Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. december 5. Vilma
Veszprém
7°C
2025. december 5. Vilma
Veszprém
7°C

Mutatjuk, melyik élelmiszernél lehet és melyiknél tilos kicentizni a szavatossági időt

2024. december 27. 22:27
„A tejesdobozokra a lejárati időt miért nem oda írják, ahova odaírják, hogy hova írják?” Az ismert hazai humorista által felvetett dilemmáról hosszan el lehetne vitatkozni, viszont most mégsem ezt tesszük, hanem a divany.hu segítségével körbe nézünk a hűtőszekrényekben és megnézzük, melyik élelmiszereknél lehet rugalmasan kezelni a szavatosságot és hol érdemes a saját egészségünk megóvása érdekében fegyelmezetten betartani azt.

A lágy sajtok típusuktól függően legfeljebb 1-2 hétig állnak csak el. Ezzel szemben a keményebb megfelelőik, mint a cheddar, vagy a gouda akár 3-4 hétig is, ráadásul, ha ezeknek a külsején megjelennek penészfoltok, azokat jó mélyen kivágva a sajt többi része még fogyasztható.

Általános hűtőszekrényi szabály, hogy minél lágyabb a sajt, annál rövidebb a szavatossági ideje.

A szószok esetében jóval nagyobb ez az időintervallum. Egyhónapos szavatosságtól némelyik akár egy évig is fogyasztható marad. Eltarthatóságukat az is csökkentheti, ha például szendvicskészítés közben a kenyér megkenése után újra érintkeznek a késsel. Ezzel ugyanis a baktériumok egy része is visszakerülhet az üvegbe.

A mustár például egy évig is fogyasztható maradhat, a ketchup átlagosan fél évig, a majonéz körülbelül négy hónapig, a salsa szószok pedig pár hónapig. De ha azt tapasztalja valaki, hogy a felületükön kicsapódott a víz, elszíneződtek, vagy furcsa szagokat árasztanak, akkor jobb megszabadulni tőlük, bármennyi ideje is vannak a hűtőben.

Karácsonykor sok asztalon jelenik meg a krumplisaláta, mint kedvelt köret a sültek mellé. Érdemes viszont előre kalkulálni a mennyiséggel, hiszen egy ilyen étel hűtőben is csupán 3-5 napig áll el. De ugyanez igaz a tonhal, vagy a tojássalátára is, amikben könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, főleg, ha többször vannak huzamosabb ideig a hűtőszekrényen kívül, például az ünnepi asztalon.

A friss húsok esetében sokszor lehet azt tapasztalni, hogy az áruházak, igaz leértékelt áron, de a szavatossági idő előtt közvetlenül helyezik ki a pultra azokat. Ilyenkor jobb nem kísérteni a sorsot, bármennyire is kecsegtető az áruk. Ha pedig mégis úgy dönt valaki, hogy megvásárolja ezeket, akkor érdemes azonnal felhasználni, vagy lefagyasztani őket.

A darált húst a vásárlástól számított 2 napon belül el kell fogyasztani, vagy le kell fagyasztani, függetlenül attól, hogy marhából, disznóból, pulykából vagy más állatból származik-e.

A darálás következtében azok a baktériumok, amelyek a hús felszínén maradnának, elkeverednek benne, ami megnöveli az ételmérgezés és más élelmiszer-eredetű megbetegedések kockázatát.

Felvágottak esetében, ha kimérve vásárolja őket valaki, akkor körülbelül 3-5 napos szavatossági idővel kell számolni. Ezeket a termékek érzékenyebbek egy bizonyos Listeria baktériumra, amely hideg közegben, így a hűtőszekrényben is elszaporodhat. Ha a felvágott felülete nyálkássá válik, vagy furcsa szaga van, azonnal meg kell szabadulni tőle.

Ugyanez igaz az előre csomagolt felvágottakra is, azoknál a felbontás után kezd el ketyegni a 3-5 napos visszaszámláló.

A halakra hasonló veszélyt jelentenek a baktériumok, mint a friss húsokra, ezért 1-2 napon belül el kell fogyasztani őket. Ha ez valamilyen okból mégsem sikerülne, akkor légmentesen lezárt csomagolásban akár 3 hónapig is eltarthatók a mélyhűtőbe téve.

vehir.hu
további cikkek
Népegészségügyi központ: terjed a hepatitis A vírusa közélet Népegészségügyi központ: terjed a hepatitis A vírusa Továbbra is terjed a hepatitis A vírusa, a kézmosás a legjobb megelőzés - írta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. 2025. november 21. 14:49 Takács Péter: mostantól évente húszmilliárd forint többletfinanszírozást biztosítanak képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra közélet Takács Péter: mostantól évente húszmilliárd forint többletfinanszírozást biztosítanak képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra Mostantól évente beépülő jelleggel húszmilliárd forint többletfinanszírozást biztosít a kormány képalkotódiagnosztikai, ultrahang, CT és MR vizsgálatokra - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára szerdán. 2025. november 19. 17:30 ,,Otthon sem mindegy, mire lép az ember" életmód ,,Otthon sem mindegy, mire lép az ember" A veszprémi gyógyászati bolt, amely ma már Budapesttől Győrig fogad pácienseket, egészen más hangulatú hely, mint amit az ember az egészségügyi ellátórendszer szélén megszokott. Belépve nem steril, hűvös kiszolgálás, hanem egy család fogadja az embert – Péller Judit, fia, Császár Péter és a felesége Császár-Németh Petra, –, akik húsz éve építik közösen azt a vállalkozást, amely egy apró üzletből mára az ország egyik legismertebb lábdiagnosztikai pontjává nőtte ki magát. 2025. november 27. 10:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.