Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Segítség a szülésnél

2011. szeptember 15. 10:24 // Forrás: LÉK
Szeptember 15-én Dúla nap lesz Veszprémben, a programról és a dúlák tevékenységéről Segesdi Karolinával beszélgettünk.

– Dúla nap lesz Veszprémben. Milyen alkalomból?

– A Module (Magyarországi Dúlák Egyesülete) 10 éves fennállásának alkalmából, országszerte rendeznek a dúlaság témakörével kapcsolatos programot, rendezvényeket klubok, egyesületek, csoportok. Így tesszük ezt itt Veszprémben mi is. A program a LÉK Baba-mama kör klubtermében rendezzük meg.

– Kiket várnak az összejövetelre?

– Várunk minden kedves érdeklődőt, főleg várandós kismamákat, gyermekvállalást tervező párokat, nőket, nagymamákat.

– Tulajdonképpen kik azok a dúlák?

– A dúla asszonytársi segítség a várandósság, vajúdás, szülés és gyermekágy idején. A régi időkben a nők mellett mindig is jelen volt valamely női családtag, amikor a szülés beindult; ilyen lehetett például a lánytestvér, a nagynéni, egy barátnő. Ma Magyarországon már létezik egy alapképzés, mely a dúlákat felkészíti a kórházi szülések kísérésére, így aztán egyre több szülészeten találkozhatunk a szülő nő és párja mellett egy dúlával is, aki éppen abban segít, amire a kismamának szüksége van: ilyen például egy fájdalomcsillapító masszázs, támogató jelenlét.

– Vannak már Veszprém megyében is működő dúlák?

– Igen, vannak a megyében aktívan tevékenykedő dúlák. Velük személyesen a rendezvény alatt is megismerkedhetnek az érdeklődők.

– Miért jó, ha a szülésnél egy dúla is jelen van? Mit tehet ő?

– Ha a szülés beindulásakor és alatt is mellettünk van az a személy, akivel már a várandósság idején megismerkedtünk, beszélgettünk és felkészültünk a szülés folyamataira, az mindenképpen nagyon erős biztonságérzetet adhat a kismamának. Szülni pedig a legkevesebb komplikációval egy biztonságot adó, nyugodt környezetben lehet, ennek megteremtésében és még néhány egyéb képesség birtokában nagy segítséget jelent a dúla személye. Szerencsés eset, ha dúla és az édesapa is jelen lehet a szülésnél, illetve ha a kórházi személyzet és a dúla egymást segítve, támogatva és megerősítve teszi a dolgát.

A Dúla Nap szeptember 15-én, 10 órától 13 óráig tart a Családsegítő Központban
(Veszprém, Mikszáth K. u 13.)
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.