Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
22°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
22°C

Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben

2024. április 2. 18:08
A Veszprémi Petőfi Színház a hetedik alkalommal rendezi meg április 18-21. között a Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválját. Az előadások után idén is beszélgetések lesznek, hogy az aktuális témákat minél mélyebben körbejárhassák. Az autizmus világnapján zajló sajtótájékoztatón vidéki színházak kapcsolódtak a Petőfi színház autizmusbarát szemléletformáló kezdeményezésükhöz.

Oberfrank Pál, a színház igazgatója üdvözölte a megjelenteket. Mint kiemelte, számukra mindig, minden körülmények között kiemelt szerepet játszik a társadalmi szerepvállalás, a mai sajtótájékoztató témája is e köré szerveződik. 

Felszólalt Porga Gyula polgármester, aki gratulált a teátrumnak, amiért évről-évre megújulva képesek megszervezni a nemzetközi színtérre is kikacsintó fesztivált, amely az érzékenyítés jegyében zajlik. Porga folytatta: az Európa Kulturális Fővárosa program egykori célkitűzése épp egybeesik a Veszprémi Petőfi Színház szemléletével: széles körben, mindenki számára elérhetővé tenni a kultúrát. A teátrum ebben élen jár, fejezte be ünnepi gondolatait Porga Gyula. 

Ovádi Péter, Porga Gyula, Oberfrank PálOvádi Péter, Porga Gyula, Oberfrank Pál

Felszólalt Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár. Kifejtette: az összefogás mindig közös munka eredménye, a szeretet pedig a legjobb és legprofibb szervezőerő, melynek megléte erősen érzékelhető a Veszprémi Petőfi Színházban. Závogyán Magdolna további sikereket kívánt a munkához. 

Az Autispektrum Egyesület is elnöke, Brokés Judit jó szívvel mesélt az egyesület valamint a teátrum közötti jó kapcsolatról. Mint mondja, minden ötlet, kezdeményezés, kérés értő fülekre lel, s megköszönte a színháznak, hogy autistabarát intézményként elérhetővé, kényelmessé és veszélymentessé teszik az előadásokat. 

A mikrofonnál: Brokés JuditA mikrofonnál: Brokés Judit

Tímár Veronika, aki kihívással él, kifejtette: nem is gondolnánk, milyen meghatározó, hogy az autistabarát színház gördülékennyé teszi számukra az épületben eltöltött időt. Mind ehhez egy külön csomag jár, amelyben tárgyi eszközök vannak, hangtompító, térkép, segítséget jelző táblácska van, de például a büfét is soron kívül igénybe vehetik. 

A teátrumhoz több vidéki színház is csatlakozott, erről már Kellerné Egressi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzsere beszélt. Többek között a békéscsabai Jókai Színház, a budaörsi Latinovits Színház, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a Kabóca Bábszínház, a Művészetek Háza. Utóbbi egyébként régóta meglépte az akadálymentesítést. 

Kellerné végül beszámolt a közelgő Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának részleteiről. Április 18-án a nulladik nappal indul a fesztivál, Anat Gov, Happy Ending című darabjával. Másnap a lublini színházterápia társulata mutatja be a Makrancosokat. Lesznek kerekasztal beszélgetések, sztárfellépők, filmvetítés, kiállítás, táncelőadás, mesejáték. 

A részletes program itt olvasható.  

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   ma 17:13 Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. tegnap 8:38 Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. tegnap 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. 2024. április 27. 12:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.