Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C

Megkezdődött a Balatoni Filmzene Fesztivál

2023. augusztus 26. 16:58
A nagyszínpadon mintegy háromszáz néző előtt Nino Rota és Ennio Morricone filmzenéivel, a Balaton-parton Müller Péter Sziámi és a Felevad Duó, a Fugato Orchestra, az MH Veszprém Légierő Zenekar kora esti fellépéseivel, a Káptalanfüredi Strandon pedig magyar és beat filmzenékkel kezdődött meg a Balatoni Filmzene Fesztivál Balatonalmádiban. A Magtár Kulturális Központban a Danubia Zenekar Cinema Paradiso című estjét Marcello Rota vezényelte, szólót énekelt Cristina Mosca. Olyan jól ismert filmek zenéi szólaltak meg élőben, mint a Keresztapa, A profi, vagy a Volt egyszer egy vadnyugat.

A rendezvényt megnyitó beszédben dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a Balatoni Filmzene Fesztivál fővédnöke arról beszélt: minket magyarokat az tud világhatalommá tenni a művészeti ágak közül éppen a zenében, hogy itt nem érvényesül a nyelvhez kötöttség, amely számunkra egyszerre értéket, de gyakran kötöttséget is jelent. Folytatta: A magyar zeneszerzők anyanyelvük ismeretében, de mégis anyanyelvük használata nélkül tudják megmutatni, hogy milyen géniusz is lakozik a magyar lélekben. A miniszter azt mondta, bízik abban, hogy egy hosszú hagyomány első lépéseként nyílik meg a filmzene fesztivál Balatonalmádiban.

Az előadás előtt röviden köszöntötte a nézőket a Balatoni Filmzene Fesztivál ötletgazdája, a szervező Aranyhíd Polgári Egyesület elnökségi tagja. Czompó Gábor kifejtette, olyan, országosan egyedülálló programot szerettek volna megvalósítani, amely idővel összeforrhat Balatonalmádi nevével, és amellyel Balatonalmádi sikeresen kapcsolódhat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz. Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a rendezvénynek helyet adó Magtár Kulturális Központ és a vele szemközti jezsuita kolostor állami támogatással újult meg az elmúlt években és azóta rendszeresen szolgál a város kiemelkedő kulturális eseményeinek helyszínéül.

A Balatoni Filmzene Fesztiválon három nap alatt három színpadon csaknem húsz műsorszámban csendülnek fel a mozivászonról ismerős dallamok. A szombati főműsor a Swing a ’la Django (Kisszínpad) és a Mendelssohn Kamarazenekar fellépése (Magtár), vasárnap a  Group ’n Swing koncertje (Kisszínpad) és a Savaria Szimfonikus Zenekar gálaműsora (Magtár) lesz.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. ma 15:32 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. tegnap 14:41 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. 2024. május 17. 17:01 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.