Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. december 5. Vilma
Veszprém
6°C
2025. december 5. Vilma
Veszprém
6°C

A nagy zab-dilemma: tényleg olyan egészséges, mint mondják?

2025. április 6. 11:51 // Forrás: green.hu
Az utóbbi években a zab szinte megkerülhetetlen eleme lett az egészségesnek mondott étrendeknek. Zabot reggelire, zabitalt kávéba, zabszeletet edzés után – a boltok polcai és az influenszerek közösségi oldalai tele vannak ezzel a sokoldalú alapanyaggal. De vajon tényleg olyan jótékony hatású, mint ahogyan azt a marketing sugallja? Vagy inkább egy jól felépített mítosz része?

Kétségtelen, hogy a zab tartalmaz értékes tápanyagokat: rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és különösen a béta-glükán nevű oldható rost miatt tartják számon, amely hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez és a vércukorszint stabilizálásához. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy minden szervezet másként reagál ezekre az összetevőkre. A zab rostjai például fermentálódnak a vastagbélben, ami sokaknál okozhat puffadást, gázképződést vagy akár kellemetlen teltségérzetet is, különösen az érzékeny emésztésűek körében.

Kevésbé ismert, de annál fontosabb tényező a zab fitinsav-tartalma. Ez a természetes vegyület gátolhatja olyan fontos ásványi anyagok, mint a vas, cink, kalcium és magnézium felszívódását a szervezetben. A fitinsav a növények természetes „védelmi eszköze”, de az emberi test nem mindig boldogul vele jól – különösen akkor nem, ha valaki rendszeresen, nagy mennyiségben fogyaszt feldolgozatlan zabot. A fitinsav hatása csökkenthető áztatással vagy fermentálással, viszont a bolti zabkásák, zabpelyhek és granolák túlnyomó többsége nem megy át ilyen feldolgozáson.

A másik rejtett probléma a gluténérzékenyeket érinti. Bár a zab technikailag gluténmentes, a feldolgozása során gyakran szennyeződik búzával, árpával vagy rozssal, ami komoly kockázatot jelenthet a cöliákiában szenvedőknek. Sőt, a zabban található avenin nevű fehérje is hasonló hatást válthat ki az arra érzékenyeknél. Egyes kutatások szerint a gluténérzékenyek 10-15%-a az "ellenőrzött gluténmentes" zabra is negatívan reagálhat.

Emellett sokan számolnak be emésztési panaszokról a zab rendszeres fogyasztása után: puffadásról, székrekedésről, hasmenésről vagy éppen görcsökről. Ennek oka részben az, hogy a zab közepes mennyiségű FODMAP-ot tartalmaz – ezek olyan fermentálható szénhidrátok, amelyek különösen az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknek okozhatnak problémát. A béta-glükán önmagában is irritálhatja a bélrendszert, ha valaki túl nagy adagban viszi be.

Fontos tehát árnyaltan látni a képet. A zab népszerűsége nem kizárólag a jótékony hatásainak köszönhető, hanem nagyrészt a hatékony marketingnek. A "szuperélelmiszer" címke jól hangzik, de gyakran elhallgatja a kevésbé előnyös hatásokat. Ráadásul a zab alapú termékek – például a bolti zabkásák, zabitalok vagy zabszeletek – gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot, aromákat és más adalékanyagokat, amelyek már messze viszik az adott ételt az egészséges kategóriától.

Nem arról van szó, hogy a zab egyértelműen káros – sokak számára hasznos és jól tolerálható, különösen mértékkel fogyasztva. De ha gyakori puffadást, diszkomfortot vagy tápanyaghiányos tüneteket észlelsz magadon, érdemes lehet újragondolni a mindennapi zabfogyasztást. Különösen akkor, ha már eleve érzékeny az emésztőrendszered, gluténérzékeny vagy, vagy hajlamos vagy ásványianyag-hiányra.

Alternatívaként remekül működhetnek a gluténmentes és emésztésbarát álgabonák, mint a köles, quinoa, amaránt vagy hajdina – ezek változatossá teszik az étrendet, miközben kímélik a gyomrot. Az egészséges étkezés nem egyetlen „csodagabona” köré kell, hogy épüljön – sokkal inkább a változatosságon, a mértékletességen és az egyéni igények figyelembevételén múlik.

vehir.hu
további cikkek
Őrülten pazarló a magyar – mutatjuk a legnagyobb pocsékolásokat életmód Őrülten pazarló a magyar – mutatjuk a legnagyobb pocsékolásokat Valamiért szeretjük azt hinni, hogy a pazarlás mások problémája. Hogy mi okosan vásárolunk, ésszel fogyasztunk, és mindig tudjuk, mire van szükségünk. A valóság azonban makacsabb ennél: Magyarországon évente több millió tonna hulladék keletkezik, miközben az emberek fele még mindig úgy gondolja, hogy „jobb újat venni, mint a régit javítgatni”. 2025. november 22. 13:10 ,,Otthon sem mindegy, mire lép az ember" életmód ,,Otthon sem mindegy, mire lép az ember" A veszprémi gyógyászati bolt, amely ma már Budapesttől Győrig fogad pácienseket, egészen más hangulatú hely, mint amit az ember az egészségügyi ellátórendszer szélén megszokott. Belépve nem steril, hűvös kiszolgálás, hanem egy család fogadja az embert – Péller Judit, fia, Császár Péter és a felesége Császár-Németh Petra, –, akik húsz éve építik közösen azt a vállalkozást, amely egy apró üzletből mára az ország egyik legismertebb lábdiagnosztikai pontjává nőtte ki magát. 2025. november 27. 10:30 Amit mindenkinek érdemes tudni az influenza elleni oltásról életmód Amit mindenkinek érdemes tudni az influenza elleni oltásról Az influenza elleni oltás évről évre visszatérő téma, mégis rengeteg félreértés és bizonytalanság övezi. A legtöbben pontosan tudják, hogy „fontos lenne beadatni”, de kevesen értik igazán, hogy miért, hogyan működik, és kiknek szól leginkább. Pedig az influenza nem egy szimpla téli nátha: komoly, akár hetekre ledöntő, szövődményekkel járó megbetegedés, amely minden szezonban emberek tízezreit érinti – és sajnos veszélyeztet is. Éppen ezért fontos tudni, mire számíthatunk az oltástól, és miért számít ma is az egyik leghatékonyabb védelemnek. 2025. november 18. 15:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.