Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
20°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
20°C

A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek

2024. április 16. 16:08
A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.
 

Megemlékezést szerveztek kedd délelőtt a Komakút téri egykori laktanyánál. Az 1944. május 31-én kelt polgármesteri rendelet alapján 1944. június 1-jétől ide költöztették, zsúfolták be a veszprémi és enyingi járás területéről összesen 440 zsidó vallású gyermeket, nőt és idős férfiakat, akiket azután június 19-én szállítottak el a sárvári gyűjtőtáborba, majd onnan Győrön keresztül Auschwitzba, ahonnan csak nagyon kevesen tértek vissza.

A megemlékezésen Porga Gyula polgármester hajtott fejet az áldozatok emléke előtt.

,, Mély részvéttel hajtunk fejet a népirtó náci és nyilas rezsimek áldozatai előtt. Immár két évtizede minden év április 16-án emlékezünk zsidó honfitársainkra, akik odavesztek a tetőtartások során, és a koncentrációs táborok ártatlan, megkínzott foglyaiként. Zsidók voltak ők, magyar zsidók és veszprémiek. Együtt idézzük most fel Veszprémből és a megyeszékhely környékéről elhurcolt honfitársaink emlékét, akik szívünkben mindörökké veszprémiek maradnak.”

Porga GyulaPorga Gyula

,, Meggyőződésem, hogy a gonoszság sötétsége ellen csak az élet és a lélek világosságával, az emlékezéssel tehetünk. Veszprém választott vezetőjeként elszántan küzdök azért, hogy a városból és a környező településekről elhurcolt zsidó testvéreink emlékének az őket megillető kegyelettel adózzunk. Minden felelősen gondolkodó veszprémi polgármestereként küldetésemnek tartom a megbékélést. Közös jövőnk építését abban a sokat szenvedett, de mégis újjászületni képes városba” – emelte ki a polgármester.

dr. Verő Tamásdr. Verő Tamás

A polgármester gondolatait dr. Verő Tamás főrabbi szavai követték, aki megköszönte a jelenlévőknek, hogy együtt emlékeznek arra a félezer emberre, akiket innen hurcoltak a halálba. A főrabbi imáját követően elhelyezték az emlékművön a koszorúkat és virágokat, majd a Hoffer Ármin sétányon, a volt veszprémi zsinagóga épületének falán elhelyezett emléktáblánál folytatták a megemlékezést.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   ma 17:13 Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. tegnap 8:38 LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   2024. április 27. 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. 2024. április 27. 8:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.