Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

Elégedettség és értelem

2010. október 8. 0:10
Magyarországon nagyon sok emberben él a hajlam, hogy Buddhaként viselkedjen.

A tibeti buddhizmus meghatározó mestere, Láma Ole Nydahl tartott előadást csütörtök este a Veszprém Arénában. A tanító a sportcsarnokba érkezve először a sajtó munkatársaival találkozott, a vehir.hu kérdéseire is szívesen válaszolt a 69 éves tanító.

– Mit ad önnek a buddhizmus?

– Elégedettséget és értelmet az életemnek. Módszereket, hogy irányítani tudjam a saját tudatomat, és hogy megtapasztalhassam az általam vágyott érzéseket. Néha ejtőernyőzöm, olykor motorozom, fiatal koromban bokszoltam, de igazán a buddhizmus és annak módszerei adnak értelmet egész életemnek. Ez sűríti egy irányba az egészet, és teszi hasznossá mások és saját magam javára.

– Fiatal korában nagykanállal ette az életet. Mi volt az a pont, ami megváltoztatta?

– Talán az a rádöbbenés, hogy ha magamért csinálok valamit, az csak a saját hasznomra van, ha pedig másokért, az sok mindenki javára válhat.

– Minek tartja a buddhizmust? Vallás, hit, megszállottság, vagy csupán egy menekülő út a hétköznapi gondok elől?

– Talán egyik sem. A buddhizmus módszerek tömege, amivel a tudat lehetőségeit lehet kifejleszteni. Nem csak öregebb leszek minden nap, hanem bölcsebb is. Megadja a fejlődés örömét, az ember úgy érzi, hogy minden egyes nappal újabb értelmet ad az életének.

– Mit üzen azoknak, aki nem vallják magukénak a buddhizmust?

– Nem mindenki lesz boldog azáltal, hogy ugyanazt a kalapot viseli. A népesség egy része azonban igent tud mondani a buddhizmusra, válassza mindenki azt a vallást, amit közel érez magához.

– Milyen szerepet tölt be a buddhizmus hazánkban?

– Elmondhatom, hogy mint nemzet, örömteliek és bátrak vagytok. Ez azt jelenti, hogy nagyon sokan szeretnék a buddhizmus azon részét gyakorolni, amit gyémánt útnak nevezünk. Vannak más országok is, ahol az emberek szintén tudatába szeretnének kerülni különböző dolgoknak, mint például az ok és okozat, vagy esetleg mély érzéseik vannak, és a filozófiáról szeretnek beszélni. Magyarországon nagyon sok emberben él a hajlam, hogy Buddhaként viselkedjen, egészen addig, amíg azzá nem válik.

Láma Ole Nydahl több mint 1500 ember előtt tartott nyilvános előadást a Veszprém Arénában. Fotó: Udvarhelyi LászlóLáma Ole Nydahl több mint 1500 ember előtt tartott nyilvános előadást a Veszprém Arénában. Fotó: Udvarhelyi László

– Beszélgetésünket követően elsőként a gyermekeket áldja meg. Mit éreznek ebből a legkisebbek?

– Ez mindenkinél mást vált ki. Remélem, érzik majd, hogy barátságos hatással vagyok az életükre. Gaonak nevezik, amivel áldást adok. Ez egy olyan szelence, amely Buddha idejéig, 2500 évvel ezelőttre visszavezethető ereklyéket tartalmaz. Nagyon erőteljes, és nagy áldással bír. Akiket megérintek ezzel, egyfajta bizalmat, védelmet éreznek. Jó energiát hagyok hátra, ami védeni fogja őket az életük hátralévő részében. Bár jobban szeretek felnőtteket tanítani, fontos a gyermekek megáldása is. A kritikus felnőtteket kedvelem a legjobban, ők utalnak arra, hogy a buddhizmus stabil.

– Elégedett a munkájával?

– Teljesen. Látva a barátaim fejlődését, visszatekintek a munkámra, és több vagyok, mint elégedett. Inkább hálás. Nem is tudnék jobbat tenni az életemmel. 69 éves vagyok, de minden nap úgy érzem, hogy a dolgok újak és frissek.

Cseh Zoltán
további cikkek
Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. tegnap 14:55 Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről - közölte az MTI-vel a MÁV-START vasárnap. tegnap 10:52 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony Gelgőre - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   tegnap 14:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.