Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bölcsődével gazdagodott Csetény

2023. november 8. 10:44
A kedden átadott Tipegő Csicsergő Bölcsőde két csoportban összesen 24 kisgyerek fogadására alkalmas.

Nemrég Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter mondta azt egy konferencián, hogy a városokat több nyugalommal, míg a vidéket jobb közszolgáltatásokkal kell ellátni. Jó példa erre a legújabb csetényi fejlesztés is, ahol most azoknak a kisgyermekes családoknak sikerült kedvezni egy újabb fejlesztéssel, ahol nem megoldható, hogy az anya vagy apa akár három évig otthon maradjon a picikkel, netán a nagyszülők vigyázzanak rájuk, amíg a szülők dolgoznak.

Őket várja most a kétcsoportos Tipegő Csicsergő Bölcsőde Csetényben, amely összesen 24 kisgyerek nappali ellátásában nyújt segítséget. A településen ugyan már 2016 óta működött egy egységes óvoda-bölcsőde, 2018-ban pedig a szomszédos Szápáron nyílt mini bölcsi, a jelenlegi beruházás jelentős előrelépést jelent nemcsak a község, de a térség számára is.

Balatoni Katalin Balatoni Katalin

A keddi ünnepélyes átadón Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár arról beszélt, milyen fontos szerepet töltenek be ezek az intézmények. Egy bölcsőde lényegében a család meghosszabbított karja, ahova a legkisebb csöppségeket vihetjük. A nevelésük már itt kezdődik: ezekben az években kapják meg azokat az alapokat, amelyek egész életükre kihatnak majd.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet, 2010 óta háromszor annyi településen érhető már el bölcsődei szolgáltatás, mint korábban, országosan pedig megduplázódott a férőhelyek száma. Csetényben pedig számíthatnak arra, hogy nemcsak egy épülettel lett gazdagabb a település, hanem azt lélekkel is megtöltik a nevelők, a pedagógusok.

Vörösmarty Éva, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat alelnöke kiemelte, egy óvoda, iskola, bölcsőde megléte stratégiai fontosságú a települések életében, hiszen lakosság- és családmegtartó erővel bírnak. Mert bár tudjuk, egy gyerek életében az első három év rendkívül meghatározó és jó, ha ezt az időszakot elsősorban a szüleivel tudja tölteni, adódnak olyan élethelyzetek, amikor erre nincs lehetőség. Ilyenkor pedig nagyon fontos, hogy egy biztonságos közegbe kerüljön a gyermek.

Nagy Attila, Csetény polgármestere büszke arra, hogy Ovádi Péter szavait idézve iránytűként szolgálhatnak a többi település számára is, és az elmúlt kilenc évben maximálisan sikerült kihasználniuk az uniós forrásokat többek között az egészségház létesítésére, a kastély felújítására vagy jelen esetben a 400 millió forintból megvalósult bölcsőde létrehozására, melyhez kormányzati forrást és önrészt is felhasználtak. Az új fejlesztést ráadásul nemcsak Csetényt fogja szolgálni, de a környező településeket is, a jövőben pedig többek között egy műfüves pályát is szeretnének létrehozni az épület szomszédságában, amit az óvodások és a bölcsisek egyaránt használhatnak. De fontos fejlesztés a Campus Kapu is, amely a jövőben közösségi, ifjúsági térként fog funkcionálni – ezt segíti elő az is, hogy az összes nevelési intézmény a kapu 50 méteres sugarú körében található.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. 2024. április 26. 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.