Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon

2024. március 26. 22:37
Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere.

A közösségi tervezési folyamat Navracsics Judit és Poór Zoltán docens kezdeményezésére indult el 2022-ben, az új óvópedagógus képzésben tanuló évfolyammal közösen, a Bevezetés a vizuális kultúrába tantárgy keretein belül, Cseh András DLA vezetésével. A funkció és használat közös meghatározása, valamint az ehhez kapcsolódó térkísérletek alapján a belsőépítészeti terveket a CAN Architects pro bono készítette el. A kiállítótér a vizuális kultúra, a természeti és épített környezeti nevelés kreatív alkotófolyamatait mutatja be.

Az eseményen Navracsics Judit, a HTK dékánja elmondta: a mostani az újítások első állomása, bízik benne, hogy a további munka is gördülékeny lesz. A hallgatói tér egyik célja, hogy a Pannon Egyetem hallgatinak illetve a külsős partnerek munkáit egyaránt kiállíthassák. Navracsics bízik benne, hogy később majd az egyetemmel együttműködésben álló óvodák, iskolák gyermekeinek a munkáinak is teret adhatnak, szorosabbra fűzve ezzel is a viszonyt az intézmény és a város, a régió között.

Cseh András építész, a Neveléstudományi Intézet docense is felszólalt. A nagy ablakban látható négy makett a szóban forgó tér lehetséges elképzeléseit ábrázolja. Az egyetem szépen fokozatosan újul meg, Cseh látja benne a tanulási terek további lehetőségét.

A kiállításnak három témája van: tér – tárgy – kép. A szóban forgó tárlat egy történeti képsorozat, egy választott történeti kép másolása, egy hazai és egy nemzetközi példából lehetett választani. A kreatív másolás közben világossá válik az alkotók számára, hogy miként lehet gyermekekkel megvalósítani a folyamatot, így nevelői, oktatói szerepek elsajátítására is sor került. A kiállítás további témája: a tanulási terek. Itt az alkotók arra a kérdésre válaszolnak műveikben, hogy a különböző korosztályoknak milyen térszükségleteik vannak, ami a fejlődésüket szolgálja, érzelmi és társas kompetenciákat megjelenítve.

A folyosóról leválasztott, fával keretezett világ igazi kuckós élményt nyújt a pihenni, olvasni vagy tanulni vágyó hallgatók számára.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. ma 18:22 Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. ma 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. tegnap 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.