Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Harminc év két órába sűrítve / A budapesti Fészekben meséltek a Zorán darabról az alkotók

2008. június 30. 23:41
Budapesten a Fészek étteremben mutatkozott be az országos sajtó előtt annak a csapatnak a magja, akik Zorán dalait viszik színpadra. Vándorfi László rendező, aki a 28 kiválasztott számot színpadra alkalmazta az előadás dramaturgiájáról, Krámer György a koreográfiáról mesélt. A főszerepet, illetve annak kettős énjét, Gazdag Tibor, Zayzon Csaba és Egyed Brigitta alakítják. A sajtótájékoztatón maga Zorán és két zenésze, valamint Sztevanovity Dusán is jelen volt. Azt mondják, nagy izgalommal várják a bemutatót.A Pannon Várszínházban kiemelten kezeljük a magyar szerzők munkáit, a Presszer-Dusán: Padlása még mindig műsoron van nálunk, - mondta Vándorfi László, a színház rendező igazgatója.  Nem ez lesz az első alkalom, hogy a társulat Zorán dalaihoz nyúl, hiszen évekkel korábban már volt egy élő koncert, melyet táncprodukciókkal kísértek. A Boldog idők mégis teljesen egyedi vállalkozás, hiszen így, ilyen formában még nem álltak össze ezek a számok, bennük egy zenész, egy kor története.

Újságírói kérdésre Vándorfi elmondta, hogy szereti ezt a generációt, és különösen közel állnak hozzá ezek a dalok, s amikor hallgatja őket, filmként peregnek végig szemei előtt a jelenetek. Dusán dalszövegei pedig tökéletesen alkalmasak arra, hogy színre vigyük a halhatatlan slágereket. Nem csak azért, mert komoly irodalmi értéket teremtettek. Képi világuk láttat, a visszatérő motívumok pedig kapcsolják a dalokat, ha azokat egymás után fűzzük, összeáll a történet, egy életút, - magyarázta a rendező.

A díszletet Kovács Yvette készítette. Őt dicséri az az életvégi kocsma, panoptikum, melyben megjelennek az összetört hangszerek, a lépcső a mennyekig, vagy az angyalszárny. Persze szorosan együtt kellett működnie Vándorfival, akinél bizonyos dolgokban nincs kompromisszum. Látványában is ő tervezte meg az előadást.  A főszereplő maga is hármas alakban jelenik meg a színpadon. Gazdag Tibor, mint vándor, gitárral a hátán. Két alteregója, vagy épp barátja az Árny (Zayzon Csaba) és a Bohóc (Egyed Brigitta). A hármas egység utalhat akár a Zorán-Presszer-Dusán trióra, családra is. Vándorfi, Karinthy Én és énke című humoreszkjét hozta hasonlatként. Mintha testet öltenének a főszereplőben felszólaló hangok. Az egyik „énke”,  aki folyton szamárfület mutat, visszakérdez, kifiguráz. A másik, aki az ideál. Az az álomkép, amelyik bennünk is ott él, amilyenek lenni szeretnénk. Ez az ideális én mindig kicsit magasabb, jóképűbb, sármosabb talán.

  

Zayzon Csaba és Egyed Brigitta hálásak a szerepükért. Ők is észrevették, hogy most egy ország figyel rájuk, még sem ettől érzik nagy kiugrási lehetőségnek a Boldog időket. Zayzon Csaba kérdésre azt mondta, minden szerepben a maximumot kell kihozni magukból, s ha most talán többen is figyelnek fel a tehetségére, nem ugródeszkának tekinti a Pannon Várszínházat, hanem annak a csapatnak, melynek a kezdetek óta tagja, s ahol a jövőjét is elképzeli.

Egyed Brigittára ismételten clown szerep jutott. Nem újdonság számára, hiszen valami hasonlót kellett megformálnia a Szomorú vasárnapban Szacsvay mellett, mint Seres Rezső bohóc lelke. Mégis minden clown egész más – mondja Egyed Brigitta. Figyeli partnereit, Gazdagot és Zayzont, belőlük építkezik.

Zorán személye, szerepe megfoghatatlan ebben a produkcióban. Nem szerző, nem szereplő – ugyanakkor ezek a dalok mégis csak az ő dalai. Azt mondja, testvérével, Dusánnal együtt a kezdetektől azon az állásponton voltak, hogy megpróbálják kicsit távolról szemlélni, ahogy alakul az előadás. Úgy látják, hogy ez a produkció, és ennek szándéka sokkal emelkedettebb, mint színpadra vinni az örökzöld dalokat. A maguk egymásutánjában új dimenzióban új életre kelnek. Mindketten remélik, hogy sokan felfigyelnek majd az előadásra és lesz folytatása ennek a műfajnak, ahogy azt is, hogy a mai kor megszüli majd azokat a szerzőket, akik nyomán, akik dalait énekelve dolgozhatnak tovább a Pannon Várszínház tehetséges színészei.

Mozgás és táncvilágában is érdekesnek ígérkezik az előadás. Krámer György, aki 8 éve dolgozik együtt a művészekkel 2 hét alatt állítja össze a koreográfiát, mely leginkább a mozgásszínház elemeire épít majd. Ha megmondjátok mi a dalok műfaja, megmondom, mi a műfaja a táncnak – mondta Krámer György.

A Boldog idők első bemutatóját július 11-én tartják Székesfehérváron, míg a premier a FüredFesten lesz, július 12-én.

Füssy Angéla
további cikkek
Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért A Pueri Cantores jegyében a Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozót rendeztek, több mint hatszáz gyermek közreműködésével. ma 12:43 Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE A MAZSIKE Sétafesztivállal ünnepli Veszprém és térségének Európa Kulturális Fővárosa címét. A fesztivál hagyományosan három napig tartó városismereti sétái elsősorban a helyi zsidó történeti és kulturális értékeket igyekszik bemutatni Veszprémben, Balatonfüreden és Inotán. tegnap 21:51 Kik ezek a színes egyéniségek Veszprém utcáin? Kik ezek a színes egyéniségek Veszprém utcáin? Pár napja több életnagyságú emberi szobor jelent meg Veszprém belvárosának különböző helyszínein. Mindegyikük egy kultikus veszprémi polgárt ábrázol, de van egy érdekes csavar a történetben. Cikkünkben eláruljuk, hogy kik is ők valójában, miért kerültek ki az utcára, miért pont ilyen színben, és miért pont ezekre a helyekre. 2023. szeptember 29. 22:10 Közösségi terek, kivilágított Királynék Városa - Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztésének keretében Közösségi terek, kivilágított Királynék Városa - Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztésének keretében Veszprém Megyei Jogú város Önkormányzata, mint projektgazda sikeresen valósította meg „Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztése” című projektjét, 2,382 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében.   2023. szeptember 29. 22:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.