Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
15°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
15°C

Hófehér virágzással búcsúzik a bakonyi erdők slágernövénye

2024. április 27. 12:02
Van egy erdei növény, ami egész életében jótékony hatással van az emberekre. Zsenge korában ízletes alapanyag, elmúlásakor pedig gyönyörű látványt nyújt.

Aki járt már a Bakony sűrűbb erdeiben tavasszal – és vszprémiként ki ne járt volna – az bizonyára ismeri azt az érzést, amikor a kanyargós ösvényeken egy kanyar után hirtelen megüti az ember orrát valami fanyar, kesernyés, de mégis zsenge illat. A medvehagyma egész Európában előfordul, de Magyarországon főleg a dunántúli erdőket kiváltképpen szereti.

Korábban a természetjárók április közepétől találkozhattak vele, viszont a klímaváltozás miatt egyre korábbi dátumra tolódik a szezonja, így pedig április végén már a medvehagyma virágzásáról beszélhetünk, ami egyben a növény búcsúja is az adott évtől.

Ilyenkor a levelei már nem olyan zsengék, íze valamivel kesernyésebb annál, amit fiatal korában kínál.

A medvehagyma nem védett növény, viszont szabályszerűen egy ember egy nap 2 kg-ot szedhet belőle. Viszont ez a mennyiség is elegendő ahhoz, hogy a konyhában több tucat módon lehessen felhasználni.

A medvehagyma lehet egyszerű fűszer is, de készítenek belőle krémleveseket, szószokat húsokhoz, vagy éppen a kísérletezőkedvűek pestót.

Ráadásul élettani hatása is különösen jó. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését és tisztítja a vért.

Egy dologra viszont nem árt figyelni, ha valaki medvehagyma-szüretre adja a fejét: levele könnyen összetéveszthető külsőre a gyöngyvirágéval, ami viszont nem csak nem ízletes, de nagy mennyiségben még mérgező is. Viszont, ha máshonnan nem is, akkor illata elárulja a medvehagymát.

A kora nyári időjárás, ami a hidegfront előtt térségünkben uralkodott a medvehagyma virágzását is előrébb hozta. Ilyenkor pedig az apró fehér pontok úgy festik meg az erdőt, mintha zúzmarás lenne a talaj.

Fotós kollégánk Hárskút mellett kirándult és örökítette meg ezt a látványt, amit galériánkban megmutatunk. Ráadásul néhány kép különleges infratartományban készült, ezzel egy egészen más hangulatát adva az erdőnek.

Galéria
Így festi fehérre a tavaszi erdőt a medvehagyma virágzása
vehir.hu
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.