Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. december 5. Vilma
Veszprém
6°C
2025. december 5. Vilma
Veszprém
6°C

Magas polcra került a badacsonyi kéknyelű

2025. június 5. 8:38
A badacsonyi térség nemzetközi márkajelzése is lehet a kéknyelű bor a jövőben, mondta Navracsics Tibor a hétvégén Badacsonytomajon, ahol bejelentette azt is, hogy a tradicionális magyar kéknyelűt a Hungarikum Bizottság valódi hungarikummá nyilvánította.

A helyi borászok törekvése nem újkeletű, már az előző években is megpróbálták elérni, hogy vegyék fel a hungarikumok tárába a Badacsony egyik legikonikusabb borát, a kéknyelűt. Akkor csupán átalános történelmi borkategóriába sorolták be, viszont az ügy mellé sikerült megnyerni a térség országgyűlési képviselőjét, Navracsics Tibort is, aki most bejelentette, hogy a közös fellépés meghozta az eredményét, a bizottság rendkívüli ülésén, csupán egy napirendi pontot tárgyalva beemelte a hungarikumok sorába a kéknyelűt.

Navracsics Tibor kiemelte, miután a környék identitásának már elválaszthatatlan részét képezi a kéknyelű, most még nagyobb lehetőség nyílt arra, hogy az ország, majd később Európa gasztronómiai térképén is megjelenjen ez a bor, ezzel pedig a Badacsony egyértelmű márkajelzéseként vigye a térség és a helyi borászok jó hírét.

„Reményeink szerint a hagyományok megtestesítőjeként, a badacsonyi emberek életszereteteként fog szerepelni a gasztronómiai térképeken a badacsonyi kéknyelű.” – Fogalmazott Navracsics Tibor.

vehir.hu
további cikkek
Ne az ünnepre várjunk, hanem legyen a palack megbontása az ünnep! közélet Ne az ünnepre várjunk, hanem legyen a palack megbontása az ünnep! Sajnos nem ritka jelenség az, hogy a legjobb és legdrágább borok a szekrények vitrinjében pusztulnak el, ahelyett, hogy a hozzájuk illő rangon és miliőben elfogyasszák őket. Mert a legtöbb embernek van legalább egy olyan palack bora, amit „csak akkor nyit ki….” Csakhogy az a bizonyos „akkor”, általában sosem jön el. Zsandár Tamás, a Vehír Borszalon megálmodója és főszervezője szerint tudatos borfogyasztóként ne az alkalmat keressük a palack megbontásához, hanem éppen fordítva, az alkalomhoz válasszuk ki a megfelelő bort. Így nem fogja a többputtonyos aszúk palackjait a pince nemespenésze helyett az otthoni háziport befedni. 2025. november 28. 16:06 Veszprémnek szüksége volt a borszalonra, a borszalonnak pedig szüksége volt a veszprémiekre kultúra Veszprémnek szüksége volt a borszalonra, a borszalonnak pedig szüksége volt a veszprémiekre Csak a képzelet szab határt azoknak a különleges és sokszor meghökkentő rendezvényeknek, amelyek mindegyike a borkultúra köré szerveződik, olykor évszázados hagyományokat fenntartva. Veszprémnek is van ilyen, ami a Vehír Borszalonban ölt testet. 2025. október 1. 13:10 Meg kell találni a bor magyar hangját! Life&Style Meg kell találni a bor magyar hangját! „Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél…” – áll a Himnusz sorai közt is, bizonyítva, hogy a bort, a borfogyasztást a magyar kultúrába nem az újkori marketingügynökségek installálták. Mégis, a hazai borász szakma egyik keserédes szólása szerint a magyar bor világhírű, de ezt valójában csak mi tudjuk. Hogy a magyar borok kimozduljanak ebből az állapotukból, 2022-től kormányzati szinten is külön feladatkört hoztak létre erre. Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztosnak pedig nem csak annyi a feladata, hogy a Tokaji aszú mellé felzárkóztasson más magyar bort is az ismertségben. Szembe kell nézni a borfogyasztás globális szinten tapasztalható csökkenésével és azokkal a társadalmi trendekkel, amik ezt generálják. Szerencse viszont, hogy a szőlőültetvények fölött csoportosuló fellegek között még így is átdereng a fény, amelyre az új magyar borstratégia is alapoz. 2025. október 1. 13:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.