2021. december 6.
//
Miklós névnap

Megszépül a kiserdő

2008. április 10. 5:35
A balatonfüredi kiserdő varázslatos hely a város lakói és látogatói számára egyaránt. Mostanában azonban olyan ijesztő híreket hallani felőle, hogy kivágják, parkká alakítják, s ezáltal elveszíti mesebeli jellegét. Az igazság kiderítése érdekében személyesen a város első emberéhez, dr. Bóka Istvánhoz fordultunk.

Abban mindenki egyetért, hogy a kiserdőt fel kell újítani, és abban is, hogy a kiserdő szimbolikus hely mint az itt élők, mind az idelátogatók számára – válaszolta kérdésünkre a polgármester. A képviselő-testület legutóbbi ülésén arról döntött, hogy pályázatot nyújt be a környezetvédelmi energia operatív programra. A kiserdő felújításának várható összege bruttó 240 millió forint, mi pedig ezen az úton mintegy 200 millió forintos támogatásra számítunk.

A szakértőink is egyetértenek abban, hogy alapos felújítást szükséges végezni a területen, hisz a fák elöregedtek, s a hajdani angolpark-jelleg is eltűnőben van. Hároméves megújítási programot kellene végrehajtani, amit az elöregedett, beteg, nem oda való fák kivágásával, és újak telepítésével képzeltünk el – magyarázta dr. Bóka István. Ez valóban azzal jár, hogy amíg a friss ültetések nem erődösnek meg, átmenetileg olyan jellege lesz, ami talán kevésbé tetszetős és nagyon sok ember figyelmét fel fogja hívni. Ám a szakértők azt mondják, hogy ezt előbb-utóbb meg kell tennünk, és "jobb előbb, mint utóbb" az erdő védelme érdekében. Fejlesztéseket is tervez a város vezetése a kiserdőben, öntözőrendszert szeretnénk telepíteni, a kialakítandó sétányokra pedig közvilágítást tervezünk. Ám semmibe nem kezdünk bele, amíg nem egyeztetünk a lakossággal, tájékoztatunk mindenkit arról, hogy konkrétan mit tervezünk, és ha a fürediek azt mondják, hogy ez számukra nem megfelelő, más javaslatot fogunk kidolgozni – ígérte a polgármester. A balatonfürediek javaslatot is tehetnek a megújítást illetően, de dönthetnek úgy is, hogy kisebb ütemben,  úgymond kevésbé feltűnően hajtsuk végre a változásokat. dr. Bóka István azonban hangsúlyozta: már a 24. órában vagyunk, előbb utóbb valakinek ezzel a problémával számolnia kellett. Viszonylag hosszú folyamat elé nézünk, nyertes pályázat esetén is csak 2010-ben indulhatnak a munkálatok, így 2013-ban érnének véget, a jelenlegi elképzelések szerint. A kiserdő felújítása tehát nem azt fogja jelenteni, hogy minden fát kivágunk, de azért a munkálatoknak nyoma lesz, és elképzelhető, hogy a jelenleginél rosszabb képet fog mutatni átmeneti ideig. Ám a lakosságot teljes körűen és azonnal tájékoztatni fogjuk, amint a konkrét tervek elkészülnek - ígérte a város első embere.    

Zatkalik-Peresztegi Virág

További cikkek

Orbán: januárban 5 százalékos nyugdíjemelés lesz
Orbán: januárban 5 százalékos nyugdíjemelés lesz
Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.
Napelemes hajóknak kiírt nemzetközi versenyt rendeznek 2023-ban Balatonalmádiban
Napelemes hajóknak kiírt nemzetközi versenyt rendeznek 2023-ban Balatonalmádiban
Az erről szóló együttműködési megállapodást hétfő délelőtt írta alá Balatonalmádi önkormányzata, a Magyar Vitorlásszövetség, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Pannon Egyetem.
Iskolások díszítették a tűzoltók karácsonyfáját
Iskolások díszítették a tűzoltók karácsonyfáját
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dózsa utcai épülete előtt már karácsonyi pompájában áll a fenyőfa.
Meggyújtották a második gyertyát a város adventi koszorúján
Meggyújtották a második gyertyát a város adventi koszorúján
Brányi Mária alpolgármester és Nagy Károly címzetes apát gyújtották meg a második gyertyát a város adventi koszorúján szombaton az Óváros téren.
Szán helyett kerekeken érkezett a Mikulás
Szán helyett kerekeken érkezett a Mikulás
Bár hivatalosan csak hétfőn érkezik minden otthonba a Mikulás, péntek délután páran már találkozhattak vele az Óváros téren. A Kukkantó Egyesület szervezésében a belvárosban köszöntötte a nagyszakállú a gyermekeket, majd hó hiányában egy zenélő autón indult városi körútjára ajándékokkal megrakodva. Mutatjuk az esemény legjobb pillanatait.