Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
22°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
22°C

Harminc év két órába sűrítve / A budapesti Fészekben meséltek a Zorán darabról az alkotók

2008. június 30. 23:41
Budapesten a Fészek étteremben mutatkozott be az országos sajtó előtt annak a csapatnak a magja, akik Zorán dalait viszik színpadra. Vándorfi László rendező, aki a 28 kiválasztott számot színpadra alkalmazta az előadás dramaturgiájáról, Krámer György a koreográfiáról mesélt. A főszerepet, illetve annak kettős énjét, Gazdag Tibor, Zayzon Csaba és Egyed Brigitta alakítják. A sajtótájékoztatón maga Zorán és két zenésze, valamint Sztevanovity Dusán is jelen volt. Azt mondják, nagy izgalommal várják a bemutatót.A Pannon Várszínházban kiemelten kezeljük a magyar szerzők munkáit, a Presszer-Dusán: Padlása még mindig műsoron van nálunk, - mondta Vándorfi László, a színház rendező igazgatója.  Nem ez lesz az első alkalom, hogy a társulat Zorán dalaihoz nyúl, hiszen évekkel korábban már volt egy élő koncert, melyet táncprodukciókkal kísértek. A Boldog idők mégis teljesen egyedi vállalkozás, hiszen így, ilyen formában még nem álltak össze ezek a számok, bennük egy zenész, egy kor története.

Újságírói kérdésre Vándorfi elmondta, hogy szereti ezt a generációt, és különösen közel állnak hozzá ezek a dalok, s amikor hallgatja őket, filmként peregnek végig szemei előtt a jelenetek. Dusán dalszövegei pedig tökéletesen alkalmasak arra, hogy színre vigyük a halhatatlan slágereket. Nem csak azért, mert komoly irodalmi értéket teremtettek. Képi világuk láttat, a visszatérő motívumok pedig kapcsolják a dalokat, ha azokat egymás után fűzzük, összeáll a történet, egy életút, - magyarázta a rendező.

A díszletet Kovács Yvette készítette. Őt dicséri az az életvégi kocsma, panoptikum, melyben megjelennek az összetört hangszerek, a lépcső a mennyekig, vagy az angyalszárny. Persze szorosan együtt kellett működnie Vándorfival, akinél bizonyos dolgokban nincs kompromisszum. Látványában is ő tervezte meg az előadást.  A főszereplő maga is hármas alakban jelenik meg a színpadon. Gazdag Tibor, mint vándor, gitárral a hátán. Két alteregója, vagy épp barátja az Árny (Zayzon Csaba) és a Bohóc (Egyed Brigitta). A hármas egység utalhat akár a Zorán-Presszer-Dusán trióra, családra is. Vándorfi, Karinthy Én és énke című humoreszkjét hozta hasonlatként. Mintha testet öltenének a főszereplőben felszólaló hangok. Az egyik „énke”,  aki folyton szamárfület mutat, visszakérdez, kifiguráz. A másik, aki az ideál. Az az álomkép, amelyik bennünk is ott él, amilyenek lenni szeretnénk. Ez az ideális én mindig kicsit magasabb, jóképűbb, sármosabb talán.

  

Zayzon Csaba és Egyed Brigitta hálásak a szerepükért. Ők is észrevették, hogy most egy ország figyel rájuk, még sem ettől érzik nagy kiugrási lehetőségnek a Boldog időket. Zayzon Csaba kérdésre azt mondta, minden szerepben a maximumot kell kihozni magukból, s ha most talán többen is figyelnek fel a tehetségére, nem ugródeszkának tekinti a Pannon Várszínházat, hanem annak a csapatnak, melynek a kezdetek óta tagja, s ahol a jövőjét is elképzeli.

Egyed Brigittára ismételten clown szerep jutott. Nem újdonság számára, hiszen valami hasonlót kellett megformálnia a Szomorú vasárnapban Szacsvay mellett, mint Seres Rezső bohóc lelke. Mégis minden clown egész más – mondja Egyed Brigitta. Figyeli partnereit, Gazdagot és Zayzont, belőlük építkezik.

Zorán személye, szerepe megfoghatatlan ebben a produkcióban. Nem szerző, nem szereplő – ugyanakkor ezek a dalok mégis csak az ő dalai. Azt mondja, testvérével, Dusánnal együtt a kezdetektől azon az állásponton voltak, hogy megpróbálják kicsit távolról szemlélni, ahogy alakul az előadás. Úgy látják, hogy ez a produkció, és ennek szándéka sokkal emelkedettebb, mint színpadra vinni az örökzöld dalokat. A maguk egymásutánjában új dimenzióban új életre kelnek. Mindketten remélik, hogy sokan felfigyelnek majd az előadásra és lesz folytatása ennek a műfajnak, ahogy azt is, hogy a mai kor megszüli majd azokat a szerzőket, akik nyomán, akik dalait énekelve dolgozhatnak tovább a Pannon Várszínház tehetséges színészei.

Mozgás és táncvilágában is érdekesnek ígérkezik az előadás. Krámer György, aki 8 éve dolgozik együtt a művészekkel 2 hét alatt állítja össze a koreográfiát, mely leginkább a mozgásszínház elemeire épít majd. Ha megmondjátok mi a dalok műfaja, megmondom, mi a műfaja a táncnak – mondta Krámer György.

A Boldog idők első bemutatóját július 11-én tartják Székesfehérváron, míg a premier a FüredFesten lesz, július 12-én.

Füssy Angéla
további cikkek
A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. ma 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. ma 13:33 X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin Augusztus 17-én tizedik jubileumi tizedik alkalommal találkozik az az értelmiségi kör Felsőörsön, akik elkötelezettek abban, hogy rávilágítsanak a világban zajló negatív tendenciákra, de ami ennél sokkal lényegesebb, reális alternatívákat fogalmazzanak meg a változásra, mindezt globális szinten. A Felsőörsi Disputa egy alulról szerveződő közösség, ami nyitott mindenki előtt. tegnap 14:33 Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét Laczkó Dezső Múzeum Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét A Lackó Dezső Múzeum munkatársai a Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereivel közösen elkezdték feldolgozni a nemrég elhunyt id. Gombor József hagyatékát. Néhány éven belül lehet, hogy új formában, de ismét láthatja a közönség Veszprém fénybe borulásának történetét. tegnap 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.