Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. december 5. Vilma
Veszprém
7°C
2025. december 5. Vilma
Veszprém
7°C

A pirított hajdina előnyei és elkészítése

2025. június 17. 9:44

A reformkonyha kedvelői körében egyre népszerűbb a hajdina, amely nemcsak finom, de rendkívül egészséges élelmiszer is. A hajdináról sokan mind a mai napig azt hiszik, hogy valamilyen gabonaféle, pedig valójában a keserűfélék családjához sorolható. Gyakorlatilag rokon a rebarbarával, de mivel külleme megtévesztő, sokan álgabonaként is emlegetik.

Ha szeretnénk minél többet tenni az egészségünkért, érdemes beiktatni a hajdinát az étrendünkbe. Jó hír, hogy a Bulkshop kínálatában pirított hajdina is vásárolható, melynek jótékony hatásairól ebben a cikkben bővebben is írunk.

Miért egészséges a hajdina?

Meglepő módon rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Magas rosttartalmú energiaforrás, igen alacsony só-, cukor-, és zsírtartalommal. Jó kálium-, kalcium- és magnéziumforrás, de bővelkedik vasban, foszforban és cinkben is.

Sokoldalú és tápláló élelmiszer, amely az emésztésünket, az immunrendszerünk működését és a szívünk egészségét is jótékonyan támogatja. Könnyen emészthető fehérjeként a hús alternatívájaként is megállja a helyét, ráadásul nem tartalmaz az egészségünkre káros koleszterint.

Erős antioxidáns, így a szervezetünk gyulladásos folyamatainak helyreállításában is szerepet kaphat, de az ingadozó vérnyomás helyreállításában is segít. Alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy lassan emeli a vércukorszintet, így hosszú órákon keresztül képes energiát adni.

Környezetbarát alternatíva

Termesztése sokkal kisebb környezeti terheléssel jár, mint a gabonaféléknek, ezért nagyon jó környezetbarát helyettesítője lehet azoknak. Mindemellett a termesztése során nincs szükség különböző vegyszerek, kemikáliák használatára, nem igényel műtrágyázást, így sokkal egészségesebb élelmiszerforrás, mint például a búza vagy bármilyen egyéb gabonaféle.

Széles kínálat

A hajdina különböző formában elérhető, kaphatunk egész szemű hajdinát, amelyet pörkölt vagy pörköletlen formában is beszerezhetünk. Ugyanakkor hajdinaliszt, hajdinapehely, de még tészta is kapható annak függvényében, hogy milyen ételt szeretnénk készíteni ebből a szuperélelmiszerből. Salátákhoz hajdinamagokat is vásárolhatunk, amelyeket kicsíráztatva nagyon friss alapanyagot kapunk reggelihez vagy éppen az uzsonnához.

Hogyan készítsük el?

Annak megfelelően, hogy milyen fogást szeretnénk, különbözőképpen is elkészíthetjük. Első lépésben mossuk át alaposan, majd áztatást követően főzhetjük is. 1:2 arányban adagoljuk hozzá a vizet és így tökéletes köret lesz belőle. A rizshez hasonlóképpen érdemes főzni, a tűzről levéve hagyjuk még fedő alatt párolni legalább 5-10 percet. 

Sós és édes ételekhez is készíthetjük, ennek megfelelően másképpen célszerű ízesíteni. A sós ételekhez fokhagymával, zöldségekkel keverhetjük el, míg édes fogásokhoz vaníliával, mézzel, gyümölcsökkel turbózhatjuk fel.

A hajdina azoknak ajánlott, akik szeretnének egészségesen étkezni és valamilyen ízletes újdonságot keresnek. Érdemes vele kísérletezni, mert finom fogások alapja lehet.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.