Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 13. Szervác
Veszprém
16°C
2024. május 13. Szervác
Veszprém
16°C

Elindult a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál Veszprémben

2024. február 2. 14:45
Tizedik alkalommal rendezik meg a BIDF-et, amelynek veszprémi rendezvényét a Pannon Egyetem Humántudományi Kara látja vendégül. A helyszínt idén a Foton biztosítja.

Három nap alatt összesen hét díjnyertes dokumentumfilm kerül a közönség elé, mindegyik vetítés után kerekasztal-beszélgetés formájában oldják fel a kicsit sem könnyed témájú alkotásokból adódó hangulatot. Az ünnepélyes megnyitón elsőként Porga Gyula polgármester kapott szót: mint elmondta, amióta vége a 2023-as évnek, gyakran kérdezik tőle, vajon mi maradhat az Európa Kulturális Fővárosa programból? Mi az örökség?

Porga folytatta: a fesztivál helyszínéül is szolgáló Foton például az EKF-nek köszönhető, de számos példával tudna élni, ami egyértelmű örökségnek mondható. A városvezető úgy véli, az EKF további sikere azon múlik, hogy tudunk-e élni a lehetőségekkel. Sok sikert kívánt a fesztiválhoz, s megköszönte a szervezőknek, hogy a dokumentumfilm műfaját elhozták a közönségnek.

Szentgyörgyi Szilárd, a Pannon Egyetem Humántudományi Kar dékánhelyettese elmondta, számos olyan képzést kínál az intézmény, ami a dokumentumfilm fesztiválhoz szervesen kapcsolódhat, hiszen a közösségszervezőktől kezdve a kommunikáció szakosokon át mindenki megtalálhatja a rendezvényen a saját területét, feladatát. Jó lehetőség tehát a fiatal hallgatóknak, hogy kipróbálják magukat.

Németh Rajmund, az EKF projektmenedzsere 2020 januárjában csatlakozott az EKF csapatához, ahol elsősorban a filmes rendezvényekért felel. Úgy véli, valódi otthonra lelt a dokumentumfilm fesztivál a városban, és nem igaz, hogy Veszprém „csak” a zene városa, hiszen például a Pannonfíling Mozgóképes Találkozó is erősíti a város filmes világát a szóban forgó fesztivál mellett.

András Ferenc, a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézeten működő kommunikáció- és médiaszak vezetője is örömét fejezte ki, amiért egy ilyen nagy volumenű rendezvényt láthatnak vendégül. Fontos, hogy a dokumentumfilm műfaja széles körben is ismert legyen, pláne, ha díjnyertes filmekről van szó.

Horváth Virág, a veszprémi fesztivál főszervezője szólalt fel utoljára: rávilágított, a Pannon Egyetem idén hetvenöt éves, ezzel a rendezvénnyel is csatlakozni kívánnak a jubileumi év programsorozatához. Virág megköszönte a vendégeknek a jelenlétet, majd felvezette a következő napok programját.

A fesztivál programjairól részletesen itt olvashat.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Díjeső hullott a Kabóca Bábszínházra és alkotóira a kaposvári nemzetközi színházi fesztiválon Díjeső hullott a Kabóca Bábszínházra és alkotóira a kaposvári nemzetközi színházi fesztiválon Óriási érdeklődés mellett, nagy sikerrel zajlott május 6-10. között a XI. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé, ahol 25 előadás, valamint változatos szakmai- és kísérőprogramok közül válogathatott a közönség. ma 8:51 Német nemzetiségi gálát tartottak a Hangvillában német nemzetiség Német nemzetiségi gálát tartottak a Hangvillában A Gizella-napok zárónapján, vasárnap a Hangvillában a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat is képviseltette magát. A gála színvonalas műsorára rendkívül sokan voltak kíváncsiak, mondhatni a csilláron is lógtak. ma 14:15 A múltba enged betekintést Öskün a helytörténeti kiállítás A múltba enged betekintést Öskün a helytörténeti kiállítás Szombat délelőtt ünnepélyes keretek között megnyílt a helytörténeti kiállítás, a Mecset utca 11. szám alatt. Sokak munkája a ház, hatalmas összefogás eredménye, de akit mindenképpen ki kell emelni a gyűjtemény összehozása kapcsán, az Magyar Józsefné Ilus. tegnap 10:54 Az ünnep képes jövőt teremteni Az ünnep képes jövőt teremteni A Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentjének, Boldog Gizellának tiszteletére Dr. Udvardy György érsek tartott szabadtéri szentmisét Veszprémben a Szentháromság téren, szombat délelőtt. A misét követően Fekete Gyöngyi, a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodájának egykori vezetője vehette át a Gizella-díjat, példamutató munkájáért. tegnap 10:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.