Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
22°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
22°C

Gyümölcsöt terem a plébánia kertje

2024. április 13. 22:23
A tényleges szüretre ugyan még várni kell pár évet, de az alapok már adottak hozzá.

Szombat délután a vármegye KDNP-s polgármester és önkormányzati képviselőjelöltjei, Porga Gyula polgármester, Navracsics Tibor vármegyei pártelnök, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, valamint az egyházközség tagjai tíz őshonos gyümölcsfát – almát, kajszibarackot és vilmoskörtét – ültettek el a Szent László plébánia kertjében.

Minderre a párt kb. egy hónappal ezelőtt indult Ültess, hogy Élhess! faültetési akciójának keretében került sor.

Dr. Navracsics Tibor elmondta, bár valószínűleg nem tűnik túl magától értetődőnek, a háború, az infláció és a jövőt is beárnyékoló klímaválság közepette minek ültet valaki fát, számukra épp ez adta az ötletet a kezdeményezéshez. „Aki fát ültet, optimista, bízik a jövőben, abban, hogy a tevékenysége gyümölcsét az elkövetkező nemzedékek fogják learatni. Mi is bízunk ebben, de közben tudjuk, a jelenben kell tenni egy biztonságos, virágzó jövőért. Ezért indítottuk ezt a gyümölcsfa-ültetési akciót az összes vármegyében, hozzájárulva ahhoz, hogy gyermekeink, unokáink is békében, jólétben élhessenek” – fogalmazott.

Halmay Gábor, a párt vármegyei szervezője hozzátette, a helyszín kiválasztásánál értelemszerűen adódott Veszprém, a Szent László plébánia kertjét pedig Udvardy György érsek és Szabó János plébános ajánlotta, hiszen a közterületi gyümölcsfaültetés jogilag bonyolultabb helyzetet jelent, illetve megfelelő méretű terület is bőven akadt, hiszen korábban itt nem voltak ilyen jellegű fák. Így viszont az egyházközösség tagjai nemcsak a helyszín biztosításában, illetve az ültetés előkészületi munkálataiban segítettek, de az utógondozást – metszést, öntözést, permetezést, szezonális tevékenységek ellátását – is vállalták, cserébe pedig ha minden jól megy, néhány éven belül ízletes, őshonos hazai gyümölcsfajtákat szüretelhetnek.

S bár egyelőre az akció lezárult, a közeljövőben van esély arra, hogy folytatódik: Tapolcán már jelezték, hogy csatlakoznának, reményeik szerint pedig a vármegye több településén is tudnak még gyümölcsfákat telepíteni.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   2024. április 27. 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. 2024. április 27. 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. tegnap 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.