Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szőlős fesztivál gánicával / – augusztusban kerékpárosok találkozója –

2008. július 4. 10:11 // Forrás: Zsingellér Anikó
A Balaton-felvidéken egyik kis falujában, a Balatonfüredtől 5 km-re fekvő Balatonszőlősön immáron második alkalommal rendezik. A Vehír kérdéseire a település jegyzője, Jurics Tamás válaszolt.
– Ez a falu erős vonzáskörzetben, Balatonfüredében fekszik. Hogyan tudják megoldani, hogy a turisták ellátogassanak ide?

– Ez egy lehetőség a turistáknak, hogy ha már megunták a strandolást, akkor így kicsit ki tudják pihenni fáradalmaikat. A környezetet is szeretnénk megmutatni az idelátogatóknak. Bekapcsolódtunk az úgynevezett „Balatoni nyár” programba.

– Régen a pincesoron rendezték a programot, mi az oka, hogy visszakerült a szabadba?

– Nehézkes volt megoldani az áramellátást és egyéb dolgokat, továbbá praktikus okai is vannak, mert például a falutól távol esik.

– A kerékpárosok viszont eljuthatnak erre a nagyon szép helyre. Mikor lesz az esemény?

– Augusztus 10-én rendezünk egy kerékpáros találkozót. Visszatérve: a turistáknak nehéz volt megmutatni és kitáblázni, hogy merre is van ez a hely.

Idén mennyi résztvevőre számítanak?

– Ez időjárásfüggő. Ha meleg idő lesz, akkor kevesebben jönnek, ha kellemes, borult az időjárás, ahogy azt az időjósok is mondják, akkor sok emberre. Fellépőkkel és a velük érkező vendégekkel együtt körülbelül 600 főre, de volt, amikor háromezren is eljöttek.

– Milyen ínyencségeket kóstolhatnak meg az odalátogatók a fesztiválsátorban?

– Mivel rendezünk egy főzőversenyt, ami babos és/vagy káposztás ételek lesznek, ezeket kóstolhatják meg. Tehát: csülkös és babos ételeket, valamint még gánicát, velőspirítóst, grillezett húst ehetnek az emberek.

– Kérem, meséljen a Vehír olvasóinak a gánicáról, a helyi specialitásról.

– Ez egy különleges étel: sokféle monda létezik, hogy honnan is ered. Ez egy főtt burgonyából, liszt hozzáadásával, evőkanál szaggatásával készülő étel, amit sütés után hagymával és hasonló pikáns ízekkel ízesítenek.

– A vasárnap a sporté. Kérünk egy kis előzetest.

– A Balatonfüredi Sportegyesület szervezi. Focibajnokság lesz, ami a ,,Szőlős-kupáért” folyik. Kellemes, nem túl meleg idő esetén szeretnénk rendezni talicskatolást, és egyéb vicces, de túlzottan nem megerőltető versenyeket. 

(a részletes programokat honlapunk programajánlójában találják)

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.