Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
19°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
19°C

Sok hűhó semmiért: parázs vita borzolta a kedélyeket a kertvárosi lakossági fórumon

2023. szeptember 28. 13:02
Paprikás hangulatú lakossági fórumon dőlt el szerdán, bevonják-e a kertvárosi utcákat a parkolási rendszerbe.

Nagy számú érdeklődő részvételével rendeztek lakossági fórumot szerda délután a Rózsa utcai könyvtárban, ahol a kertvárosi utcák fizetős parkolási rendszerbe vonását tárgyalták. A meghívó szerint a Budapes út, Viola utca, Gyöngyvirág utca, Rózsa utca, Levendula utca által határolt terület sorsáról kérdezték az ott élőket. 

A fórumot Brányi Mária alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője vezette, aki felütésként elmondta: a parkolási rend felülvizsgálatát Mikszáth utcai lakosok kezdeményezték egy szeptember eleji konzultáción, erre az igényre reagálva hívták össze a fórumot.

A VKSZ Zrt. részéről Vargáné Schmidt Krisztina parkolási üzemvezető gondosan összeállított prezentáción keresztül szemléltette a parkolási zónák tavalyi átrendezését és annak tapasztalatait – mint ismeretes, tavaly novemberben a zónahatárok módosításával és az Egyetemváros jelentős részének fizetős zónába vonásával változott a város parkolási rendje. A bemutató nem nyerte el a jelenlévők tetszését: egyre többen zúgolódtak a hosszúra nyúlt, ám a Kertvárost egyáltalán nem érintő beszámoló miatt, és amikor a különböző jegyvásárlási lehetőségeket és bérletkonstrukciókat ecsetelte, az egybegyűltek félbe is szakították az előadót. "A lényeget! Lesz fizetős parkolás, vagy nem lesz?!"

Brányi Mária arra intette a fórum résztvevőit, hogy tiszteljék meg a Polgármesteri Hivatal és a VKSZ Zrt. munkatársait azzal, hogy végighallgatják őket, ha már készültek a háttéradatokkal. Egyúttal jelezte, hogy a városrészben soha nem fognak a lakosság akarata ellenére fizetős parkolási rendszert bevezetni – mire többen annak adtak hangot, hogy a lakosság részéről nincs ilyen igény.  Az alpolgármester arra kérte az egybegyűlteket, hogy hallgassák meg a kollégáit, különben nincs értelme az összejövetelnek, mire néhányan azzal replikáztak, hogy azt eleve össze sem kellett volna hívni. 

Kovács Zoltán, a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Irodájának vezetője végül mégis szót kapott, és beszámolhatott arról, hogy több alkalommal megszámolták a városrészben parkoló autókat, mind munkaidőben, mind este, mind hétvégén, és azt tapasztalták, hogy az utcán álló autók száma nagyjából állandó a naptól és napszaktól függetlenül – ami azt jelenti, hogy elsősorban az ott élők parkolnak itt, ők pedig akkor is maradnak, ha az utcákat bevonják a fizetős rendszerbe. Így egy ilyen változásnak semmilyen forgalomcsökkentő hatása nem lenne, tehát a hivatalban nem is látják indokoltnak a változtatást. 

A nap végére mindenki megnyugodott, és kirajzolódott az a szándék, hogy a fórum célja nem a fizetős parkolás bevezetése volt, hanem az, hogy az ezt kérő néhány lakost meggyőzzék arról, erre semmi szükség.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
14 új parkolóhely létesül a Diósy utcában 14 új parkolóhely létesül a Diósy utcában 14 új parkolóhelyet alakítanak ki a Diósy Márton utcában az év végéig – jelentette be hétfőn Hegedűs Barbara alpolgármester és Strenner Zoltán önkormányzati képviselő. 2024. május 14. 14:24 Újabb 157 parkolóhely Veszprémben: megnyílt a Szikvíz Újabb 157 parkolóhely Veszprémben: megnyílt a Szikvíz Január végéig ingyenesen lehet használni a belváros legújabb parkolóját az egykori Szikvíz helyén. 2023. december 22. 11:25 Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.   2023. december 8. 21:50 Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat parkolás Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat Már bontogatja szárnyait az az új rendszer, ami hamarosan lényegesen megkönnyíti a belvárosi parkolást Veszprémben. Ráadásul nem csak a parkolóhelykeresés kálváriáját csökkenti majd, hanem a környezetszennyezés elleni törekvésekben is nagy előrelépés lesz. A parkolásirányítási rendszernek már az élespróbája zajlik, eközben néztük át a működését az üzemeltető VKSZ Zrt. szakembereivel. 2023. november 23. 21:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.