Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Felgyúlt az első adventi gyertya

2023. december 2. 22:48
Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés.

Elsőként Brányi Mária alpolgármester szólt az ünneplő közönséghez. Egy személyes történettel indított: a Mindszenty emléktemplomban ma szintén gyertyagyújtás volt, ahol óvodások adtak műsort. Verset mondtak, énekeltek, és olyan ünnepet varázsoltak, hogy szem nem maradt szárazon. Az alpolgármester folytatta, az ilyen pillanatok tudják igazán elmélyíteni a hitet, s minden erőt megmozgatnak, továbbadnak.

Brányi felhívta a figyelmet, az adventi időszak a várakozással teli befele figyelés, az elmélyülés időszaka. A komolyzenébe burkolózva nincs is ideálisabb állapot az elcsendesedésre. Ha ezekben a várakozással teli időszakban igazán magunkra találunk, több szeretetet leszünk képesek adni, mint valaha. Legyünk bátrak szeretni – zárta a sorait Brányi Mária.

A gyertyagyújtást követően megkezdődött a komolyzenei koncert, melyre hatalmas volt az érdeklődés. A dallamokért a Budapest Bach Consort felelt: egy kiváló fiatal muzsikusokból álló, korabeli és korhű hangszereken játszó zenekar, melyet Szokos Augustin 2009-ben, akkoriban a magyar zenei élet legfiatalabb, régizenére specializálódott karmestereként alapított.

Az együttes repertoárjának alapját a 17–18. századi európai zene adja, melynek középpontjában névadójuk, Johann Sebastian Bach, valamint George Frederic Handel és a 18. századi London zenéje áll. Tevékenységükben a zenekari munka mellett fontos szerepet tölt be a kamarazene művelése, illetve mesterkurzusok és előadások szervezése.

Veszprém térségében (Gyulafirátót) is lángra gyúltak a koszorú első gyertyái. / Fotó: Kovács BálintVeszprém térségében (Gyulafirátót) is lángra gyúltak a koszorú első gyertyái. / Fotó: Kovács Bálint

Az ünnepélyes gyertyagyújtás megadta a hangulatot a várakozás, a befelefigyelés elmélyítéséhez.

Fotó: Kovács BálintFotó: Kovács Bálint

Fotók: Pesthy Márton

Szabó Eszter

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.