Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
12°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
12°C

Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak

2024. április 21. 16:14
Ezen a hétvégén tartották Szentgálon a Barkóca fesztivált, aminek névadója a település határában álló háromszáz éves fa, aminek a gyümölcséből, mint kiderült kiváló pálinka készül.

Valamikor az 1700-as évek elején hajtott ki a földből és kezdett növekedni Szentgál mellett egy göcsörtös barkócafa, vagy más nevén barkócaberkenye, ami 2000-ben hivatalosan is megkapta az ország legnagyobb és vélhetően legidősebb barkócafájának címét is. A fa mi is él még, a helyiek pedig ápolva a hagyományokat róla nevezték el fesztiváljukat, amit hétvégén szerveztek meg a településen.

Szombaton az esős idő ellenére is sokan kíváncsiak voltak a falu közepén felállított színpadon a produkciókra, amiket kirakodóvásár, hagyományőrző bemutatók és főzés is kísért.

A megnyitón Weisz Elvíra, polgármester amellett, hogy köszöntötte a falu lakosságát a barkócafáról elmondta, hogy terméséből kiváló pálinkát is készítettek az elődök, ami az elbeszélések szerint kiváló volt gyomorbántalmak ellen.

A fesztiválra ellátogatott Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is, aki köszöntőjében méltatta Szentgál eddigi fejlődését és azt, hogy a település vezetése milyen hatékonyan használja ki az adódó lehetőségeket. Példaként hozta a Magyar Falu Programból elnyert 12 projektet, ami összesen 150 millió forintot hozott Szentgálnak.

Ezeket a beruházásokat pénzzel mind meg lehet oldani, viszont a valódi munka a közösség építésében van, folytatta Ovádi. Szentgál ebből a szempontból is példaértékű, hiszen az itt élők ápolják a hagyományaikat, miközben újabb és újabb rendezvényeket, fesztiválokat szerveznek meg maguknak.

A nap további részében a színpadon helyi csoportok, iskolások produkcióinak a bemutatója következett este pedig bállal végződött a nap.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse 80 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztálya (Ezrede), melynek apropóján városunkban is megemlékezést tartottak a Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém Megyei Egyesülete szervezésében. tegnap 12:50 Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? közélet Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? Csütörtökön rendezték meg az egykori gyermekkórház helyszínén, a most új funkciókat ellátó ActiCity rendezvényközpontban a Balaton Konferenciát a Pannon Egyetem és a Portfólió online gazdasági lap közös szervezésében. Az előadók gazdasági szempontból közelítették meg a Balaton szerepét, az esemény nyitóelőadását Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter tartotta.   tegnap 11:59 Szent Flórián örökségét képviselik ma is a tűzoltók tűzoltóság Szent Flórián örökségét képviselik ma is a tűzoltók Szent Flórián-nap alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelyen több elismerést is átadtak a megye tűzoltóinak, hivatásosoknak és civileknek is. tegnap 15:56 Vadászok támogatták a Csolnoky Megyei Kórházat adomány Vadászok támogatták a Csolnoky Megyei Kórházat Az Országos Jótékonysági Vadászegylet a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány részére adott át egy milliós értékű légzéstámogató rendszert. A vadászoknak nem ez volt az első jótékonysági akciója, már tizenegyedik éve segítik a hazai kórházakat. tegnap 15:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.