Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
17°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
17°C

Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban?

2024. május 5. 17:11
Szombat délelőtt a vármegyei Csolnoky Ferenc kórház bejárata előtt „Haldokló egészségügy - a Csolnoky Ferenc Kórház gazdátlan” címmel tartott sajtótájékoztatót Dr. Varga-Damm Andrea képviselőjelölt és Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő.
 

Hartmann Ferenc első szavait a polgármesterhez intézte, a képviselő ugyanis úgy gondolja, hogy az ő feladata lenne, hogy megszólaljon a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház ügyében.

,,A kórházról az elmúlt időben nagyon aggasztó hírek érkeztek, és így elvárható lenne polgármester úrtól, hogy valami megnyugtatót mondjon a veszprémieknek ” – közölte a képviselő, idesorolva a bérek rendezését, a kórházigazgató visszafoglalkoztatását, illetve, hogy a kórház, mint ellátó rendszerbe vetett bizalmát az embereknek is meg kellene erősíteni. A problémafelvetés után azonban azt is hozzátette a képviselő, hogy tisztában van vele, hogy nem az önkormányzat intézménye a megyei kórház, így a polgármesternek nincs hatásköre ezekben a feladatkörökben intézkedni.

A 7. választókerület képviselőjelöltje, Varga-Damm Andrea elmondta, hogy azonban az önkormányzati feladat lenne, egy a képviselő-testületet kötelezően megillető feladat, hogy minden közszolgáltatás kérdésében állást foglaljon, beleszóljon, és az emberek érdekében, a közellátás minőségének javítása érdekében javaslatokat tegyen. A Jobbikból kizárt egykori országgyűlési képviselő kiemelte, úgy gondolja, hogy a 2010 óta polgármesteri pozíciót betöltő Porga Gyulának nincs mérvadó hatalma kormányzati körökben, ezért állhatnak fent ezek az aggasztó problémák.  

Varga-Damm Andrea és Hartmann FerencVarga-Damm Andrea és Hartmann Ferenc

A kórházban az évek során több szakemberhiány okozta nehéz helyzet adódott, melyeket felsoroltak a sajtótájékoztatón is. 2019. március 1-jén hat orvosból három mondott fel az érsebészeten. Ugyanekkor a kardiológusok helyett már gasztroenterológusok ügyeltek, mert nem volt elegendő kardiológus, hogy be tudják osztani ügyeletbe. 2019. november 26.: a 12 ágyas intenzív osztályon sem voltak képesek az ellátást 24 órában biztosítani. 2020. január 29.: nem volt szakember, ezért leállt az intenzív osztály. Ezek csak kiemelt részletek egy hosszú listából. A legújabb nehézség, amellyel most a veszprémieknek kell szembesülniük, az az április 24-i hír, hogy az urológiai osztály is megszűnik szakemberhiány miatt.

A képviselőjelölt azt is szóvá tette, hogy a legtöbb orvosnak van a Balaton északi-partján háza, nyaralója, ezért könnyen a kórházba lehetne őket a csábítani dolgozni.

A szakemberhiány folyamatos kérdés, és a problémák helyi szinten történő kezelése a sajtótájékoztatót tartó politikusok szerint sem lehetséges, hiszen ehhez legalább miniszteri fokozatig kéne elérni. Varga-Damm Andrea hozzátette, ez azonban könnyebben ment a szocialista diktatúrában, mint most. 

A kormány a bérproblémákat az orvosi kamarával együtt igyekszik megoldani. 2023. január 1-jével megtörténtént a kormány és a Magyar Orvosi Kamara között - a járvány alatt - létrejött béremelési megállapodást utolsó lépése is. Az orvosoknak januártól további 11 százalékkal emelkedett a bére.

Ezzel egy kezdő orvos bére 619 ezer forintról 687 ezer forintra nő. Egy pályája közepén járó, 21-25 év gyakorlattal rendelkező orvosnak a bére 1,5 millió forintról 1,65 millióra emelkedik. A legtapasztaltabb, 40 éve pályán lévő orvosnak 2,1 millióról 2,38 millió forintra fog nőni a bére – írják a kormany.hu-n. Tavaly július óta 18 százalékkal emelkedett az ápolók és az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók alapbére is.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelhette pénteken a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. ma 16:33 A honvédelem napja a magyar társadalom napja is A honvédelem napja a magyar társadalom napja is Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái. ma 14:17 Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.