Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben

2024. március 28. 15:09
A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén.

A döntés többrétegű. Egyfelől a kiemelt fesztiválok közé sorolással a városvezetés írásba adta azt a szándékát, hogy a következő három nyáron koncerteket rendezzenek a Gyárkertben. A kiemelt státusz egyelőre 2026-ig szól, de természetesen újabb döntéssel meghosszabbítható. Azt fontos hozzátenni, hogy az adott évi források hozzárendeléséről minden évben külön döntenek majd, az idei évre 150 millió forintos keretet biztosít az önkormányzat támogatásként. Azt, hogy melyik cég szervezheti majd a nyári koncerteket, pályázat útján választják ki. A pályázati feltételek között szerepel, hogy a fesztivál főszervezője az érvényes Veszprém Kártya tulajdonosai részére kötelezően kedvezményt biztosít, továbbá a piaci áraknál kedvezőbb belépődíjakat állapít meg. 

A napirend vitájában Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) kiemelte: a Gyárkert az Európa Kulturális Fővárosa év egyik legnépszerűbb eleme volt, nemcsak a veszprémiek szerették, de a térségből is sokakat vonzott a városba. Ez egy olyan siker, amivel hosszú távon tervezni kell – jelentette ki a városvezető. 

Porga GyulaPorga Gyula

Gerstmár Ferenc (LMP) felvetette, hogy a terület alkalmas lenne arra, hogy irodákkal, lakóépületekkel, zöldterületekkel, rekreációs helyszínekkel megtöltve enyhítse a városban tapasztalható hiányokat. A politikus kritizálta azt is, hogy a fesztiválra „ötször akkora összeget fordítunk az idén, mint a fiatalok lakhatási támogatására.” Hartmann Ferenc (DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd) ezzel szemben arról számolt be, hogy a saját közösségi felületén végzett felmérésen a válaszadók elsöprő többsége támogatta a Gyárkert fesztiválhelyszínként való működtetését, míg a beépítésére nulla szavazat érkezett. A politikus ugyanakkor szintén sokallta az erre a célra szánt 150 millió forintot. 

Ebben Katanics Sándor frakcióvezető (Híd a Városért) is egyetértett, aki szintén jó gondolatnak nevezte a Gyárkert fesztivál megtartását, de azt gondolja, hogy annak önfenntartónak kellene lennie. Kovács Rajmund (Híd a Városért)  leginkább az ellen szólalt fel, hogy külsős cég végezze el a feladatot. Szorgalmazta, hogy a Veszprém Programiroda is induljon a pályázaton, és a városi cég maga szervezze meg a nyári koncerteket. Kovács Áron (Fidesz-KDNP) amellett foglalt állást, hogy amíg van lehetőség arra, hogy a veszprémiek kedvező áron vehessenek részt a nagy sztárok koncertjein, addig érdemes támogatni a programot. Guzslován Gábor (Híd a Városért) támogatta azt, hogy az önkormányzat „ilyen baloldali megközelítéssel” segíti, hogy minél többek számára elérhetővé váljon a kultúra. 

Kovács Rajmund, Guzslován GáborKovács Rajmund, Guzslován Gábor

A vita zárszavában Porga Gyula polgármester kifejtette: bár korábban voltak más elképzelések a terület hasznosítására, a tavalyi nyár sikere megmutatta, hogy a veszprémiek mit szeretnének kezdeni valójában az egykori bútorgyár területével. Hozzátette: az, hogy nagy sztárokat hívnak meg, hogy kulturált körülményeket teremtenek, hogy a vendéglátóhelyek és a mosdók higiénikusak, az mind pénzbe kerül. „A tavalyinál gyengébb minőséget nem engedhetünk meg magunknak, és ezt ennél kevesebből nem lehet biztosítani.” A polgármester hangsúlyozta: a támogatás révén az is elérhető, hogy ne piaci árat kérjenek a belépőkért, mert az itt nem működne. Elmondta, hogy idén várhatóan a magyar zenei élet élvonalából áll majd össze a program, az árakat össze lehet hasonlítani a Budapest Parkkal, érezhető lesz a különbség a Gyárkert javára. 

