Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
14°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
14°C

A faragás tizenkilenc árnyalata

2024. április 13. 19:55
A Bakony és a Balaton-felvidék népi iparművészeinek munkáiból nyílt kiállítás a Bakonyi Házban a XII. Hagyományőrző Napok keretében.

A kiállításon a több mint 40 éve létrejött Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület 81 tagjából 19 alkotó osztotta meg munkáit, elsősorban a faragás területén, amely a legnépszerűbb népművészeti szakágnak számít a vármegyében. Az egyesületnek egyébként ez sorban már 12. kiállítása a Házban, de bizonyosan nem az utolsó.

Az egyesület népi iparművészeinek köszönhetően a régi mesterek, takácsok, kovácsok, asztalosok, bognárok, fazekasok, továbbá a házi specialisták, ügyes kezű gazdák és gazdasszonyok születnek újjá, miközben mindennapi tevékenységük művészi szintre is emelkedik. A tárlaton többek között gazdag díszítésű pásztorbotok, faragott és vésett sarokpadok, székek, fehér hímzésű kendők, terítők, illetve szabadrajzos hímzések, párnahajak, lepedővégek, vászonszőttesek, faragott csutorák, bőr vadásztarisznyák vagy éppen sümegi, tapolcai és városlődi kerámiák engednek betekintést a megye rendkívül sokrétű népművészeti hagyományaiba.

Mészáros Veronika, Csík Richárd, Farkas Balázsné Petrikowsky MariannaMészáros Veronika, Csík Richárd, Farkas Balázsné Petrikowsky Marianna

Mészáros Veronika muzeológus a tárlat megnyitóján azonban arra is felhívta a figyelmet, a népi iparművészek célja nem a felsoroltak másolatainak elkészítése: ők a hagyományos eljárási módokat alkalmazva, a táji jellegzetességeket figyelembe véve alkotnak sokszor olyan új funkciójú termékeket, melyek a mai emberek életében is megállják a helyüket – máskülönben nem is maradnának fenn ezek a népművészeti formák.

Márpedig, ahogy arra Csík Richárd önkormányzati képviselő is felhívta a figyelmet a népművészet mai mestereinek ez az egyik legfontosabb feladata: a hagyományok ápolása és őrzése mellett egyfajta preventív tevékenységet is el kell látniuk, hogy a felnövekvő generációk, a fiatalok is meglássák bennük az értéket és tovább örökítsék e hagyományokat.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   ma 17:13 Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. tegnap 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. 2024. április 27. 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.