Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Frakcióvezetők találkozója

2010. november 12. 22:51
Veszprém nagy érdekérvényesítéssel rendelkező hely – mondta Lázár János, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt Veszprémben, a Hotel Villa Mediciben tartja a frakcióvezetők értekezletét november 12. és 13. között. A frakcióvezetők találkozója új fogalom lehet a veszprémi közéletben. Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, akkori frakcióvezető kezdeményezésére 2006-ban az ország összes megyei jogú városának, megyei jogú önkormányzatának és frakcióinak vezetője találkozott annak érdekében, hogy össze tudják hangolni az országos és a helyi politika munkáját.

– Ezt a szokást folytatnunk kell, hiszen Tibor négy éven át vállalta ennek életben tartását. Ennek a rendezvénysorozatnak lesz a helyszíne Veszprém a következő négy esztendőben. A program célja, hogy a szóban forgó frakcióvezetők a megyei jogú önkormányzatok, a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek élén Magyarország polgárainak szinte száz százalékát kell, hogy képviseljék. Ők azok, akik napi szinten találkoznak azokkal a választópolgárokkal, akik nem csak áprilisban, hanem októberben is nagy arányban bizalmat szavaztak a Fidesz helyi és országos politikusainak – számolt be róla Mihalovics Péter országgyűlési képviselő, a Fidesz veszprémi képviselőcsoportjának vezetője a péntek délutáni sajtótájékoztatón.


Mihalovics Péter

A frakcióvezetők találkozójának célja, hogy hatékony kommunikációs rendszer alakuljon ki a helyi és az országos politikai vezetés között, a helyben dolgozó frakcióvezetők érdekérvényesítése erős legyen, és a városvezetői tapasztalatokat ki tudják cserélni azok a frakcióvezetők, képviselői csoportvezetők, akik most itt, Veszprémben közel két napot tölthetnek el egymással. Az országos politika így a helyi politikával egybe tud fonódni.


Lázár János

– A mostani összejövetelen közösen a megyei jogú városok önkormányzati vezetőivel, a megyei közgyűlések vezetőivel és a kerületek frakcióvezetőivel áttekintjük azt, mi történt a parlamenti választások óta. Fontos, hogy a helyhatósági választások óta eltelt időszakot is értékeljük – mondta Lázár János országgyűlési képviselő, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője.

Október végén a kormány benyújtotta a 2011-es évi költségvetést, ami a megújulás költségvetése lehet nem csak az ország, hanem a települési önkormányzatok számára is. Lázár János beszámolt róla, hogy a költségvetés vitája hétfőn kezdődik a parlamentben, így számára, mint a parlamenti frakció vezetője számára fontos, hogy megismerhesse frakcióvezető társai, illetve a települési önkormányzati vezetők álláspontját a 2011-es év költségvetési kihívásait illetően.

– Orbán Viktor miniszterelnök október 23-án rámutatott arra, hogy egy évünk van az ország valódi megújítására. Ez a megújítás érinteni fogja a nagy állami ellátórendszereket és a közigazgatás struktúráját. Folyamatban van a megyei kormányhivatalok kialakítása, és az egész regionális, illetve megyei közigazgatás átalakítása, majd érintheti az oktatási, az egészségügyi, a szociális rendszer feladatait, teendőit és mindazt, ami ebben az ágazatban releváns lehet. Egy évünk van arra, hogy az országot valóban újjá szervezzük, ehhez a legfontosabb szövetségesek azok a települések, akik képviseltetik magukat ma itt. Bízom abban, hogy előremutató megbeszélés zajlik e két napon Veszprémben, amelyen alkalmam lesz elmondani, hogy a parlamentben milyen rendezőelvek alapján végeztük a munkát az elmúlt fél évben – számolt be róla a parlamenti frakció vezetője.

– Remélem, hogy az a munka, amely az önkormányzati frakcióvezetők összeszervezését illeti, a jövőben mindannyiunk munkáját segíti. Veszprém nagy érdekérvényesítéssel rendelkező hely, hiszen az ország közéletében, a politikában számos elismert személyiséggel rendelkezik – mondta Lázár János.

 

A két napon három előadást hallgathatnak meg a meghívottak: Lázár János pénteken beszélt arról, hogy az országos és a helyi politika milyen találkozási pontokon tud hatékonyan együttműködni. Szombat reggel Tállai András államtitkár úr az önkormányzati rendszerről és az önkormányzat szerepéről fog beszámolni a képviselőcsoportok vezetőinek. Ezután Navracsics Tibor a közigazgatási reformról tart előadást.

Janni Anikó
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.