Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Megalakult az 1. Futsal Club Veszprém!

2011. július 22. 17:04
Tizenhat fős kerettel az NB II-ben indul városunk első futsalcsapata, amely az egyetem tornacsarnokában várja az érdeklődőket.

A veszprémi futsal-együttes (sportágismertető a kiemelt írásunkban) az NB II Nyugati csoportjában kezdheti meg első idényét, amelynek mezőnyét a nevezéstől függőn 12-14 csapat alkothatja. Az alakukat otthona a stadion tornacsarnoka lesz, ahol a bajnokság rajtjáig még kisebb átalakításokat kell végeznie a klub vezetésének.


A klub címere

A 1. Futsal Club Veszprém Németh Gábor és Tóth Gábor szakmai irányítása mellett 16 fős kerettel vág neki a munkának. A klub megalakulásnak körülményeiről, a kitűzött célokról, s magáról a sportágról Rajki Tamás ügyvezetőt kérdeztük.

– Mi adta az ötletet az induláshoz?
– Helyi focikedvelők gondolatában fogalmazódott meg az ötlet, hogy a hazánkban is egyre népszerűbb futsalt meghonosítsuk Veszprémben, illetve a megyében is. Így a városi kispályás bajnokság sikereire és népszerűségére alapozva megalakítottuk az egyesületet.


Rajki Tamás

– Újonnan alakuló egyesületként melyek a legnagyobb nehézségeik? Kinek a támogatására számíthatnak?
– A városi labdarúgócsapatokkal egyeztetve és közösen gondolkodva alakítottuk ki a közép- és hosszú távú koncepciónkat, mely biztos alapokra helyezi a sportág stabilitását. Ebben nagy segítségünkre voltak a helyi vállalkozók, akik a lokálpatriotizmust előtérbe helyezve támogatnak minket. Ebből kifolyólag a város elvi támogatása elegendő számunkra, s nem veszünk el az amúgy is szűkös sportalapból.

– Elkerülhető-e, hogy ne tekintsék Önöket a nagypályás csapat „konkurensének”?
– Bár szinte két külön sportágról beszélünk, természetesen mi is a gondoltunk kérdésben feltett felvetésre, ezért leültünk és megbeszéltük a közös és egymás melletti munka lehetőségeit a nagypályás csapat illetékeseivel.

– Tervezik-e az együttműködést a város oktatási intézményeivel?
– Utánpótláscsapat indítása nem kötelező a bajnokságban, ennek ellenére "építjük" a jövőt és nekifogunk az utánpótlásrendszer kiépítésének. A fiatalok nevelését egyébként is az egyik kiemelt feladatunknak tartjuk, ezét több oktatási intézménnyel felvettük már a kapcsolatot és iskolai szinten elindítjuk az utánpótlásképzésünket. Emellett szoros együttműködést kívánunk kialakítani a helyi nagypályás utánpótlás egyesülettel, a Veszprém FC USE-val is.

– Mi lehet a cél az első idényben?
– Az NB II elején szeretnénk végezni, de örömmel állnánk a feladat elé, ha sikerülne kivívnunk a feljutást is. A célunk egy szerethető csapat kialakítása. A támogatók rövidtávú elvárása pedig a magasabb osztályba lépés, amely természetesen már más alapokon lenne működtethető.

– Mit tart ennek a sportág szépségének? Mivel csalogatna ki egy nézőt a meccseikre?
– Látványos, technikás játék, amely a foci szépségeit mutatja meg a nézőknek. A terem specialitása miatt folyamatosan történik valami, nincs szünet, folyamatosan van esemény. Első edzőmeccsünkön közel 200 néző volt jelen, amely bizakodásra adhat okot.

– Ön milyen viszonyban vagy ezzel a sporttal?
– Húsz éve űzöm ezt a gyönyörű sportágat, amely örök szerelmem. Gyermekem születése miatt a fontossági sorrend átalakult, de ilyen formában is örömmel veszek részt egy új egyesület felépítésében. Abban maradtunk, ha nagyon "ég a ház", besegítek még a csapatnak, de elsősorban a háttérből szeretném őket segíteni.

Sportágismertető

A futsal a nagypályás labdarúgás hivatalos, elsősorban teremben játszott változata. A név a portugál futebol de Salãoból és a spanyol fútbol salaból származik (mindkettő azt jelenti: teremfoci.) A látványos, gyors, „trükkös” játékelemekben gazdag sportág rohamosan növekvő népszerűségnek örvend világszerte.

A legfontosabb különbség a futsal és a hazánkban egyelőre még jóval szélesebb réteg által űzött kispályás futball között, hogy előbbi verseny-, utóbbi pedig tömegsport. A futsalt – amely a nagypályás játékhoz hasonlóan a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) égisze alá tartozik – világszerte valódi versenysportként kezelik. Mind válogatott, mind klubszinten rangos világversenyeket rendeznek a legjobbak számára. Ezzel szemben a kispályás foci a szabadidősport kategóriába tartozik, ahol nincs felmenő versenyrendszer.

Szintén lényeges eltérés mutatkozik a felállásban is. A kispályán hagyományos 5+1-es felállással szemben ugyanis futsalban egy kapus és négy mezőnyjátékos szerepel egy csapatban egyszerre. A játék során folyamatosan lehet cserélni, de csak a kijelölt vonalszakaszon keresztül, a cserék száma ugyanakkor legfeljebb hét lehet.

A játéktér méretei nagyon hasonlítanak a kézilabda pályáéhoz (40x20 m), amelynek szélét vonal és nem palánk határolja. A játékszer kisebb méretű, mint a labdarúgásnál használt és az egyéb fizikai tulajdonságai is mások. A játékidő kétszer 20 perc, de fontos különbség, hogy itt tiszta játékidő van (tehát, ha játékon kívül van a labda, áll az óra).

"Kedvcsinálóként" tekintse meg a sportág brazil klasszisáról, Falcaoról készített videóösszeállítást!

Zatkalik Dávid
Kovács Bálint
további cikkek
Vármegyei foci: pénteken rendezik a teljes fordulót az élvonalban vármegyei foci Vármegyei foci: pénteken rendezik a teljes fordulót az élvonalban Tihany–Fűzfő és Úrkút–Sümeg rangadókkal folytatódik a Vehir.hu vármegyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság. A húsvéti ünnep miatt a 21. forduló valamennyi mérkőzését pénteken játsszák. ma 5:02 Szoboszlai: az a legfontosabb, hogy kapott gól nélkül nyertünk magyar labdarúgó-válogatott Szoboszlai: az a legfontosabb, hogy kapott gól nélkül nyertünk Szoboszlai Dominik, a nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya szerint kedd este az volt a legfontosabb, hogy kapott gól nélkül meg tudták nyerni a Koszovó elleni barátságos mérkőzést a telt házas Puskás Arénában. tegnap 7:47 Újabb győzelemmel folytatódott a veretlenségi sorozat magyar labdarúgó-válogatott Újabb győzelemmel folytatódott a veretlenségi sorozat A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen. 2024. március 26. 21:03 Magyar-koszovói: telt ház lesz a Puskás Arénában magyar labdarúgó-válogatott Magyar-koszovói: telt ház lesz a Puskás Arénában Minden jegy elkelt a nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 19 órakor kezdődő, Koszovó elleni barátságos mérkőzésére. 2024. március 26. 11:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.