Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Mikor repülnek?

2008. április 11. 0:58
Az Államkincstár 2006. január 1-jén, térítésmenten átadta a volt szovjet katonai repteret a veszprémi és a szentkirályszabadjai önkormányzatnak. A 440 hektáros terület 2/3-a része a faluhoz, 1/3 része a megyeszékhelyhez tartozott. Az azóta eltelt időszakban az ügyben érintett felek egymást vádolják. A felgyülemlett iratok mennyisége meghaladja a több kilogrammot. Szentkirályszabadja polgármestere így fogalmaz: „az igazságot fel merem vállalni, de az alaptalan vádakat elutasítom.”

Tény, hogy az érintett önkormányzatok a területet eladták a budapesti székhelyű BudaWest Zrt.-nek, körülbelül 200 forint/négyzetméter áron. Az adásvételi szerződésben kikötötték a felek, hogy az elfogadott rendezési tervtől számított két éven belül a vevő elvégzi a szükséges beruházásokat, majd a repteret legalább öt éven keresztül üzemelteti.

A rendezési terv elkészültéig, annak elfogadásáig, úgy tűnik, hosszú út vezet. Először a szerkezeti tervet és az építési szabályzatot kell elkészíteni. A terveket előzetes jóváhagyásra be kell nyújtani a területileg illetékes több tucatnyi szakhatóságnak. Ha bármelyik szakhatóság kifogással él, az egész procedúra újrakezdődik, egészen addig, amíg az összes hatóság elfogadja a terveket. Csak ezek után terjeszthetik a polgármesterek a képviselőtestületek elé elfogadásra a végleges rendezési tervet. Ezt még megtorpedózhatja bármelyik településen, bárki által kezdeményezett, helyi népszavazási kezdeményezés.

Jelen esetben a szentkirályszabadjai önkormányzatnak azért kellett változtatási tilalmat elrendelni az érintett területen, mert nem készült előzetes környezetvédelmi hatástanulmány, nem szerepelnek a felépítményi és egyéb műszaki paraméterek a szerkezeti terveken - mondja Iványi András, a falu elöljárója. Időközben a két település közötti megállapodás szerint a gesztori szerepet Veszprém vállalta fel. Az új tervek a város főépítészének irányításával készültek el. A kölcsönösen elfogadott ütemtervnek megfelelően kell az érintett feleknek a beruházással kapcsolatos összes döntést meghozniuk. A felek, legközelebb április 10-én fognak asztalhoz ülni. Majd ezt követően április 22-én nyújthatják be a tervdokumentációkat az illetékes szakhatóságokhoz, előzetes véleményezésre.

Amennyiben legkésőbb 2008. szeptember végéig nem kerül elfogadásra, úgy az adásvételi szerződésben foglalt, elidegenítésre vonatkozó pont is sérül, ami annyit jelent, hogy az önkormányzatok a jelzett dátum után a területet bárkinek eladhatják. Vagy véget nem érő jogi procedúrák kezdődnek.

A jelek szerint ez egyik félnek sem áll érdekében. Szentkirályszabadja polgármestere sommásan összegzi a reptérrel kapcsolatos véleményét: „A rendezési terv keretein belül érvényesüljön a  térséget szolgáló repülőtér jöjjön létre, igaz vannak nehézségek a rendezési terv körül.”

Vajon mikor fog az első repülő landolni a volt szovjet katonai repülőtéren? Ennek a kérdésnek a megválaszolására még az optimista polgármester sem mert vállalkozni.

Pedig a környékbeliek is úgy várják a beruházás elindulását, mint egy „falat kenyeret”, abban bíznak, hogy új munkalehetőséghez jutnak.

Beke G. László
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.