Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. december 5. Vilma
Veszprém
6°C
2025. december 5. Vilma
Veszprém
6°C

Napfény és gyomorrontás – az ételmérgezés tudománya nyáron

2025. április 22. 22:36
Ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy nő a szabadtéri étkezések, fagyizások és kerti partik száma is, és ezzel együtt viszont az ételmérgezések kockázata is ugrásszerűen megnő. A meleg időjárás ugyanis tökéletes táptalajt biztosít a különféle patogén mikroorganizmusok szaporodásához, amelyek akár néhány óra alatt is teljesen tönkretehetik egy gondtalan nyári napot.

A hasmenés, hányás, láz és gyengeség nemcsak kellemetlen, de bizonyos esetekben veszélyes is lehet.

De pontosan mi történik ilyenkor a szervezetben? Milyen ételek jelentenek nagyobb rizikót? És hogyan lehet tudatosan elkerülni a nyári ételmérgezés-felütést? Nézzük meg tudományos alapokon:

Az ételmérgezések többsége bakteriális eredetű, de okozhatják vírusok, paraziták vagy akár a romlott ételben felszaporodott toxinok is. A leggyakoribb tettesek között ott találjuk a Salmonella, az Escherichia coli, a Listeria monocytogenes és a Staphylococcus aureus baktériumokat. Ezek a kórokozók az ételek helytelen tárolása, előkészítése vagy szállítása során kerülnek az ételbe, és meleg környezetben szédületes gyorsasággal képesek elszaporodni. A Salmonella például már 20°C felett aktívabbá válik, de 37°C-on – tehát testhőmérsékleten – szó szerint "kiteljesedik". Épp ezért különösen veszélyesek a napon hagyott ételek, főként azok, amelyek fehérjében gazdagok: tojásos majonézes saláták, tejtermékek, húsos fogások vagy a tojással készített desszertek, mint például a házi tiramisu vagy a fagylalt.

A fagylalt különösen érdekes példa, mert hűtve árulják, mégis gyakran vezet ételmérgezéshez. Ennek oka nem maga a fagylalt hőmérséklete, hanem az, hogy előállítása során gyakran használnak nyers tojást, és ha az nincs megfelelően pasztőrözve, a Salmonella bekerülhet a krémes állagú nyalánkságba. Egy elolvadó, majd újrafagyasztott fagylalt ráadásul tökéletes melegágya lehet a baktériumoknak. Ráadásul ha nem megfelelően tisztított gépből adagolják, a kontamináció még nagyobb eséllyel bekövetkezik. Ugyanez igaz a svédasztalos rendezvényekre is: a nyílt tálcákban, fedetlenül tálalt, langyosra melegedett ételek ideális környezetet biztosítanak a baktériumok szaporodásának. Egy május végi esküvő vagy szabadtéri céges buli után jelentkező tömeges gyomorrontás szinte mindig ilyen forrásból ered.

A tünetek általában 4–72 órán belül jelentkeznek, és enyhe rosszulléttől kezdve (hányinger, puffadás) egészen súlyos, kiszáradással fenyegető állapotig terjedhetnek. A szervezet ilyenkor védekező mechanizmust indít be: a gyomor kiüríti magát, a bél gyorsítani próbálja az áthaladást, hogy mielőbb megszabaduljon a kórokozótól – innen jön a hányás és a hasmenés. Ha szerencsénk van, a tünetek 1-2 nap alatt enyhülnek, de gyenge immunrendszerű személyeknél (gyerekek, idősek, várandósok) ez komoly következményekkel is járhat, akár kórházi kezelésre is szükség lehet.

A legfontosabb kérdés persze az: hogyan kerülhetjük el mindezt? A válasz szerencsére nem bonyolult, csak egy kis tudatosságot igényel. Ne hagyjunk hűtést igénylő ételeket a napon 1–2 óránál tovább (30°C felett ez az idő 1 órára csökken), és mindig fedjük le azokat. Ha piknikezni megyünk, használjunk hűtőtáskát vagy jégakkut, és kerüljük azokat az ételeket, amelyek nyers tojást, tejterméket vagy húst tartalmaznak. Ha étteremben eszünk, különösen fagylaltot, kérdezzünk rá az összetevőkre, és ha a hűtőtér higiéniája kétséges, inkább mondjunk nemet. A kézmosás minden étkezés előtt nemcsak a gyerekeknek fontos – a norovírusok például egyszerű kézfogással is terjedhetnek, és robbanásszerűen okoznak hasmenéses járványokat.

Végső soron a nyár az élményekről és az ízekről szól, de ezek élvezetéhez elengedhetetlen az élelmiszerbiztonság. Az ételmérgezés nem válogat, nem kímél, és nem vár. Ha viszont tudjuk, hogyan előzzük meg, akkor nyugodt gyomorral élvezhetjük a napsütést, nem pedig az árnyékban, mentőre várva.

vehir.hu
további cikkek
Őrülten pazarló a magyar – mutatjuk a legnagyobb pocsékolásokat életmód Őrülten pazarló a magyar – mutatjuk a legnagyobb pocsékolásokat Valamiért szeretjük azt hinni, hogy a pazarlás mások problémája. Hogy mi okosan vásárolunk, ésszel fogyasztunk, és mindig tudjuk, mire van szükségünk. A valóság azonban makacsabb ennél: Magyarországon évente több millió tonna hulladék keletkezik, miközben az emberek fele még mindig úgy gondolja, hogy „jobb újat venni, mint a régit javítgatni”. 2025. november 22. 13:10 ,,Otthon sem mindegy, mire lép az ember" életmód ,,Otthon sem mindegy, mire lép az ember" A veszprémi gyógyászati bolt, amely ma már Budapesttől Győrig fogad pácienseket, egészen más hangulatú hely, mint amit az ember az egészségügyi ellátórendszer szélén megszokott. Belépve nem steril, hűvös kiszolgálás, hanem egy család fogadja az embert – Péller Judit, fia, Császár Péter és a felesége Császár-Németh Petra, –, akik húsz éve építik közösen azt a vállalkozást, amely egy apró üzletből mára az ország egyik legismertebb lábdiagnosztikai pontjává nőtte ki magát. 2025. november 27. 10:30 Amit mindenkinek érdemes tudni az influenza elleni oltásról életmód Amit mindenkinek érdemes tudni az influenza elleni oltásról Az influenza elleni oltás évről évre visszatérő téma, mégis rengeteg félreértés és bizonytalanság övezi. A legtöbben pontosan tudják, hogy „fontos lenne beadatni”, de kevesen értik igazán, hogy miért, hogyan működik, és kiknek szól leginkább. Pedig az influenza nem egy szimpla téli nátha: komoly, akár hetekre ledöntő, szövődményekkel járó megbetegedés, amely minden szezonban emberek tízezreit érinti – és sajnos veszélyeztet is. Éppen ezért fontos tudni, mire számíthatunk az oltástól, és miért számít ma is az egyik leghatékonyabb védelemnek. 2025. november 18. 15:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.