké és családoké.


SzS
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.