Ez történt még

  • Több szociális támogatás mértékét is emelte a város. A rászorulók nagyobb támogatáshoz juthatnak a hulladékedények cseréjéhez, a beiskolázáshoz, a temetéshez, és a rendkívüli települési támogatás mértéke is emelkedett.
  • A város kiemelt fesztiváljai közé emelték a Brusznyai-hangversenyt.
  • A képviselő-testület további 5 évre Péterváry-Szanyi Brigittát nevezi ki a Laczkó Dezső Múzeum élére.
  • A Kiskúti csárda üzemeltetésére kiírt pályázatra egyedül Sindler Attila egyéni vállalkozó jelentkezett, az önkorányzat vele köt tízéves bérleti szerződést.
  • Tovább üzemelteti a város a Digitális Tudásközpontot, ahol eddig elsősorban általános iskolások számára tartottak foglalkozásokat, a jövőben azonban szélesebb közönséget megszólító programokkal is készülnek. 

NAPIREND ELŐTT

RÁGCSÁLÓK. Benczik Gabriella (DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd) a Haszkovó lakótelepen elszaporodott patkányokra hívta fel a figyelmet. Porga Gyula polgármester elmondta: tudnak a problémáról, kerestek egy vállalkozót, aki az irtást elvégzi, erre a forrás is rendelkezésre áll.

PARKOLÁS  A LAKÓTELEPEN. Guzslován Gábor megoldást vár a lakótelepi parkolóhely-hiányra. A polgármester úgy reagált: tervezik egy parkoló kialakítását a Haszkovó úti garázssoron a céges autók részére, amelyek így nem a lakótelep belső utcáin foglalnák el a parkolóhelyeket. Parkolóház építésére egyelőre nincs forrás.

DROGPREVENCIÓ. A kábítószerügyi stratégia megvalósulásáról kért tájékoztatást Gerstmár Ferenc, a polgármester írásos választ ígért. 

KÖRFORGALOM. Kovács Rajmund ismét felvetette, hogy helyezzenek ki lámpát az OTP előtti körforgalom gyalogátkelőinél. Porga Gyula ezúttal sem tervez változtatást, a csúcsidőszakban nem csak itt nehézkes a közlekedés, összességében viszont gyorsítja a forgalmat a jelenlegi forgalmi rend. 

KATONAI BÁZIS. Katanics Sándor arra kérte a polgármestert, kezdeményezze, hogy meglátogathassák a Gyulafirátót mellett épülő katonai támaszpontot. A városvezető megtette a szükséges lépéseket, időpontot kért a minisztériumtól, amennyiben léterjön a látogatás, arra Katanicsot is meginvitálja. 

FÜVÖN PARKOLÁS. Miként lehetne elejét venni a zöldfelületen parkolásnak? – kérdezte Guzslován Gábor. Porga Gyula szerint elsősorban a közterület-felügyelők bírságainak lehet elrettentő hatása, de ahol szükséges, a fizikai akadályok kihelyezése is opció lehet. 

KÖZVILÁGÍTÁS. Guzslován Gábor jelezte, hogy a Haszkovó lakótelepen szükség lenne bizonyos helyeken plusz közvilágítást kihelyezni. A polgármester elmondta, hogy a következő néhány hónapban teljesen lecserélik a közterületi világítótesteket, ami nemcsak olcsóbbá, de jobb minőségűvé is teszi majd a közvilágítást. Arra is van keret, hogy új helyekre szereljenek közvilágítást a képviselők jelzései alapján, de az idei összeget már többé-kevésbé betervezték. Ezzel együtt a polgármester azt ígérte, utánanéz, hogy lehetséges-e forrást találni a javasolt helyszínekre.

MÁRKÓI MURVABÁNYA. Hartmann Ferenc a márkói murvabányában a napokban történt állítólagos újabb szemétlerakás miatt fejezte ki aggodalmát. Porga Gyula polgármester válaszul felolvasta a Kormányhivatal közleményét, mely szerint a helyszíni szemle során nem találták nyomát illegális hulladéklerakásnak, a területen a bányában kitermelt meddőt terítették el. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.