Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. december 5. Vilma
Veszprém
7°C
2025. december 5. Vilma
Veszprém
7°C

Tökéletes ízhatás a sous vide technológiával

2023. július 17. 11:49

Az olyan modern konyhatechnológiai módszerek, mint például a szuvidálás ma már nemcsak a mesterséfek konyhájában érhetők el, hiszen számos, ehhez alkalmas készülék kapható a kereskedelmi forgalomban. Ezekkel mi magunk is el tudjuk készíteni a tökéletes ízű és textúrájú ételeket.

Mit jelent a szuvidálás?

A szuvidálás olyan ételkészítési módszer, amely során az élelmiszert vákuumcsomagolásban főzzük meg, egy pontosan szabályozott hőmérsékleten. Ez a hőmérséklet - a hagyományos főzési technológiához képest - alacsonyabb, ezért hosszabb ideig, viszont tökéletes eredménnyel készül el az étel. A szuvidáláshoz egy sous vide készüléket szükséges használnunk, ami a víz hőmérsékletét a beállított értéken tartja.

A BonAir.hu Steba sous vide készülékei háztartási és vendéglátóipari célra egyaránt választhatók a kínálatból. A cég ezenkívül a konyhai kisgépek, párásító, légtisztító, páramentesítő készülékek, ventilátorok és klímaberendezések széles választékát forgalmazza. Termékkínálatukban a háztartási és az ipari célú készülékeket egyaránt megtalálhatjuk.

Milyen előnyökkel jár a szuvidálás?

A hőmérséklet pontos szabályozása által az ételek azonos mértékben érik el a kívánt hőmérsékletet, így egyenletesen főnek meg. A vákuumcsomagolás révén saját levükben főnek, ami a folyamat során nem tud elpárologni. Így az ételek gazdagabb ízzel és aromával készülnek el, megőrizve a bennük lévő tápanyagokat és vitaminokat.

A sous vide készülékkel előre beállíthatjuk a főzés hőmérsékletét és idejét, így garantáltan megakadályozhatjuk a túlfőzést vagy a nyersen maradást. Azzal a ténnyel azonban számolnunk kell, hogy ezzel az ételkészítési technológiával lassabban fő meg az étel, tehát hosszabb időt vesz igénybe. Az eredmény viszont kiváló lesz, de érdemes előre terveznünk, és időben elindítanunk a szuvidálást.

Milyen ételek szuvidálhatók?

A szuvidálás nagyon sokféle étel elkészítésére alkalmazható. Ideális a húsokhoz, hiszen lehetővé teszi, hogy a húsok belső részei egyenletesen és tökéletesen megpuhuljanak, miközben a külső részek sem száradnak ki vagy égnek meg.

A marha-, bárány-, sertés- és a csirkehús szuvidálása egyaránt tökéletes ízű, szaftos és puha állagú ételt eredményez. Hasonlóképp készíthetünk ízletes fogást a különböző halakból, garnélából vagy polipból.

A zöldségek szuvidálva megőrzik frissességüket, tápanyagaikat és ropogós textúrájukat. A sütőtök, a répa, a cukkini, a spárga, az édesburgonya ily módon való elkészítése - a hagyományos főzéshez képest - egészségesebb ételeket eredményez. Sous vide készülékkel tojást és különböző krémeket, pudingokat, csokoládét és fagylaltot is készíthetünk.

Szuvidálással tehát tökéletes ízű és aromájú ételeket alkothatunk úgy, hogy közben nem kell aggódnunk az eredmény miatt, hiszen a sous vide készülék megbízható szakácssegédként teszi a dolgát. Az ízletes étel pedig önmagáért beszél.
 

vehir.hu
további cikkek
Dupláznak az Őrült Nők Veszprémben Őrült nők ketrece Dupláznak az Őrült Nők Veszprémben Hatalmas az érdeklődés Az Őrült Nők Ketrece című előadásra Veszprémben, ezért a már május 18-ára meghirdetett, este 8-kor kezdődő előadás mellett aznap fél 3-kor is színpadra kerül a kultikus darab a Veszprém Arénában. Az előadás előtt két órával pedig az érdeklődők szintén találkozhatnak a szereplőkkel és betekinthetnek a kulisszák mögé is. 2025. március 18. 11:49 Botra fel! – Veszprémben is elindulnak a nordic walking túrák közélet Botra fel! – Veszprémben is elindulnak a nordic walking túrák Nem a szauna az egyetlen dolog, amit a finnek adtak a világnak és jótékony hatással van az ember fizikai és lelki állapotára egyaránt. A nordic walking amilyen egyszerű sport, olyan sok előnye van, viszont itt sem árt, ha szakavatott oktatótól kap segítséget az ember a kezdő mozdulatok elsajátításához. A Tourinform Veszprém idei legaktívabb programján az ország legnevesebb nordic walking edzőjével kelhetnek útra az érdeklődők Veszprémben. De, hogy pontosan mit kínál a március 21-ei program és honnan ered a nordic walking, arról cikkünkben lerántjuk a leplet. 2025. március 12. 22:49 A belváros egy eldugott zugában ismertük meg, hogy mitől lesz valóban élmény az étkezés gasztronómia A belváros egy eldugott zugában ismertük meg, hogy mitől lesz valóban élmény az étkezés Veszprém egyik legújabb ételkiszállító vállalkozása, a Zugkonyha nem attól lesz egyedi, hogy gondosan megválogatott alapanyagokból dolgoznak. Nem is csak attól, hogy a sütőlapnak ideje sincs kihűlni, hiszen a hét minden napján, reggeltől késő estig sercegnek rajta a húspogácsák. A Zugkonyhásoknak titka valami egészen másban van. Zsuzsit és Norbit a belváros egyik eldugott zugában kerestük meg, és miközben vártuk az ebédünket, kicsit a veszprémiek ízlését is megismertük. 2025. február 2. 20:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.