Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
13°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
13°C

Megtisztultak a vörösiszappal szennyezett külterületek

2011. július 19. 18:24 // Forrás: kormany.hu
Két héten belül befejeződnek a Kolontár és Devecser közötti mezőgazdasági külterületek mentesítési munkálatai.

Ezt a helyszínen Szabó Csaba külterületek mentesítését koordináló miniszteri megbízott mondta. A Marcal folyó helyreállítása várhatóan a nyár végére, ősz elejére fejeződhet be – fűzte hozzá.

Az elmúlt kilenc hónap alatt a vörösiszap által okozott károk helyreállítása érdekében teljeskörű tájrehabilitáció zajlott. Az erősen lúgos hatású anyag kb. 4000 hektáron terült szét, melyből 758 hektárnyi területet kellett megtisztítani. A miniszteri megbízott elmondta: mindez 8, 2 milliárd, a Marcal folyó helyreállítása 6, 4 milliárd forintba került.


fotó: Horváth Ernő (kormany.hu)

Szabó Csaba hangsúlyozta: a vizsgálatok azt mutatják, hogy a vörösiszap elhordása után a talaj tiszta, nem szennyezett, tehát mezőgazdasági munkákra alkalmas. Az érintett területek egy részén – 12 hektáron – energiacélú növénytermelés folyik. A miniszteri megbízott elmondta: a földtulajdonosk beleegyezésével biomassza-tüzelésre alkalmas nemes nyárfa ültetvényeket telepítettek. Az iszap elszállítása után azokat a területeket, ahol a termőtalaj pH értéke nem volt megfelelő, trágyával kezelték. A mentesítés során természetes, magyar termékeket használtak - emelte ki.

A helyreállítási munkák eredményeként bemutatta azt a területet, ahol – mint mondta – néhány hónapja egymillió köbméter iszap zúdult le, ma már egészséges kukorica nő. A miniszteri megbízott aláhúzta: a károsult területek jelentős részét bevetették valamilyen típusú takarmánynövénnyel. A növényanalízis bebizonyította, hogy az itt termesztett növények takarmányozásra alkalmasak – nyomatékosította.

Azok a gazdák, akiknek szennyeződött a földje, nyilatkozhattak, hogy károsodott földjeiket eladják az államnak, elcserélik, vagy megtartják – emlékeztetett Szabó Csaba, majd rámutatott, hogy a megtisztítási munkálatok után alig harmincan kívántak csereföldben részesülni, a legtöbben tehát megtartják földjeiket.
 

vehir.hu
további cikkek
Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? közélet Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? Szombat délelőtt a vármegyei Csolnoky Ferenc kórház bejárata előtt „Haldokló egészségügy - a Csolnoky Ferenc Kórház gazdátlan” címmel tartott sajtótájékoztatót Dr. Varga-Damm Andrea képviselőjelölt és Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő.   tegnap 17:11 Kétéves lett a veszprémi Hufbau közélet Kétéves lett a veszprémi Hufbau A Hufbau egy teljes egészében magyar tulajdonú vállalkozás, amely franchise-ként, hálózatban működik az ország több területén. Veszprémben családi vállalkozás üzemelteti immár második éve. tegnap 16:07 Elképesztő hangulatban telt az első veszprémi nyugdíjas majális közélet Elképesztő hangulatban telt az első veszprémi nyugdíjas majális Első alkalommal szervezték meg a nyugdíjas majálist Veszprémben, amely óriási érdeklődéssel és fantasztikus hangulatban telt szombat délután a Március 15.-i sportcsarnokban.   tegnap 13:19 A család az első - Gyereket a magasba! közélet A család az első - Gyereket a magasba! Idén is megszervezték azt az eseményt, melynek ötlete Böjte Csabától, ferences rendi szerzetestől származik. A Gyereket a magasba! program nem jelent más, minthogy egyszerre, az ország több pontján emeljük magasra a gyermekeinket, ezzel megmutatva, hogy kiállunk a hagyományos családi értékek és a gyermekvállalás fontossága mellett.   2024. május 4. 18:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.