Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 14. Bonifác
Veszprém
15°C
2024. május 14. Bonifác
Veszprém
15°C

Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés

2023. október 24. 14:55
A Pannon Egyetem kedd délelőtt tartotta október 23-i megemlékezését. A szokásokhoz hűen, idén is emlékmenettel elevenítették fel az 1956-os forradalom és szabadságharc pontos részleteit.

Felföldi Gábor, a Pannon Egyetem kulturális referense üdvözölte elsőként a megemlékezőket. Felföldi felhívta rá a figyelmet: az akkor még Veszprémi Vegyipari Egyetem rendkívül fontos szerepet játszott az ’56-os történésekben, kötelességünk tehát megemlékezni az intézményből elhurcolt egyetemi hallgatókról, egykori oktatókról.

A főhajtás Brusznyai Árpád előtt is magától értetődő, aki a forradalom mártírja lett. Talán kevesebb szó esik Lóránd Imre újságíróról, akit 1956. október 26-án a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács elnökévé választottak, mely funkciót október 31-ig töltötte be. 1957 októberében a Brusznyai Árpád és társai ellen lefolytatott perben hatévnyi börtönbüntetésre ítélték, 1960-ban amnesztiával szabadult.

Az intézmény „A” épületének bejáratánál dr. Abonyi János rektorhelyettes, valamint dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratórium elnöke megkoszorúzták az 1956-ban elhurcolt egyetemi hallgatók emlékére állított táblát. Ezután megindult a szokásos menet, és az intézmény „C” épületében folytatódott a megemlékezés.

Dr. Abonyi János ünnepi beszédében az ’56-os események egyetemre vonatkozó pontos részleteiről beszélt. A hely, ahol az emlékező közönség állt, egykor a Szabad Veszprém Rádiónak adott otthont, ahol 1956. október 30-tól, november 3-ig közvetítették a híreket, méghozzá Dobos Dezső egyetemi adjunktus irányításával. A táblát megkoszorúzták az ünnepély során. Idén a munkálatok miatt kimaradt az „A” épületének megállója, ahol Gaál Zoltán egykori rektor 2006-os szellemi öröksége: az örökláng díszeleg.

Az emlékezés fényét emelte Kovács Petra egyetemi hallgató saját maga írt versének előadása, valamint Pató Bálint éneke.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig Jövő decemberig összesen 524 ezer személyes használatú, oktatási célt szolgáló notebook kerül a diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz. tegnap 22:14 Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Balluff Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Harmincöt évvel ezelőtt egy német cég hozott egy döntést: a vasfüggöny leomlása után Magyarországon, azon belül is Veszprémben létesít telephelyet és megalapít egy céget. Ma ez a cég a város egyik legnagyobb foglalkoztatója. Túlélte a gazdasági válságokat, a világjárványt, miközben együtt fejlődött a Veszprémmel. Wimmer Zoltán ott volt azok közt, akikkel elindult a vállalat, ma pedig már fejlesztési vezetőként felügyeli a munkát. Bemutatjuk az ő és az idén jubileumát ünneplő veszprémi Balluff-Elektronika Kft. történetét. tegnap 22:25 A Balaton kedvenc fagyijai közt a veszprémi Füge fagyiudvar egyik alkotása A Balaton kedvenc fagyijai közt a veszprémi Füge fagyiudvar egyik alkotása Tizenegyedik alkalommal szervezték meg a Balaton Fagyija gasztroversenyt, ahol a Füge fagyiudvar pstós, ricottás fügefagyija különdíjas lett. tegnap 10:22 Idén is kinyílt a GyereKert, a veszprémi gyerekek Gyárkertje Idén is kinyílt a GyereKert, a veszprémi gyerekek Gyárkertje Hétvégén elkezdődött és egész májusban folytatódni fog a GyereKert Veszprémben, ami a gyereknapot nemcsak a hónap utolsó vasárnapjára korlátozza. tegnap 16:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.