Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
12°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
12°C

Harminc éve igazolják, hogy Veszprém tényleg a „királynék városa”

2024. április 22. 11:34
Három évtizedes jubileumát ünnepelte vasárnap a Zonta Club veszprémi szervezete. Harminc éve azért jöttek létre a nemzetközi szervezeten belül, hogy jobb világot építsenek a nőknek. Azóta ösztöndíjakon, jótékonysági akciókon és kulturális programokon keresztül is tettek ezért, a civil munka pedig a jövőben is folytatódik.

A Zonta nevét legtöbben talán a hagyományos adventi koncertjükről ismerik Veszprémben, pedig valójában harminc éve sok más tevékenységükkel is időről időre észre vetetik magukat, sőt formálják és támogatják a veszprémi társadalom fejlődését.

Az anyaszervezetnek számító ZONTA Hölgyklubot 1919-ben alapították az Amerikai Egyesült Államokban, de rövid idő alatt földrészeket összekötő nemzetközi szervezetté vált. Napjainkban a világ 67 országában több mint 1200 klubbal működik, hazánkban Veszprém mellett Szombathelyen – ez volt az első – Budapesten és Hévízen is működnek.

A veszprémi szervezetet a rendszerváltás után alapította meg huszonegy veszprémi nő, akik úgy döntöttek, hogy önkéntes munkájukkal tesznek azért, hogy a nők mindenkori helyzete javuljon. Ugyanis a ZONTA-nak ez a legfőbb alapelve, hogy támogassa, szükség esetén segítse és felhívja a figyelmet a női értékekre, egyenjogúságra.

Vasárnap délelőtt ennek a szervezetnek a tagjai gyűltek össze a veszprémi városházán, hogy közösen emlékezzenek meg a harminc éves évfordulóról.

A megjelenteket először Rudinszki-Petrik Erzsébet, klubelnök köszöntötte, majd Porga Gyula, polgármester is csatlakozott hozzá.

A városvezető beszédében elmondta, egy közösség akkor sikeres, ha a közös célokban meg tudnak állapodni, ezután pedig tesznek is azokért. Mint mondta, a ZONTA tagjaiban mindkettő erény megvan,

a Zontának köszönhetően Veszprém egy boldogabb város.

Porga Gyula után Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is köszöntötte a hölgyeket, ő a veszprémi identitás oldaláról közelítette meg a ZONTA szerepét a városban. Szerinte a helyi közgondolkodásnak része a nők tisztelete, ez Gizella királyné óta így van, azóta mutatnak irányt Veszprémnek.

Az ünnepségen több az énekes kulturbetétek között dr. Kristóf Mihályné, korábbi elnök felidézte a megalapítás óta eltelt időt és eddigi eredményeiket. Kitért az ösztöndíjprogramjukra, amivel a Pannon Egyetem tehetséges hölgy hallgatóit segítik, az összművészeti rendezvénysorozatukat, amelyen helyben élő alkotó nők művészi munkáit állítják ki, valamint a már említett adventi koncertre is kitért, aminek a bevételét jótékony célokra szokták fordítani.

Azt is kihangsúlyozta, hogy bár a ZONTA alapvetően politikamentes szervezet az egész világon, elhivatottak abban, hogy támogassák a nőket, hogy vállaljanak szerepet a közéletben, mondják el véleményüket, álljanak fontos ügyek élére. Ilyen a nők elleni erőszak elleni fellépés is, aminek a színe a narancs. Tavaly pedig a világnapon, november 25-én már a veszprémi városháza is ilyen színekben fénylett, jelezvén, hogy a város és a ZONTA helyi szervezete ugyanazon értékrend és célok mentén gondolkodik.

Az ünnepség végén még Heike Schmidt, a Zonta Világszervezet 14. District kormányzója is köszöntötte a veszprémi vendégeket.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse 80 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztálya (Ezrede), melynek apropóján városunkban is megemlékezést tartottak a Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém Megyei Egyesülete szervezésében. tegnap 12:50 Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? közélet Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? Csütörtökön rendezték meg az egykori gyermekkórház helyszínén, a most új funkciókat ellátó ActiCity rendezvényközpontban a Balaton Konferenciát a Pannon Egyetem és a Portfólió online gazdasági lap közös szervezésében. Az előadók gazdasági szempontból közelítették meg a Balaton szerepét, az esemény nyitóelőadását Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter tartotta.   tegnap 11:59 Szent Flórián örökségét képviselik ma is a tűzoltók tűzoltóság Szent Flórián örökségét képviselik ma is a tűzoltók Szent Flórián-nap alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelyen több elismerést is átadtak a megye tűzoltóinak, hivatásosoknak és civileknek is. tegnap 15:56 Vadászok támogatták a Csolnoky Megyei Kórházat adomány Vadászok támogatták a Csolnoky Megyei Kórházat Az Országos Jótékonysági Vadászegylet a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány részére adott át egy milliós értékű légzéstámogató rendszert. A vadászoknak nem ez volt az első jótékonysági akciója, már tizenegyedik éve segítik a hazai kórházakat. tegnap 15:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.