Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C

Mintha véget sem ért volna az EKF-év

2024. január 18. 21:01
Egy komplett nemzetközi kulturális hálózat viszi a jó hírét Veszprémnek és az EKF-régiónak a jövőben köszönhetően a Kulturális és Innovációs Minisztériummal kötött háromoldalú megállapodásnak, amit csütörtökön írtak alá Veszprémben. A sajtónyilvános eseményen kiderült az is, hogy mi vár a veszprémiekre azután, hogy december 31-gyel véget ért az ünnepi év.

Egy héttel ezelőtt Athénban hivatalos formában is átadta a stafétát Veszprém, valamint a két másik 2023-mas EKF-város, Temesvár és Elefszína az utódoknak, akik 2024-ben viselhetik a címet. Egészen pontosan az észtországi Tartunak, a norvég Bodø-nak, valamint az ausztriai Bad Ischl-nek. Ezen az ünnepi eseményen Veszprémet Porga Gyula polgármester képviselte, aki azóta hazaérkezett és csütörtökön már egy olyan aláíráson vett részt az ActiCity-ben található Barátfüle étteremben, ami már a vármegyeszékhely EKF utáni időszaka szempontjából lesz meghatározó.

A Kulturális és Innovációs Minisztériummal kötött formális együttműködés értelmében a minisztérium által koordinált Liszt Intézeteken keresztül ugyanis továbbra is biztosítják majd Veszprém és a régió nemzetközi láthatóságát.

Az eseményen a polgármester felidézte, hogy a veszprémi EKF-program küldetése elsősorban az volt, hogy az illeszkedjen a városstartégiához. Tehát itt a tyúk és a tojás esetével ellentétben egyértelmű volt, hogy az EKF-re eszközként tekintettek, hogy elérjék azokat a célokat, amiket már korábban megfogalmaztak maguknak.

„2024-ben sem kapcsolunk le. Ugyanazon a hőfokon hajtjuk végre a terveket, ahogy 2023-ban is tettük.”

– fogalmazott Porga Gyula, aki hozzátette még, hogy az infrastrukturális beruházások, amik megvalósultak tavaly itt maradnak, üzemelnek, de a sikerességükhöz az kell, hogy a veszprémiek belakják, használják ezeket.

A rendezvényekről elmondta, hogy sikerült több fesztivált is magasabb szintre emelni, valamint újak is beléptek a veszprémi éves programkínálatba, ezeket sem tervezik elengedni. Ennek egyébként már februárban lesz kézzelfogható jele, hiszen 22-25 között jön a Holtszezon kortárs irodalmi fesztivál.

Az építkezések sem fejeződtek be az év végével, az idei évben még három fontos fejlesztés is elkészül, szintén még az EKF-nek köszönhetően, emelte ki a városvezető. Elkészül a Várbörtönmúzeum, a Laczkó Dezső Múzeumban az állandó veszprémi helytörténeti kiállítás, valamint a régi Dimitrovban a CODE névre keresztelt digitális élményközpont. (Utóbbi fejlesztés egyébként az elsők között volt, amit még 2023 előtt bejelentettek, de sokáig úgy tűnt, hogy a megvalósítása mégis elmarad, most viszont már egészen biztos, hogy 2024-ben ez a nem mindennapi attrakció is csatlakozik a veszprémi kulturális kínálathoz.)

A sajtótájékoztatón a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. részéről Markovits Alíz vezérigazgató osztott meg néhány beszédes számot 2023-ból. Eszerint a becslések szerint 1,6 millió látogató érkezett Veszprémbe, ezzel együtt növekedett a külföldi tursták száma is 17%-kal. A régióban 3500-nál is több programot szerveztek meg 24 különböző műfajt képviselve.

A vezérigazgató a polgármesterhez hasonlóan szintén kitért arra, hogy 2024-ben milyen formában folytatódik az EKF, illetve több esetben állandósulnak Veszprémben a tavaly elindított, felépített eredmények.

  • Készül egy átfogó kiállítás, ami felöleli és egységesen bemutatja a programév eredményeit és élményeit. Ezt egyfajta „tananyagnak” is szánják más EKF-aspiráns városoknak, hogy hogyan kell sikerre vinni egy ilyen projektet.
  • A Művészetek Házában az EKF alatt létrejött képzőművészeti alkotásokból lesz egy best of kiállítás.
  • Tovább működik a Hangtár zenei központ.
  • Az EKF „Ragyogók” önkéntesprogramját a Pannon Egyetem karolja fel és viszi tovább.
  • A felépült közterek szintén megmaradnak és aktívan működnek a jövőben is.
  • Ezen kívül az összes olyan intézmény, épület – például Ruttner-ház, ActiCity – is folytatja, de sokkal inkább kiteljesíti tevékenységét a következő időszakban.

Markovits Alíz hozzátette még, hogy a hazai és nemzetközi sajtófigyelés során ezernél is több cikkel találkoztak, ami Veszprémről és az EKF-ről szólt, ezek közül egy német újságírótól idézett, aki úgy fogalmazott: „Ha valaki a magyarokat meg akarja érteni, akkor Veszprémbe kell látogatnia.”

Az eseményen a Kulturális és Innovációs Minisztérium részéről Csaba Gábor, kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár vett részt, vele együtt írta alá a polgármester és a vezérigazgató azt a dokumentumot, ami immáron formális keretek közt is megerősíti azt, hogy a minisztérium nemzetközi hálózatával segíti a térség jó hírének nemzetközi szinten is az öregbítését.

A minisztérium összesen huszonnégy országban huszonhat Liszt Intézetet működtet, ezeknek a legfontosabb feladata abban rejlik, hogy képviseljék és a lehető legszélesebb körben bemutassák a magyar kultúrát más nemzetek tagjainak is különböző programokon keresztül.

„A Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatja Veszprém és kulturális értékeinek, sokszínűségének, kínálatának külföldi megjelenését, nemzetközi kapcsolatainak szélesítését, új együttműködések kialakítását; a kulturális diplomácia eszközeivel népszerűsíti külföldön Veszprémet és a régiót ezáltal mint egészéves, vonzó turisztikai célpont kerülhet be a nemzetközi köztudatba” – mondta Csaba Gábor.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja A Balaton környezetében épített példaértékű új, illetve felújított, bővített, átalakított meglevő épületek elismerésére életre hívott díjjal idén családi házat, CLT pavilont, képzőművészeti gyűjteményt és borteraszt is jutalmazott a bírálóbizottság, amelyek között az egyik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg Balatonfüreden. 2024. május 8. 10:47 Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.